top of page

Kutya chip

Mikrochip beültetés

Rendelőnkben lehetőség van kutyák és macskák elektronikus mikrochippel történő megjelölésére és regisztrálására, melyek a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően végzünk el. A mikrochip körülbelül rizsszem nagyságú, melyet egy speciális tűvel ellátott fecskendővel ültetünk be az állat bőre alá, általában a nyak bal oldalára. Maga a szúrás kellemetlen, de pár másodperc alatt elvégezhető a beültetés, így nem jár nagy fájdalommal az állat számára. 

A mikrochipet a beültetés előtt, majd közvetlen utána is leellenőrizzük egy speciális leolvasó segítségével, majd a kiírt egyedi azonosító kódot felvezetjük egy központi rendszerbe, saját számítógépes programunkba, illetve az állat oltási kiskönyvébe / kisállat útlevelébe is (ha nincs még ilyenje, természetesen kiállítjuk az útlevelet is). Nagyon fontos, hogy a központi rendszerbe történő regisztráció során pontosan rögzítsük az állat és a tulajdonos adatait is, ugyanis a későbbiekben ezek alapján lesz majd azonosítható az állat és értesíthető a gazdi, ha esetleg elveszne/elkóborolna kedvence. A tulajdonos lakcímében, elérhetőségeiben történő változás esetén így érdemes minél hamarabb átíratni a megváltozott adatokat.

IMG_20210323_141541.jpg

A későbbiekben minden állatorvosi látogatás során leolvassuk a beültetett chipet, ezzel azonosítva az állatot, illetve leellenőrizve, hogy még mindig a helyén van és megfelelően működik-e a chip.

A kötelező kutya chip jogi háttere

Névtelen terv (27).png

A Magyarországon hatályos jogszabályok szerint, 2013. január 1-től kötelező minden ebet elektronikus microchippel ellátni és regisztrálni, legkésőbb az állat 4 hónapos koráig (ez a kötelező veszettség elleni oltás határidejével összhangban került meghatározásra, és a jogszabálynak való megfelelés a tulajdonos saját felelőssége). Ennek költsége alacsony, egyszeri kiadás, elmulasztása esetén azonban állatvédelmi bírsággal is büntethetik a mulasztót. A chip-hez tartozó adatokat a Magyar Állatorvosi Kamara által üzemeltetett központi (nem nyilvános) adatbázisban, a PetVetData-n tartják nyilván. 

Tulajdonosként jó tudni, hogy:
  • Tenyésztőtől vásárolt kiskutyák esetében ennek beültetése minden esetben a tenyésztőt/eladót terheli, hiszen kutyákat forgalmazni, a tulajdonjogot ettől eltérő módon másra átruházni kizárólag az állatot azonosító mikrochippel való megjelölést követően lehet. Így vásárláskor az adás-vételi szerződésen, illetve az állategészségügyi kiskönyvben / kisállat útlevélben szerepelnie kell a már beültetett mikrochip számának, vonalkódos matricájának, az állatban pedig leolvasható mikrochipnek kell lennie. Ennek ellenőrzése adásvételkor kiemelten fontos!

  • Menhelyről befogadott kutyáknak szintén rendelkezniük kell már meglévő mikrochippel, mert a tulajdonosváltást minden esetben regisztrálni kell, ezt pedig a chipszám alapján teheti meg a menhely állatorvosa. A meglévő mikrochipnek az örökbefogadási szerződésen és az állategészségügyi kiskönyvben is szerepelnie kell. 

  • Saját háznál született és megtartott / ismerősöktől kapott / utcáról mentett kiskutyák esetében minden esetben az új tulajdonos felelőssége és kötelezettsége, hogy az állat mikrochipes jelölést kapjon, legkésőbb 4 hónapos koráig. Ezt a dátumot egyébként a szintén kötelező veszettség oltás határozza meg.

IMG_6235.HEIC

Ismerd meg a doktornőt, aki a chip beültetést végezni fogja kutyád számára: Dr. Borsodi Anna

Kutya chip leolvasás

Ha kóbor állatot találtok, le kell ellenőriztetnetek, hogy van e benne mikrochip. Chipet sok helyen tudnak olvasni a megfelelő leolvasó készülékkel (állatorvosi rendelők, állatkórházak, benzinkutak, menhelyek stb.), azonban a chipszám alapján az állat adatait és a tulajdonos elérhetőségét kizárólag a jogosult állatorvosok tudják lekérni a már említett, Magyar Állatorvosi Kamara által üzemeltetett petvetdata portálon, így ők értesíthetik a gazdit is a talált állatról. Ha kóbor állatot találtok, természetesen nálunk is le tudjátok olvastatni a chipjét. 

20210929_105247.jpg

Változások a regisztrált adatokban

A tulajdonosváltást minden esetben regisztrálni kell, ezt kizárólag állatorvos tudja megtenni a tulajdonjog átruházását bizonyító adás-vételi vagy civil szervezettől kapott örökbefogadási szerződés ellenében, mikrochip szám alapján a PetVetDatán. 

Mi a helyzet a macskáknál? 

Macskák esetében a mikrochippel történő megjelölés törvényileg nem szabályozott, nem kötelező, azonban kijárós cicák esetében, az elkóborlás fokozott veszélye miatt ajánlott. Maga a beültetés és a regisztráció folyamata ugyanúgy zajlik, mint a kutyák esetében.

Mikrochip ára

​Egy kutya vagy macska mikrochip beültetésének ára rendelőnkben 7.000 Ft

bottom of page