top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Olivér nem mindennapi daganat műtéte

Frissítve: 2022. jún. 29.


Olivér, a 11 éves yorkshire terrier gazdája nehéz helyzetben fordult hozzánk: a kutya orrában megjelent egy rosszindulatú daganat, ami komoly problémákat okozott neki, lassan már levegőt is alig kapott. Már csaknem lemondott róla, fél évvel korábban ugyanis azt a javaslatot kapta, hogy tüneti kezelés mellett várjanak, amíg még relatíve jól van a kutya, majd altassák el. Ebben a helyzetben érkeztek Olivérék a rendelőnkbe, a gazdi ugyanis nem nyugodott bele ebbe a prognózisba, és másodvéleményt kért tőlünk.



Ezen a ponton felpörögtek az események:

  • Már az első látogatáskor mintát vettünk a daganatból, amit kórszövettani elemzésre küldtünk külső laborba. Ennek a beavatkozásnak az volt a célja, hogy pontosan behatároljuk, hogy milyen daganatról van szó, ami meghatározza a tumor viselkedését, és ezzel együtt körvonalazza a potenciális beavatkozások körét

  • Ezzel párhuzamosan elküldtük Olivért egy koponya CT-re a VetScan csapatához, hogy megismerjük a daganat elhelyezkedését, pontos kiterjedését

  • Ahogy megjött a kórszövettani elemzés (amely orális laphámkarcinómát állapított meg, ami egy rosszindulatú, de nem agresszív, azaz relatíve lassan terjedő daganattípus) és a CT felvétel, konzultáltunk Dr. Koltai Zsófiával, aki a Duo-Vet alapítójaként Magyarország elismert onkológiai szaktekintélye, aki megerősítette az elképzeléseinket: ha a sebészeti beavatkozás jól sikerül, akkor akár kuratív is lehet (azaz Olivér teljesen felgyógyulhat belőle)

Ezek a hírek mindenkit felvillanyoztak, de leginkább Dr Tóth Csaba ortopéd sebészünket, aki mindig lelkesen veti bele magát a nehéz esetekbe, és már el is kezdte a műtétre való felkészülést. Ennek első lépéseként megtörtént a műtét tervezése. Az onkosebészet egyik fontos paramétere, hogy a daganatot mekkora “ráhagyással” távolítsák el a sebészek (ez az úgynevezett határszél). Olivér esetében ez különösen kritikus kérdés volt, hiszen nagyon érzékeny, idegekkel átszőtt, létfontosságú szerveket érintő terület volt érintett, amiből nem lehet csak úgy tetszőleges méretű darabokat eltávolítani.


A diagnosztika és felkészülés után az első vizsgálathoz képest két héttel később el is kezdődött Olivér három órás maxillectomia műtéte. Ennek során a kutya koponyájának a szemüreg előtti részét eltávolítottuk, az orrüreg mindkét oldali járatából a tumoros szövetképletet pedig szintén kimetszettük. Az orrüreg ezután tisztításra került, a sebgyógyulást az orrjáratokba kivarrt drénekkel tettük lehetővé. A műtét tartogatott izgalmakat, bár Olivér szépen aludt, de a beavatkozás a tervezettnél nagyobb területet érintett, így nem túlzás azt mondani, hogy az utolsó pillanatban hajtottuk végre.


A műtétet követő első 24 óra pokoli volt. Olivér folyamatos fájdalomcsillapítás mellett is szenvedett, a gazdi vele szenvedett, csapatunk pedig izgult azon, hogy minden jól alakuljon. Az első kontrollon Olivér még bágyadt volt, de elképesztő volt látni, hogy milyen gyorsan visszanyerte az életkedvét. Az arca ugyan kicsit átalakult, de láthatóan ez őt cseppet sem zavarja - annak viszont határozottan örül, hogy nincs egy vérző daganat az orrában, amitől nem kap levegőt.


Amikor pedig megláttuk a videót, ahol Olivér teljes életörömmel (és a maga most már egyedi módján) labdázik a kertben, egy emberként lélegeztünk fel és örültünk a sikeres műtétnek. A következő néhány hónapban figyelemmel kísérjük majd őt, de jó esély van arra, hogy a daganat nem fog kiújulni, és így Olivér leélheti a számára rendelt teljes életet - a gazdi legnagyobb örömére.


Olivér története nagyon megfogott minket, talán nem titok az sem, hogy a teljes csapatunk bevonódott, és a máshol dolgozó kollegákkal karöltve együtt dolgoztunk azon, hogy minden a lehető legjobban alakuljon. Ahogyan írtuk ezt az esetismertetőt, két fontos konklúzió fogalmazódott meg bennünk:


Az egyik, hogy nagyon tisztelünk mindenkit, aki ennyire kötődik a kutyájához, és ilyen nehéz helyzetekben is melléáll. Nekik üzenjük, hogy ne féljenek belevágni hasonló esetben, és elmenni a lehetőségek határáig. Elképesztő lelki teher egy életről dönteni, nehéz ilyenkor tárgyilagosnak maradni és bírni a hullámvölgyeket - de mindennek végén ott az esély egy Olivéréhez hasonló történetre, amiért érdemes kitartani.


A másik, hogy ebből az esetből is megerősítést nyert a kompromisszummentes diagnosztikai szemléletünk és a csapatmunkába vetett hitünk. A modern orvostudomány sem képes mindenre, Olivér esetében is elképzelhető volt, hogy a kórszövettani eredmény után mi is eutanáziát javaslunk. De pont ez a diagnosztika lényege: ismerjük meg a lehetőségeinket, ami alapján aztán megalapozott döntést tud hozni a gazdi, hogy neki személy szerint melyik kezelési opció felel meg. Mi továbbra is arra esküszünk fel, hogy ezt minden hozzánk betérő betegnek megadjuk, még akkor is, ha ezért máshova kell őket referálnunk.


Ha tetszett a történet, iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook oldalunkon, ahol hasonló tartalmakat, valamint állatorvosi akciókat találsz. Ezen az oldalon tovább olvashatsz arról, hogy hogyan kezelünk a CsudaVet-ben daganatos kutyákat, vagy ortopéd műtéti eseteket. Ha pedig hozzánk fordulnátok egy (remélhetőleg Olivér eseténél kevésbé komoly) problémával, keressetek minket bármikor e-mail címünkön (info@csudavet.hu) vagy telefonszámunkon (+36203907875)!


2 764 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page