top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Szemléletváltás az idős kutyák ellátásában

Frissítve: 2023. máj. 24.


CsudaVet - idős kutya ellátása

Nem csinálunk titkot belőle, hogy a Csudavetben szívügyünk az idős kutyák gondos, szeretetteljes ellátása. Azt valljuk, hogy a kor egy állapot és nem betegség. Attól, hogy kedvencünk arcán megjelentek az ősz szőrszálak, nem kell és nem is szabad lemondanunk arról, hogy boldog, hosszú, fájdalommentes és minőségi életet biztosítsunk neki.


A rendszeres szűrések és “wellness” vizitek létjogosultsága elhanyagolhatatlan, ahogy kedvencünk “nyugdíjas korba lép”. Habár az idős kor nem diagnózis, tagadhatatlan, hogy társállatainkban egyes egészségügyi problémák gyakrabban fordulnak elő egy bizonyos kor felett. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel is, hogy ezeknek az állatoknak korukból adódóan gyengébb az immunrendszere, csökken szervezetük ellenállóképessége, nehezebben regenerálódnak bármilyen megbetegedésből, mint fiatalabb társaik..


Egy lépéssel az évek előtt


Állattartóként a legtöbben arra vagyunk kondícionálva, hogy ha kedvencünkön betegség jeleit vesszük észre, állatorvoshoz visszük. Az állattartói felelősség egyik tartóoszlopa az, hogy biztosítsuk a kedvencünk számára a fájdalommentes életet, illetve az egészségügyi ellátást, ha az szükségessé válik.


Míg a fiatalabb kedvencek esetében ez a fajta klasszikus szemlélet javarészt jól funkcionál, az idős állatok esetében már sokkal árnyaltabb a kép. Utóbbi esetben érdemes tudni, hogy a jellemző kórképek közül rengeteg esetben előfordul, hogy nem látunk markáns, látványos tüneteket. Rosszabb esetben akár a klinikai tünetek megjelenésekor már egy előrehaladott, életet veszélyeztető állapottal szembesülünk a vizsgálóasztal mellett. De fontos leszögezni, hogy az enyhe tünetek nem biztos, hogy csak az öregedés természetes folyamatának a része.


A belső szervek daganatos elváltozásai, a krónikus szervi funkciózavar (vese, máj), ízületi fájdalom vagy éppen a demencia jellemzően lassan kialakuló és sokáig maszkolt tünetekkel járó problémák lehetnek. Sok esetben a rejtett tünetekkel járó megbetegedéseket még gyakorlott és lelkiismeretes gazdiként is rendkívül nehéz időben felismerni.


Az enyhe, vagy alig tapasztalható tünetek mellett az idős kutyák természetes viselkedésváltozásai is megnehezíthetik a korai felismerést. A megnövekedett alvásigény, a csökkent aktivitási szint, megváltozott étvágy akár természetes velejárói is lehetnek az öregedésnek, de ezek mögött könnyen megbújhat egy krónikus fájdalomra, diszkomfortra adott válaszreakció is. Míg egy energikus, aktív kutya esetében könnyen felismerjük a bágyadtságot, visszahúzódást, az idős, lelassult mozgású és életritmusú kutyák esetében nehezen és jellemzően csak később ismerjük fel a fájdalmat, rosszullétet.


Az idős kutyák egészségmegőrzése valójában a szemléletváltáson áll, vagy bukik. A tünetmentes, szenior kort (7 év felett) elérő kutyák és macskák esetében - ideálisan - az állatorvosi látogatások fő célja a prevenció.

CsudaVet - idős kutya ellátása

Elsőre valószínűleg nehezen barátkozunk meg ezzel a koncepcióval, hiszen ez azzal jár, hogy az állatot akkor is állatorvoshoz visszük, amikor nem látjuk, hogy bármi baj lenne vele. Természetes, hogy ilyenkor a plusz stressz és megnövekedett költségek jutnak először eszünkbe, emiatt sok esetben vonakodunk a geriátriai (időskori) szűrésektől. Az orvos a társadalmi berendezkedésünk, szocializációnk miatt a betegséghez kötődik elsősorban, nem az egészséghez, így ha nincs látható probléma, vonakodunk állatorvoshoz fordulni indok híján (tegyük a szívünkre a kezünket és legyünk őszinték: mi magunk mikor voltunk utoljára szűrővizsgálaton?).


