Kutya daganat

Mit jelent, ha daganatos a kutyám? 

A különböző daganatos elváltozások kisállatok körében is nagyon gyakran előforduló megbetegedések, melyek az ártalmatlan, csupán esztétikai problémát jelentő elváltozásoktól egészen a súlyos, gyógyíthatatlan kórképekig terjedhetnek.

A daganatos megbetegedések lefolyása és kimenetele nagyban függ az adott daganat típusától, áttétképző hajlamától, helyeződésétől és mielőbbi felismerésétől is. Ezért nagyon fontos, hogy már az első tünetek megjelenésekor forduljunk állatorvoshoz, hogy mielőbb kiderüljön, ha onkológiai eredetű problémával állunk szemben.

257895477_399770878287342_353113808788437044_n.jpg

Milyen tünetek utalhatnak daganatos elváltozásokra?

 • bőrfelületen megjelenő kisebb-nagyobb kinövések vagy a bőrben tapintható növedékek

 • bőrfelületen, lábvégen lévő nehezen/nem gyógyuló, duzzadt, váladékozó sebek

 • végtagokon megjelenő duzzanat, következményes sántaság, végtagfájdalom

 • szájüregi növedékek, szájnyálkahártya gyulladásos jellegű területei

 • krónikus légzőszervi tünetek, például: köhögés, nehezített légzés

 • krónikus emésztőszervi tünetek, például hányás, hasmenés, hasi fájdalmasság, has kiteltsége

 • fájdalmas, nehezített vizelés, akár a vizeletben megjelenő vér

 • bevezető általános tünetek, például fáradékonyság, étvágytalanság, súlycsökkenés, lelassult mozgás

Ha ilyen tüneteket tapasztalsz kutyád vagy macskád esetében, javasoljuk, hogy minél hamarabb keresd fel állatorvosunkat egy kivizsgálásra, hogy kiderüljön, hogy mi lehet a probléma. 

Melyek a leggyakoribb daganattípusok? 

A daganat helyeződése szerint a leggyakrabban előforduló problémák:

 • az ivarszerveket érintő emlő- és prosztata daganatok

 • bűzmirigyek daganatos elváltozásai

 • belső szerveket érintő lép- és máj daganatok

 

A daganat szövettani besorolása szerint:

 • lymphoma

 • mastocytoma

 • adenocarcinoma

 • melanoma

 • hemangiosarcoma

 • osteosarcoma

 • fibrosarcoma

Milyen vizsgálatok előzik/előzhetik meg a daganatok eltávolítását?

Mi alapján dől el, hogy szükséges-e a műtéti eltávolítás?

A kórelőzmény, a fizikális vizsgálat és a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok eredményei alapján dönthető el, hogy szükséges, illetve kivitelezhető-e a daganat eltávolítása. Összetettebb eseteknél onkológus kollégával konzultálunk, ha szükséges, hozzá referáljuk betegünket. Fontos, hogy nem minden daganatnál a legjobb megoldás a műtét, de ezt a fenti vizsgálatok nélkül, ránézésre/tapintásra lehetetlen megmondani. 

Miért érdemes nálunk, a CsudaVetben elvégezni ezt a beavatkozást?

CsudaVet Állatorvosi Rendelő - Váró

A daganat műtétek általában hosszú és bonyolult beavatkozások, ahol kiemelten fontos a műtéti sterilitás és az altatási technológia, melyre mi különös figyelmet fordítunk. Ettől függetlenül van néhány érvünk, hogy miért érdemes nálunk elvégezni ezt a műtétet:

 • Budapest 22. kerületében, tömegközlekedéssel és autóval (M0) is könnyen elérhető helyen vagyunk, ráadásul parkolni is könnyű előttünk

 • időpontos rendszerben dolgozunk, így nem kell várnod, ha műtétre vagy kivizsgálásra érkezel hozzánk

 • akik hozzánk járnak, mindig kiemelik azt az odafigyelést és szeretetet, amivel az állataik felé fordulunk, ez a daganatos betegségek támogató terápiáját nagyban megkönnyíti

Hogyan zajlik a CsudaVetben egy daganat műtét? 

A műtét előkészítése

Rendelőnkben minden műtéti beavatkozást megelőz egy műtét előtti konzultációs időpont, mely során fizikálisan átvizsgáljuk az állatokat, szemügyre vesszük a problémát jelentő elváltozást/ elváltozásokat, a gazdikkal átbeszéljük mik a szükséges diagnosztikai lépések, ha ezek eredményei alapján indokolt akkor hogyan zajlik és milyen költségekkel jár a beavatkozás, mik a műtétet megelőző és a műtét utáni teendők, mik az esetleges komplikációk, illetve bármilyen kérdése van a műtéttel kapcsolatban, azt nyugodtan felteheti állatorvosainknak. Számunkra egy ilyen konzultáció a beavatkozás fontos eleme, tehát nem futószalagon leszel kezelve, hanem ténylegesen odafigyelünk rád és kedvencedre.

kutya ivartalanítás előtti vizsgálat

Mivel egy daganat eltávolítási műtét minden esetben teljes anesztéziában zajlik, előtte minden állat esetében elvégzünk egy rutin vérvételt és laborvizsgálatot, mellyel a fizikális vizsgálatot kiegészítve felmérjük az állat egészségi állapotát, ezzel növelve az altatás biztonságosságát. A laborvizsgálattal az állat vérképét, egyes szervi funkcióit, illetve véralvadási státuszát is ellenőrizzük. Érdemes tehát már a műtétet megelőző konzultációra éhgyomorra (minimum 6 órás koplalást követően) érkezni az állattal, így állatorvosunk a fizikális vizsgálat mellett rögtön elvégezheti a vérvételt is.

