top of page

Kutya vérvétel

A belgyógyászati kivizsgálás

Belgyógyászati eredetű problémák okozhatnak általános, kevésbé specifikus tüneteket vagy akár konkrét területeken jelentkező, jellegzetes elváltozásokat is. Rendelőnkben mindkét esetben lehetőségetek van igénybe venni kutya és macska betegeink számára biztosított belgyógyászati ambuláns ellátásunkat.

A belgyógyászati kivizsgálás fontos első lépése a gazdival történő konzultáció, mely során próbálunk minél több információt megtudni az állatról. Ellenőrizzük például az oltásait, hogy milyen külső- és belső élősködők elleni készítményeket kap, rákérdezünk a táplálására, a tartási helyére vonatkozó információkra, ismert betegségeire, érzékenységeire, korábbi szűrővizsgálataira.

Ezután térünk át a jelen állapotára, hogy konkrétan milyen problémával érkezett, milyen tüneteket tapasztaltatok, mióta tartanak ezek, voltatok-e már korábban orvosnál vele, kapott-e korábban bármilyen gyógyszert rá.

Névtelen terv (1).jpg

Miért érdemes a CsudaVet rendelőbe jönnötök kivizsgálásra?

A kutyák kivizsgálása a legtöbb állatorvosi látogatás első lépéseként megtörténik, de ettől még nem kevésbé fontos, hogy alapos legyen. Több olyannal is találkoztunk, amikor egy látszólag tünetmentes kutya érkezett hozzánk, de az alapos vizsgálattal elcsíptünk valami olyan problémát, ami később sokkal nagyobb galibát okozott volna. Ezért a kivizsgálás nálunk: 

 • kompromisszummentesen alapos, ezért rászánjuk az időt, közben tudtok kérdezni és orvosaink válaszolnak is fognak rá

 • az állatorvosaink a kivizsgálás után minden elérhető további diagnosztikát fel fognak ajánlani nektek, ezeknek a többsége helyben meg is tud történni (ultrahang, röntgen),

 • de ha esetleg mégsem, mert nagyon speciális a probléma (például egy MR vagy CT vizsgálat), ez nem lehet gátja annak, hogy kiderítsük a problémát, ilyenkor továbbirányítunk a lehető legjobb helyre, ahol ez a vizsgálat meg tud történni Magyarországon

+ néhány apróság, mondhatni kényelmi extra: 

 • időpontos rendszerben dolgozunk, ezért nem kell várnotok, amíg az előttetek álló sor lemegy

 • kényelmesen meg tudtok minket közelíteni tömegközlekedéssel (pl. 141-es és 150-es buszok) és autóval (az M0-tól néhány percnyire, kényelmes utcai parkolási lehetőséggel)

 • azt a néhány percet, mielőtt az állatorvosunk veletek kezd el foglalkozni, egy kényelmes, növényekkel teli, világos és klimatizált váróban tölthetitek (itt találtok néhány képet rendelőnkről)

IMG_6235.HEIC

Dr. Borsodi Anna már nagyon vár, hogy a kutyád kivizsgálása során találkozzatok!

Fizikális vizsgálat

A kórelőzmény felvétele után fizikálisan is átvizsgáljuk az állatot, melynek mindig elengedhetetlen része a súly- és testhőmérséklet mérése. Ezután ha általános jellegű a probléma komplett fizikális vizsgálatot végzünk, amely során tetőtől-talpig átvizsgáljuk az állatot. Ennek része a testtájéki nyirokcsomók áttapintása, a nyálkahártyák színének ellenőrzése, a szájüreg-, fogak-, szemek-, orrnyílások- és fülek átvizsgálása, a bőr- és a szőrzet átnézése, a szív- és a légzési hangok meghallgatása, a has áttapintása. 

Ha egy konkrét, specifikusabb problémával érkeztek és az állat általános állapota egyébként teljesen jó, akkor sok esetben csak az adott területre koncentrálunk és azt vizsgáljuk át részletesebben.

Mennyibe kerül a kivizsgálás? 

Rendelőnkben a kivizsgálás árai az alábbiak: 

 • Komplett fizikális vizsgálat: 14.000 Ft

 • Egy szerv vizsgálata: 10.000 Ft

 • Fizikális kontrollvizsgálat: 9.000 Ft

 • Egy szerv kontrollvizsgálata: 7.000 Ft

Továbblépés, kiegészítő vizsgálatok

A belgyógyászati kivizsgálás következő lépése, hogy összesítjük a kórelőzményi adatokat és a fizikális vizsgálat során talált elváltozásokat. Ezek alapján próbálunk meg felállítani egy listát a lehetséges kórokokról, vagy legalább szűkíteni ezek körét.

 

A legtöbb esetben szükség van ezután különböző kiegészítő vizsgálatokra, mint például vérvétel, vizeletvizsgálat vagy akár műszeres diagnosztika (röntgenvizsgálat, hasi- és szívultrahang). Ha általános jellegű a probléma, akkor ezek segítenek orientálódni egy adott kiváltó ok felé, ha pedig specifikusabbak a tünetek, akkor megerősíthetünk, illetve kizárhatunk velük konkrét betegségeket.