Ahogyan a fentiekben már taglaltuk, sok betegség nem jár látványos elváltozásokkal egy bizonyos súlyossági fok eléréséig. Ebből a kellemetlen, de fontos tanulság az, hogy attól, hogy nem látjuk, hogy baj lenne, még nem biztos, hogy minden rendben..


Habár ez a gondolat elsőre rémisztő, érdemes a magunk javára fordítani. Tudva, hogy nincsen röntgenszemünk - amiről a legtöbben nem tehetünk-, kezdjünk el törekedni a valódi bizonyosságra! A szűrővizsgálatok, melyek magukba foglalják a vérvételt, a képalkotó diagnosztikai felmérést és a mentális állapot ellenőrzését (!) rendkívül fontos elemei az idős kedvencek fitten és egészségesen tartásának. Ami a legtöbbünk számára ugyanennyire fontos szempont, az a prevenció anyagi vonzata. Habár egy-egy kivizsgálás valóban anyagi megterhelést jelenthet, általánosságban elmondható, hogy a későn diagnosztizált betegségek kezelése jellemzően nagyobb költségekkel jár, mint a szűrővizsgálatok (amellett, hogy a kezelés kimenetele sok esetben bizonytalan), így amit nyernénk a vámon, valójában elveszítjük a réven.


Mit, mikor, hogyan?


Tünetmentes, de 7 évnél idősebb kutyák esetében az alábbi szűrővizsgálatok évenkénti, 10 éves kor felett pedig félévenkénti elvégzését javasoljuk:

  • Körültekintő fizikális vizsgálat, melynek kiemelt része a szájüreg áttekintése - hangsúlyt helyezve a fogak állapotára - mellkas feletti hallgatózási lelet, hastapintat, szőr, bőr, szemek és hallójáratok állapotának felmérése, nyirokcsomók vizsgálata.

  • Vérlabor, mely tartalmaz hematológiai blokkot(vörösvérsejtek, fehérvérsejtek száma, eloszlása, kinézete stb.), illetve egy alap biokémiai panelt (szervi funkciók, ionháztartás, stb.)

  • Vizeletvizsgálat

  • Ultrahangos szakvizsgálat - tünetmentes esetben javasolt kardiológiai, illetve hasi ultrahangos vizsgálatot végezni, hiszen a kor előrehaladtával gyakoribbá válnak a különböző daganatos elváltozások, korai szervi elégtelenségek, melyek akár a laborban még nem okoznak markáns eltérést, de diagnosztizálásával és kezelésével megnövelhető a tünetmentes élettartam.

CsudaVet - idős kutya ellátása

Nem szabad elfelejteni, hogy az enyhe tünetek mögött is állhatnak súlyos betegségek. Íme néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • sok vízivás, nagyobb mennyiségű, vagy többszöri vizeletürítés

  • szőrhullás

  • fáradékonyság

  • köhögés

  • “lustaság”, aluszékonyság

  • zavartság

  • bőrképletek megjelenése

  • fogkövesség, ínysorvadás mértéke

  • fogyás, akár rosszabb étvágy mellett, vagy akár anélkül

  • sántaság, megváltozott mozgás, púposítás

  • inkontinencia

  • étvágy megváltozása, válogatósság

  • viselkedésváltozás - agresszió, félelem

Fenti esetekben az általános szűrőcsomag mellé egyéb diagnosztikai eszközöket, szakvizsgálatokat tudunk biztosítani

  • fogászati ellátás

  • hormonpanelek

  • neurológiai vizsgálatok

  • röntgendiagnosztika (ízületi felszínek, csontok ábrázolása, mellkasi térfoglaló képletek, tüdőállomány leképezése)

A demenciáról, megelőzéséről, a folyamat lassításáról következő blogposztunkban olvashattok majd

2 017 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page