top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Kölyök kutya oltási sor

Kiskutya érkezik hozzátok, és azt se tudjátok, hol áll a fejetek? Ráadásul amikor az oltásokról akartok tájékozódni, csak úgy özönlik a nehezen érthető információ? Kötelező vagy ajánlott, kombinált vagy monovalens, melyikkel kezdjük és milyen sorrendben haladjunk - bevalljuk, ezt szakmabeliként sem egyszerű mindig követni. Ha pedig eleged van azokból a száraz leírásokból, amiket utána negyed óráig bogarászol, hogy akkor most hogy is van ez, akkor ez az összefoglaló pont neked készült:

Javasolt oltási sor kölyök kutyáknak

Ha az eredeti angol nyelvű forrást szeretnétek megtekinteni, csak kattintsatok erre a linkre.


A kölyök kutyusok életében az első 4 hónap kiemelten fontos, mivel az immunrendszerük még éretlen, így nem képes olyan hatékonysággal megbirkózni a kórokozókkal, mint felnőttkorban. Az anyukájuktól éppen emiatt a születésük utáni első 24 órában a tejjel megkapnak kész ellenanyagokat (ún. maternális ellenanyagokat), melyek képesek harcolni bizonyos fertőzésekkel szemben. Az ellenanyagok képesek a kórokozókhoz (pl. baktériumok, vírusok, gombák) kötődni, azokat semlegesíteni, vagy akár bemutatni őket az immunrendszer más sejtjeinek, akik azokat utána elpusztítják. Ezen kész ellenanyagok 2-3 hónapig is jelen lehetnek a kölyök kutyusok szervezetében. Emellett a saját immunrendszerük azonban még éretlen, nem tud elég hatékonyan felismerni kórokozókat és saját maga ellenanyagokat gyártani. Abban az érzékeny korszakban, mikor az anyukától megkapott ellenanyagok szintje már csökkenőben van, de a kölykök még nem tudnak saját maguk védekezni, kell nekünk közbelépnünk, és az immunrendszerüket stimulálni. Ezt az oltási program megkezdésével tudjuk elérni.


Fontos még tudni, hogy amennyiben az oltási program megkezdésekor még magas a maternális ellenanyagok szintje, de mi az oltás beadásával stimulálunk immunválaszt, elsőként a maternális ellenanyagok fognak a védekezésre felhasználódni, és utána indul csak meg a kölyökkutyus saját immunválasza és ellenanyag termelése. Előfordulhat tehát, hogy az oltás beadásakor azt úgymond hatástalanítják a maternális ellenanyagok, így az immunválasz mértéke nem lesz optimális. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy szigorúan ragaszkodunk hozzá, hogy 6 és 16 hetes kor között 2-4 hetente mindenképpen kapjon újabb ismétlő oltást a kiskutya, lehetőleg ez alatt az időszak alatt legalább hármat. Ezzel újra és újra emlékeztetjük az immunrendszert, hogy termeljen ellenanyagokat az adott kórokozók ellen, az oltások gyakoriságával pedig az éretlenebb immunrendszer és gyengébb válasz esetén is a következő oltás már egy jobb hatékonyságot tud kiváltani.


Azt is fontos kiemelni, hogy különböző kórokozók különböző erősségű választ váltanak ki a kutyusok immunrendszeréből. Így például a veszettség vírus, mely a vakcinában elölt/inaktivált formában található meg, nagyon erős választ vált ki, sok ellenanyag termelődik a hatására, melyek hosszú ideig biztonságosan védik a kedveceinket. Más szempontból ezt a vakcinát legkorábban három hónaposan kaphatják meg a kutyák, mivel ekkorra áll készen a szervezetük a megfelelő válasz produkálására. Az ún. kombinált vakcinák kevésbé intenzív választ váltanak ki, így már 6 hetes kortól beadhatóak, viszont többször is kell ismételni ezeket.


Az oltások között megkülönböztetünk kötelező, erősen ajánlott és kiegészítő oltásokat. Erről a témáról bővebben a honlapunkon olvashattok, de egy villámgyors összefoglaló: Magyarországon a veszettség oltás kötelező, melyet amint a kutyus betölti a három hónapos kort, 30 napon belül meg kell, hogy kapjon. Törvényileg kikötés még, hogy csak mikrochippel rendelkező kutyát lehet veszettség oltással beoltani (ráadásul a mikrochip az azonosíthatóság szempontjából is nagyon fontos).


Első oltásnak az erősen ajánlott kategóriába tartozó kombinált oltást szoktuk javasolni, mely a szopornyica, a parvovírusos bélgyulladás, az adenovírusos fertőző májgyulladás és felső légúti gyulladás, illetve a parainfluenza ellen nyújt védelmet. Ezt legoptimálisabb, ha a kölyök kutyus 6-7 hetesen kapja meg, majd minimum kétszer kap ismétlő oltást, míg el nem éri a 16 hetes kort. Bizonyos oltásokat (pl.: kennelköhögés oltás), amennyiben indokolt (pl. ha kutyaoviba terveztek menni vele), ennél korábban, akár 3 hetesen is megkaphatnak a kölykök. Jogszabályilag ezen túl 3 hónapos kort elérve 30 napon belül egy monovalens (tehát csak elölt veszettség vírust tartalmazó) veszettség oltást kell megkapnia a kutyusoknak. Az első és a második veszettség oltás között jogszabályilag maximum 6 hónap telhet el, így azt 9 hónapos koráig meg kell kapnia a kutyusnak. Mindezek után a kombinált és veszettség vakcinát is évente kell ismételni. 16-17 hetes korban újra ismételjük a kombinált oltást, ami így már egy jó hatékonysággal fogja védeni a kutyust, és 6 hónaposan érdemes újra ismételni.


Amivel még tudjuk segíteni a kölyök kutyusokat, hogy egészséges felnőttekké nőhessenek fel, az a rendszeres féreghajtás. Ezt már két hetes kortól érdemes elkezdeni, mivel a belső és külső paraziták lényegesen rontják a fiatal kutyusok egészségi állapotát. Az első oltás előtt is mindenképp érdemes féreghajtani, hiszen minél egészségesebb az adott kis kedvenc az oltás beadása pillanatában, annál több energiát tud a szervezete arra fordítani, hogy megfelelő választ adjon a kórokozókra. Ehhez hasonlóan az ismétlő oltások között is szükség van féreghajtásra, valamint a külső paraziták elleni rendszeres védelemre, mivel pl. a bolhák is közvetíthetnek bizonyos galandféreg fajtákat. Ezért nem kell szerencsére mindig bejönnötök, féreghajtásra szolgáló szereink között pedig állatorvosaink segítenek eligazodni.


Ha hasznos volt, amit olvastál, de vannak még kérdéseid, akkor írj nyugodtan a Facebook oldalunkon üzenetet nekünk, és orvosaink válaszolni fognak - vagy ami még ennél is jobb, foglalj időpontot hozzánk kifejezetten neked, friss gazdinak kitalált ingyenes tanácsadásunkra (amit akár egybeköthetsz az első oltásotok beadásával is - csak figyelj, hogy akkor így foglalj időpontot). Ehhez csak a rendelő telefonszámát kell hívnod: +36-20-390-7875

Pro tipp: a hírlevelünkre feliratkozással az első oltásotokból 10%-os kedvezményre vagy jogosult - csak kattints ERRE a linkre és már küldjük is a kedvezmény! :)

1 048 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page