top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

A macskaszállítás magasiskolája

Frissítve: 2023. szept. 9.

Avagy hogyan éljétek túl mindketten sérülések nélkül, ha állatorvoshoz indultok cicáddal!

Macska szállítás - CsudaVet

A legtöbb cicatartó találkozott már azzal a helyzettel, hogy a mindig kedves és gyömöszölhető macska abban a pillanatban vérengző fenevaddá válik, amikor előkerül a szekrény mélyéről vagy a garázsból a macskaszállító. Sokszor alig lehet belegyömöszölni szegény macskát, az állatorvoshoz vezető úton vagy keservesen sír a szállítóban, vagy kővé dermedve liheg a doboz hátuljára tapadva.


Hajlamosak vagyunk arra, hogy magától értetődőnek fogadjuk el ezt a jelenséget, olyasminek, ami egyszerűen az állatorvosi ellátással együtt jár. A kezeinken a sebeket meg vagy a háziorvos, vagy a betadine majd lekezeli.


Pedig ennek nem kellene így lennie.


Félelemkondícionálás- Pavlov a vállunkon


Annak, hogy a macskák többsége így reagál a szállítóra, nagyon is egyszerű oka van: akárhányszor a szállító előkerül, minden esetben azt jelenti, hogy az állatorvos a következő megálló.

Ahogy minden érzelem, a félelem is a klasszikus kondicionáláson keresztül “tanulódik”.

A klasszikus kondicionálás egy primitív, önkéntelenül lezajló folyamat, melynek során egy eleinte teljesen semleges ingert valamilyen más eseményhez vagy élményhez kapcsolunk és így érzelmi reakció keletkezik.


A klasszikus kondicionálás nem csak akkor történik meg, mikor mi akarjuk, hanem az élet minden pillanatában létrejöhet anélkül, hogy tudnánk róla. Magunkon is észrevehetjük, ha szemfülesek vagyunk: egy bizonyos útvonalon nem szeretünk közlekedni, mert valaha ott rossz élményünk volt, esetleg egy illatról egyszer csak eszünkbe jut a nagymamánk és a gyerekkorunk. A macskák esetében is rengeteg ilyet figyelhetünk meg. Valószínűleg egy cicatartónak sem kell bemutatni, mi történik, ha kinyílik a hűtőajtó vagy megzörgetünk egy jutalomfalatos zacskót. Ez mind, mind klasszikus kondicionálás!


Macska szállítás - CsudaVet

A szállító esetében is a klasszikus kondicionálás, azaz a “pavlovi reflex” a ludas. Bár önmagában egy szállítódoboz nem félelmetes a legtöbb macska számára, ha folyamatosan rossz dolog történik azután, hogy a dobozt elővesszük, a macskánk akár már egyetlen alkalomból (!) is megtanulja, hogy a szállítódoboz előkerülésekor nem sok jóra számíthat: vagy menekülni kell, vagy támadni!


A cicák jellemzően sokkal nehezebben viselik az idegen helyeket és embereket, mint a kutyák, így az álaltorvosi vizsgálat önmagában is általában nagyobb stresszel jár, mint a kutyáknál. A szállítóval gyakorlatilag “kiterjesztjük” ezt a stresszt és a kellemetlenségek nem a rendelőben, hanem már otthon megkezdődnek, az állatorvoshoz pedig már nagyon magas stressz szinttel, rossz pszichés állapotban érkezik meg a cica.


Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogyan csökkentheted a szállítással járó stresszt a cicád számára.


A megfelelő szállító


Manapság már rengeteg típusú szállító közül válogathatunk és nem is könnyű választani közöttük. A legfontosabb, amit észre kell vennünk, ha vásárláson gondolkozunk, hogy sok szállítótípus nem a cicák, hanem az emberek preferenciáit akarja kiszolgálni.


Macska szállítás - CsudaVet Állatorvosi Rendelő

Ennek egyik legszembetűnőbb példái a plexiből készült “űrhajós” hordozó. Ezek bár kellemesek a szemnek és könnyű velük kitűnni, a macskák számára nem alkalmasak. Amellett, hogy ezek a szállítók nagyon rosszul szellőznek, a macskának semmilyen lehetősége nincs elrejtőzni, nem talál védelmet a vizuális- és hangingerekkel szemben, ez pedig csak fokozza az őt érő megpróbáltatásokat.


A másik példa a hátizsák és “sporttáska” típusú szállítók, melyek nem biztonságosak, jellemzően nem szellőznek jól és nem is túl praktikusak, mivel kivenni és főleg beletenni a cicát nem egyszerű feladat.


Egy jó szállítónak az alábbiaknak kell megfeleljen:

  • Megfelelő szellőzés (minimum 3 oldalról)

  • Levehető felső rész (mivel a félősebb cicákat a szállítóban végzett vizsgálat kevésbé viseli meg)

  • Kivülről hűthető (pl. Jégakkukkal, fagyasztott vizes palackkal stb.)