1598s.jpg

Kutya, macska vérvétel

Hogyan zajlik nálunk egy kutya vérvétel? Vérvételre általában 6 órás koplalást követően várjuk betegeinket, így az emésztés miatt megnövekedő enzim- és zsírsav-szintek nem befolyásolják a laboreredményeket. A vérvétel leggyakrabban az állatok mellső vagy hátulsó lábából történik.

Kiemelt figyelmet fordítunk a vérvétel során az állatokkal való megfelelő bánásmódra:

 • amennyire csak lehet, óvatosan rögzítjük az állatokat, kerüljük az erőszakos lefogást, asztalhoz történő leszorítást

 • félős kutyáknál gyakran használjuk inkább a hátulsó lábat a vérvételre, így fejükkel a gazdiba bújva szinte észre sem veszik, hogy mi történik velük

 • macskáknál gyakran alkalmazzuk a pokrócba való betekerést, hogy kevésbé legyen stresszes számukra a beavatkozás, csak akkor alkalmazunk “grabanc-fogást”, ha enélkül kivitelezhetetlen a vérvétel

 • mindent bevetünk a stresszmentes vérvétel érdekében, mint például a jutalomfalatok vagy a macskáknál alkalmazott feromonos készítmények

 

A vérvétel helyén a szőrt lenyírjuk, alkoholos spray-vel fertőtlenítjük a bőrt, majd a véna szúrásával a vérvételi csövekbe levesszük a szükséges vérmennyiséget. Ez függ attól, hogy csupán pár csepp vérre van szükségünk, például egy szívféreg-szűrés elvégzéséhez, vagy egy komplexebb laborvizsgálat miatt történik a vérvétel az állatból. A vérvétel helyére végül nyomókötést helyezünk fel, melyet 15-20 perc után vagy hazaérkezést követően kell levenni az állat lábáról.

Névtelen terv (1).jpg

​A vérvétel után igyekszünk simogatással és jutalomfalatokkal díjazni a bátor túlélőket! :) 

 

Vérmintáinkat minden esetben külső laboratóriumba továbbítjuk a precíz mintafeldolgozás és pontos eredmények érdekében. A beküldéstől a laboreredmények megérkezéséig eltelt időt a kért vizsgálatok határozzák meg (egyes specifikus paraméterek mérése több időt vehet igénybe). Rutin vérlabor-vérkép esetén ez általában 2-3 nap.

Milyen költségekkel jár egy vérvétel és laborvizsgálat?

A vérvétel ára rendelőnkben a következő paraméterekből tevődik össze:

 1. A vérvétel költsége: 3.500 Ft

 2. Szállítási költség (külső laboratóriumba, futárral): 3.200 Ft

 3. Az adott vérvizsgálati panel ára (pl. kis rutin vérképpel kutyáknak: 23.090 Ft)

A levett vérből számtalan vizsgálat végezhető el, ezért az úgynevezett vizsgálati panelt, azaz hogy pontosan milyen paramétereket néznek a laborban, a kezelőorvossal való egyeztetés során alakítjuk ki. A vérvizsgálat költsége a kért vizsgálati paneltől erősen függ. 

Mit tudhatunk meg egy ilyen vérvételi laborleletből?

 • Általános képet kapunk az állat egészségügyi állapotáról, azáltal, hogy látjuk benne a különböző szervek működésére utaló értékeket. Ez sokszor segítség lehet abban, hogy milyen úton induljunk el a kezelésben, illetve, hogy milyen gyógyszereket válasszunk kedvencednek.

 • Külön-külön is vizsgálhatjuk vele az egyes szervek, szervrendszerek működését. Így például kiszűrhetjük, ha vérszegénységgel, májproblémákkal vagy vesebetegséggel küzd kedvenced, illetve ezek stádiumát is meghatározhatjuk vele. Ennek nagyon fontos szerepe van a prevencióban, illetve abban, hogy már a korai stádiumtól kezdve kezeljük és monitorozzuk az egyes elváltozásokat.

 • Lehetőség van a különböző parazitás fertőzöttségek szűrésére, így például a szív- és bőrférgesség, a babesiosis vagy egyéb, kullancsok és szúnyogok által terjesztett megbetegedések diagnosztizálására.


Ha érdekel, hogy mi az a 7 dolog, amit egy állatorvos megtudhat egy vérvételből, írtunk róla egy külön posztot, bővebben erre a linkre kattintva olvashatsz róla

 

Rendelőnk diagnosztikai szemléletű, vagyis bármilyen kezelés előtt törekszünk a pontos diagnózis felállítására és utána a megfelelő terápiás módszerrel, célzottan kezeljük az adott betegséget. Ezzel igyekszünk csökkenteni a sikertelen kezelések és a visszaesések számát a terápia során, hogy kedvenced a körülményekhez és lehetőségekhez képest a lehető leghamarabb meggyógyulhasson.

bottom of page