 

Ha az elváltozás helyeződése és mérete lehetővé teszi, a műtétet megelőzően citológiai mintát veszünk belőle. A mintavétel lényege, hogy egy vékony tű segítségével sejteket szívunk ki a képletből, melyeket egy tárgylemezen eloszlatva mikroszkópos elemzésre küldünk be. A citológiai kép segíthet a daganat típusát beazonosítani, azonban 100%-os, pontos meghatározásra nem alkalmas, csak tájékozódási pontot jelent a további lépések, a műtét megtervezéséhez.

 

Bizonyos daganatos elváltozások esetén a korrekt diagnosztika részét képezi a többirányú mellkasi röntgenfelvételek készítése, mellyel a daganatok mellkasi régióba és tüdőbe képzett esetleges áttétei keressük. Ezek előfordulása ugyanis jelentősen befolyásolja a prognózist, és mindenképpen szükségessé teszi az onkológiai konzultációt.

A műtét folyamata

A műtét napján szintén éhgyomorra kell hoznod kedvenced (12 órás koplalás), akit súlymérés és hőmérés után átviszünk a műtéti előkészítő helyiségbe. Itt első lépésként általában a mellső, esetenként a hátulsó végtagba helyezett vénakanült kap, melyen keresztül tudjuk adagolni neki a szükséges gyógyszereket és infúziót a beavatkozás teljes időtartama alatt. Az altatás bevezetése a vénakanülön keresztül adagolt gyógyszerekkel történik, majd miután az állat elbódult légcsőtubust helyezünk be neki, hogy szabad légutat biztosítsunk számára. A légcsőtubuson keresztül kapja ezután a tiszta oxigént és az altatógázt is, amellyel a műtét legvégéig altatásban tartjuk. Ezután történik meg a műtéti terület nyírása és tisztítása, majd az állatot átvisszük a műtőbe. A műtét közben kedvenced folyamatos cseppinfúziót kap és végig monitorozzuk élettani értékeit: pulzusát, vérnyomását, vér-oxigénszintjét, légzésszámát, testhőmérsékletét, mindeközben nyomonkövetjük EKG-görbéjét és fonendoszkóppal hallgatjuk szívműködését.

A műtétet követő teendők
Kutya ivartalanítás utáni ébresztés

A műtétet követően kedvenced megkapja a szükséges fájdalomcsillapító gyógyszereket és asszisztenseink felügyelete mellett, puha fekhelyen ébredezik, tér magához. Ekkor adjuk rá a műtéti sebet takaró védőruhát vagy védőgallért is, melyet egészen a varratszedésig kell majd viselnie. Amikor az állat teljesen felébredt, állatorvosunk telefonon fog keresni, hogy tájékoztasson a műtét részleteiről, illetve hogy egyeztethessétek, hogy mikor lehet leghamarabb érte jönni.

Az állat kiadásakor eltávolítjuk a behelyezett vénakanült, átbeszéljük a műtétet követő otthoni teendőket, összekészítve megkapjátok a szükséges otthoni gyógyszereket,  illetve egyeztetjük a műtéti kontroll és varratszedés időpontját is. Ekkor szintén lehetőség van a felmerülő kérdések feltételére. Kedvenced a műtétet követően teljesen éber állapotban, saját lábán távozik tőlünk.

Mi történik a daganat eltávolítási műtét után? 

A műtétet követően szinte minden esetben javasolt az eltávolított képlet szövettani vizsgálata, ugyanis ennek segítségével lehet pontosan beazonosítani, az elváltozás:

 • típusát, szövettani felépítését

 • jó/rosszindulatúságát

 • áttétképző hajlamát

 • recidiváló (kiújulási) képességét 

 

A daganat pontos beazonosítását követően van lehetőség a prognózis felállítására, a további teendők, szükséges kezelések átbeszélésére, melyhez legtöbbször onkológus kolléga segítségét vesszük igénybe, hozzá referáljuk betegeinket. A daganatos betegségek kezelése esetén sok esetben a műtétet követő támogató terápiának is fontos szerepe van, ezért javasoljuk, hogy ha ilyen szituációba kerültök, akkor hozzánk hasonlóan ti is legalább annyira figyeljetek oda kis kedvencetekre ebben a szakaszban, mint ahogy azt mi tesszük!

Mennyibe kerül egy daganat műtét? 

A daganatok eltávolításához hasonló komplex lágyműtéteink árával kapcsolatban a kezelőorvosok tudnak felvilágosítást adni, a legpontosabban a fizikális vizsgálat után. Sürgős esetben a rendelő telefonszámán (+36-20-390-7875), tervezhető műtétek esetén akár e-mail címünkön (info@csudavet.hu) további információval állunk rendelkezésetekre!