  • Biztonságosan rögzíthető a felső és alsó része (minimum 3 oldalról)

  • Mindenhol megfelelő rácstávolság (maximum 2x2 cm)

  • Könnyen nyitható és leszerelhető ajtó (műanyag vagy fém rács)

Macska szállítás - CsudaVet Állatorvosi Rendelő

Otthonosan a szállítóban


Ha megtaláltuk a megfelelő szállítódobozt, a következő lépés az otthoni szoktatás. A szoktatás szót sokan értelmezik úgy, hogy beleszuszakolják a cicát, majd egy idő múlva kiengedik, vagy bezárják a dobozba hosszabb-rövidebb időre. Ezzel azonban csak még nagyobb kárt teszünk: a macska ebben az esetben is kellemetlen élményt, rossz érzéseket fog kötni a szállítóhoz, mivel ebben az esetben is olyan dolgok történnek, amiket ő nem akar és ezeket az eseményeket kontrollálni sem tudja (legalábbis anélkül, hogy minket szétkaszabolna).


A szoktatásnak két nagyon fontos eleme van, amelyeket szem előtt kell tartsunk: 1) a macskának választási lehetősége van és 2) a dobozhoz minél több és minél intenzívebb kellemes élmény kötődik.


A cicának mindig lehetősége kell legyen arra, hogy eldöntse, bemegy-e a szállítóba és azt is, hogy menyi ideig tartózkodik ott!


Soha ne erőltesd bele a cicát a szállítóba, akkor sem, ha szerinted minden oka megvan rá, hogy bemenjen (pl. beledobtad a játékát vagy beleraktál egy tál kaját). Lehetővé kell tegyük, hogy a cica a saját tempójában, saját képességeinek megfelelően ismerkedjen meg a szállítóval.

Pozitív élményeket akkor tudunk a legkönnyebben okozni, ha olyan dolgokhoz kezdjük el kötni a szállítódobozt, amikről már tudjuk, hogy a cica számára nagyon fontosak és kellemesek.


Néhány ötlet:

  • Jutalomfalatok szórása a szállítóba (eleinte csak a küszöbére, majd ahogy bátorodik a cica, egyre beljebb)

  • Szállító elhelyezése a lakásban egy olyan helyre, ahol a cica szeret pihenni (lehetőleg letakarva és pihe-puhára kibélelve)

  • Játékok, meglepetések, macskamentás párnák elhelyezése a doboz körül és a dobozban

Ha már kialakult a cicánk negatív asszociációja a dobozzal kapcsolatban és meg sem közelíti a dobozt, még egyet érdemes hátralépni:

  • Doboz elővétele, földre helyezése, majd elrakása akár naponta többször is

  • Doboz elővétele és távolabb a földre helyezése közvetlenül etetés előtt

  • Klikkerrel történő fokozatos tréning (ehhez mindenképpen kérd szakember segítségét!)

Macska szállítás - CsudaVet Állatorvosi Rendelő

Nagyon fontos, hogy ha a cica már magától használja a dobozt, soha ne szedd őt ki onnan és ne zavard. Nagyon fontos, hogy a doboz ne csak kellemes, de valóban biztonságos is legyen, ahová el tud vonulni az őt zavaró ingerek elől és nyugodtan tud pihenni. Lehet, hogy éppen simogatni szeretnéd vagy rátenni a bolhacseppet, de ezeket érdemes akkor végezned, amikor a cica egyébként is aktív.


Összefoglalás


Amikor hozzánk jöttök egy cicával, biztosak lehettek abban, hogy a macskabarát rendelőkre vonatkozó jó gyakorlatokkal fogtok nálunk találkozni. De ha azt szeretnéd, hogy cicád számára valóban a legkevésbé legyen ijesztő az állatorvos látogatása, otthon kell elkezdened a munkát! Hogyan?

  • Válassz a célnak megfelelő szállítóboxot (az űrhajós és a hátizsákos verzió egészen biztos nem játszik)

  • Szoktasd hozzá a szállítóhoz otthon a cicád (emlékezz a két fő elvre: választási lehetőség, kellemes élmények)

  • Ha már kialakultak negatív asszociációk, fuss neki még kisebb lépésekkel, vagy kérj szakértői segítséget!

Tetszett, amit olvastál? Borsodi Anna állatorvosunk (csapatunk tagjairól itt olvashatsz) örömmel mesél hasonló tippeket-trükköket, ha eljöttök cicáddal hozzánk kivizsgálásra, fogászatra, oltásra vagy ivartalanításra! Hogy milyen nálunk egy kivizsgálás? Kérdezzétek meg Démont!


Hírlevelünkre pedig érdemes feliratkoznod, hiszen sose tudhatod, hogy mikor találunk ki valami ütős macskás akciót, amiről kár lenne lemaradnod (ráadásul a feliratkozásért máris küldünk egy kedvezménykupont)!

1 915 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page