top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Undi fülészeti problémája


Már ti is láthattátok az oldalon Undit, egyik volt kolléganőnk családi kutyáját, aki legtöbbször makkegészségesen, csak látogatóba vagy éves oltásaira jön hozzánk, azonban most fülészeti problémák miatt kellett meglátogatnia bennünket.


Undi egyik füléből nagy mennyiségű, bűzös, barnás váladék ürült, ami azonnali beavatkozást igényelt. A fizikális vizsgálat során az érintett fülből még a kitisztítása előtt mintát vettünk, hogy elcsíphessük és beazonosíthassuk az ott megtelepedett kórokozókat. A mintaként levett váladékot vékonyan egy tárgylemezre kentük, majd speciális festési eljárással megfestettük. Így megfestve az egyes baktériumok és gombák alakjai láthatóvá és bizonyos esetekben beazonosíthatóvá válnak a mikroszkóp alatt, ezáltal a későbbiekben célzottan kezelhetjük azokat. Ha indokoltnak látjuk - például visszatérő, krónikus fülgyulladások esetén - még szintén a fültisztítás előtt veszünk steril mintát a fülváladékból, amit laboratóriumba küldünk be, ahol baktérium- illetve gombatenyésztés segítségével pontosan beazonosítják a kórokozókat. Ez szintén a megfelelő gyógykezelés kiválasztásában segíti munkánkat.

Mikroszkópunkba belenézve a lentebb látható képet kaptuk, melyen jól láthatóak voltak a Malassezia pachydermatis nevezetű élesztőgomba lilás színnel festődő, jellegzetes, tekebábura emlékeztető alakjai. Ezek a gombák a fül normál flórájának részét képezik, kis számban mindig jelen vannak. Gondot akkor okoznak, ha valamilyen tényező hatására felborul ez a normál flóra és túlzottan elszaporodnak a hallójáratokban.


A mintavétel után speciális fülmosó oldat és vattapálcák segítségével kitisztítottuk Undi beteg fülét, majd video-otoszkópunkkal belenéztünk a külső hallójáratába. A vizsgálat során láttuk, hogy a külső hallójárat erőteljesen kipirult és gyulladt. Ellenőriztük a dobhártya épségét is. Undi ellenoldali füle teljesen ép és váladéktól mentes volt.


A Malassezia gomba okozta fülgyulladás viszonylag gyakori a kutyák körében és a megfelelő, gombaellenes hatóanyagot is tartalmazó fülcseppekkel általában sikeresen kezelhető. Mivel nem minden fülcsepp tartalmazza ezt a komponenst, ezért nagyon fontos a kezelést megelőző diagnosztika, hogy minél hamarabb meggyógyuljon az érintett fül.


Undi füle néhány nap rendszeres fülmosás és a megfelelő fülcseppel történő kezelés után szépen helyrejött, a kontroll vizsgálaton pedig már nem volt gyulladt, és a bűzös fülváladék is eltűnt.


Tetszett amit olvastál? Nézz körül virtuálisan nálunk a rendelőnk linkre kattintva, olvasd el Mex kutyus történetét, ami ivartalanításnak indult, de egészen más lett belőle, vagy tekintsd meg kutya és macska betegeink részére nyújtott szolgáltatásainkat!

255 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page