top of page

Kutya ultrahang

Ultrahang diagnosztika kutyák, macskák és rágcsálók részére 

Hogy miért szeretjük? Mert a belgyógyászati kórképek differenciál-diagnosztikájában elengedhetetlen jelentőséggel bír.
Viszonylag kis kellemetlenség mellett (fektetés, has/mellkas nedvesítése, nyomkodása, ami azért valljuk be, kibírható) részletes képet kapunk a belső szervek alakjáról, szerkezetéről, és ún. echogenitásáról; egyszóval állapotáról.
Sokszor ez alapján egyértelműen diagnosztizálható 1-1 betegség, vagy a tünet eredete; illetve a fejtörést okozó esetekben is gyakran segít irányt mutatni, hogy merre érdemes továbbhaladni.

Természetesen az sem mindegy, hogy ki a vizsgáló, mert ahhoz, hogy a „hangyák háborújából” diagnózis születhessen sokszor évekig tartó tanulás és gyakorlás kell, így érdemes kedvencünket „szakavatott szemekhez” vinni.

Kutya ultrahang

Miért érdemes nálunk, a CsudaVetben elvégezni ezt a beavatkozást?

9143.jpg

Te honnan szoktad tudni, hogy egy kivizsgálás a lehető legalaposabb, és tuti nem maradt felderítetlen semmilyen komoly probléma? Mi számtalan komoly sebészeti műtét rutinjával és erre felkészített eszközparkkal végezzük az ultrahang vizsgálatokat. Emellett biztosak lehettek abban, hogy csak olyasmibe fogunk bele, amihez tényleg értünk - ha az adott eset túl bonyolult, akkor ahelyett hogy próbálkoznánk, inkább átirányítunk titeket egy másik specialistához. 

Emiatt természetesen nem mi vagyunk a legolcsóbb hely, amit találhatsz, de tényleg érdemes ezen spórolni? 

Ráadásul van néhány általános érvünk is, hogy miért érdemes hozzánk hozni kutyád, cicád vagy egzotikus kedvenced ultrahang vizsgálatra:

  • időpontos rendszerben dolgozunk, ezért nem kell várnod, amíg az előttetek álló sor lemegy

  • könnyen meg tudtok minket közelíteni tömegközlekedéssel (pl. 141-es és 150-es buszok) és autóval (az M0-tól néhány percnyire, az utcán pár lépésnyire parkolási lehetőséggel)

  • azt a néhány percet, mielőtt az állatorvosunk veletek kezd el foglalkozni, egy kényelmes, növényekkel teli, világos és klimatizált váróban tölthetitek (itt találtok néhány képet rendelőnkről)

  • az ultrahang általában valamilyen átfogóbb vizsgálat része, ahol mindig odafigyelünk rátok, hagyunk időt a kérdéseitekre, mindent alaposan átbeszélünk veletek, ami számotokra fontos kérdés

JR1_3111_edited.jpg

Dr. Varsányi Réka doktornő, aki ultrahang szakrendelést végez nálunk, már nagyon vár titeket, hogy találkozhassatok. Az ultrahang szakrendelésünk jelenleg csütörtökönként délelőtt, 9.00 és 13.00 között érhető el. 

Milyen esetekben végzünk ultrahang vizsgálatot?

 • részletes hasi ultrahang-vizsgálat

 • vemhességi vizsgálat

 • rejtett here felkeresése

 • pajzsmirigy ultrahang-vizsgálata

 • egzotikus állatok, kisrágcsálók hasi- és szív ultrahang-vizsgálata

 • cystocentesis (vizeletvétel húgyhólyagból)

 • ultrahang-vezérelt citológiai mintavételek hasüregből

 • biopsziás mintavétel hasüregből

 • kardiológiai vizsgálatok szerzett, és veleszületett szívbetegségek felderítésére

 • szívférgességre irányuló kardiológiai vizsgálat

 • ízületek (főként térd és váll) ultrahang-vizsgálata (ortopédiai vizsgálat szükséges előtte)

Hogyan zajlik egy kutya ultrahang vizsgálat rendelőnkben? És mi a helyzet a macskákkal és rágcsálókkal? 

Kutya ultrahang

Kutya és macska betegeink szívultrahangos vizsgálatára az esetek döntő többségében teljesen éber állapotban, mindenféle bódítás nélkül kerül sor. A vizsgálat az állat számára fájdalommentes és körülbelül fél órát vesz igénybe.

Macskák és kistestű kutyák ultrahangja során a gördülékenyebb ellátás érdekében a gazdi rendszerint nincs jelen a vizsgálaton, rövid konzultáció után az állatot bevesszük, majd a vizsgálatot követően adjuk ki és beszéljük meg a vizsgálat eredményeit.

Közepes és nagyobb testű kutyák esetén általában a gazdi is részt vehet a vizsgálaton, hiszen sok kisállatot megnyugtat a gazdi jelenléte, könnyebbé téve ezáltal a vizsgálatot.

Az ultrahangos vizsgálatra egy puha pokróccal letakart asztalon kerül sor. Az állatot az oldalára fektetjük az asztalon, szív ultrahang esetén a szükséges területeken lenyírjuk a szőrt az állat mellkasáról és a megfelelő képélesség érdekében alkohollal, illetve ultrahang-zselével nedvesítjük a vizsgálandó területet.

Milyen esetekben indokolt és hogyan zajlik a szívultrahang?

A kardiológiai diagnosztika - mely egy egészen speciális ágazat – elképzelhetetlen lenne ultrahang nélkül. Itt a szívet mozgás közben vizsgálhatjuk, és az ún. Doppler-vizsgálatokkal a keringési viszonyokat is láttatni, mérni és értékelni tudjuk, így a szívbetegségek karakterisztikája, és azok súlyossága kategorizálható, nyomon követhető; a gyógyszeres kezelés pedig pontosan beállítható.

Az ultrahang vizsgálat ára

 • Kutya, macska szívultrahang: 30.000 Ft

 • Kutya, macska hasi ultrahang: 28.000 Ft

 • Kutya, macska hasi-és szívultrahang: 42.000 Ft

 • Kisemlős szív/mellkas ultrahang: 18.000 Ft

 • Kisemlős hasi ultrahang: 18.000 Ft

 • Kisemlős hasi-és szívultrahang: 28.000 Ft

 

Hogy pontosan melyik problémához melyik diagnosztikai eljárás illik, azt mindig a kezelőorvos tudja eldönteni fizikális vizsgálatot követően, így a teljes kivizsgálási folyamat áráról is ő fog tudni a helyszínen pontos tájékoztatást adni.

bottom of page