top of page

Kutya ortopéd műtétek

Az ortopédiai beavatkozások jelenleg szünetelnek rendelőnkben

Ortopédiai műtéti ellátás kutyák és macskák részére

Az ortopéd szakvizsgálaton feltárt problémák jelentős részét rendelőnkben szakorvosaink műtéti vagy konzervatív úton kezelik is. Az ortopéd műtéti kezeléseket az alábbi csoportokba soroljuk: 

 • diszplázia 

 • patellaficam

 • szalagszakadás: TPLO, extracapsularis szalagpótlás 

 • porcsérülés 

 • hialuronsav kezelés

 • törések

Névtelen terv.jpg

Miért érdemes nálunk, a CsudaVetben elvégezni ezt a beavatkozást?

9143.jpg

Te honnan szoktad tudni, hogy egy ortopéd műtét közben kedvenced a lehető legjobb ellátást kapja? Mi számtalan komoly ortopéd műtét rutinjával és erre felkészített eszközparkkal végezzük a beavatkozásokat. Emellett biztosak lehettek abban, hogy csak olyasmibe fogunk bele, amihez tényleg értünk - ha az adott eset túl bonyolult, akkor ahelyett hogy próbálkoznánk, inkább átirányítunk titeket egy másik specialistához. 

Emiatt természetesen nem mi vagyunk a legolcsóbb hely, amit találhatsz, de tényleg érdemes ezen spórolni? 

Ráadásul van néhány általános érvünk is, hogy miért érdemes hozzánk jönni:

  • időpontos rendszerben dolgozunk, ezért nem kell várnod, amíg az előttetek álló sor lemegy

  • könnyen meg tudtok minket közelíteni tömegközlekedéssel (pl. 141-es és 150-es buszok) és autóval (az M0-tól néhány percnyire, az utcán pár lépésnyire parkolási lehetőséggel)

  • azt a néhány percet, mielőtt az állatorvosunk veletek kezd el foglalkozni, egy kényelmes, növényekkel teli, világos és klimatizált váróban tölthetitek (itt találtok néhány képet rendelőnkről)

  • mindig odafigyelünk rátok, hagyunk időt a kérdéseitekre, mindent alaposan átbeszélünk veletek, ami számotokra fontos kérdés

Diszplázia

A diszplázia (dysplasia) alapvetően egy gyűjtőfogalom az ortopédiában, ízületek abnormális kialakulását jelenti. Leggyakrabban érintett ízületek: csípő, könyök, térd és váll.

Csípőizületi dysplasia

A csípőízületi dysplasia az ízület/ízületek nem megfelelő kialakulása a fejlődés, növekedés során. Az elváltozás kutyák és macskák esetében egyaránt nagyon gyakori elváltozás. Fontos, hogy nem csak a fajtatiszta kutyákat érinti, keverék kutyusok ugyanúgy érintettek lehetnek benne. A betegség esetenként már kölyökkorban diagnosztizálásra kerül, viszont a tünetek sokszor csak felnőtt korban jelentkeznek és gyakran csak lassan progrediálnak. Éppen ezért a tulajdonosok az éveken át ívelő romlást csak későn veszik észre. 

 

A kezelések tekintetében megkülönböztetünk konzervatív és műtéti megoldást. 

 

A konzervatív kezelés része az érintett ízületek hyaluronsavas feltöltése akár rendszeresen is. Ezt természetesen altatásban végezzük. Emellett időnként alkalmazhatunk non-steroid gyulladáscsökkentőt is de csak állatorvosi utasításra. Porcerősítő táplálékkiegészítők használatát szintén javasoljuk akár a műtéti vagy konzervatív megoldást választjuk.

 

A csípőízületi dysplasia kezelésének kiemelten fontos része a fizioterápia. Ennek segítségével gyakran fájdalommentessé lehet tenni a betegeket, ezzel elkerülve a műtéti ellátást vagy a konzervatív terápiát.

Könyök- és vállízületi dysplasia

A könyök és vállízületek esetében a dysplasia műtéti ellátása egyenes út az ízületi arthroscopia-hoz, mely ellátás nálunk még nem elérhető. Ilyen esetekben a megfelelő szakrendelőbe referáljuk pácienseinket.

Patellaficam (térdkalács ficam)

A patellaficam típusa szerint lehet medialis vagy lateralis, attól függően, hogy a végtag tengelyétől nézve belső vagy külső oldalra ficamodik az állat térdkalácsa. Ezen kívül a patellát érintő ficamokat 4 súlyossági kategóriába sorolhatjuk.  

 

Az I. fokú ficamtól eltekintve mindegyik súlyosságú patella luxatio műtéti indikáció, ezek a ficamok sokszor napi szinten problémát okoznak kutya és macska betegeink számára. Minden lépésnél súlyosbodik a kórkép, akár minden lépés során luxálódhat a térdkalács, ezzel folyamatosan koptatva a porcfelszíneket. Ez pedig egyenes út az ízületi arthrosis-hoz és a fájdalmas mozgáshoz.

TPLO (Tibia Plateau Leveling Osteotomy)

Kutyák és macskák elülső keresztszalag szakadása során alkalmazott műtéti eljárás.

 

A TPLO műtét során a térdízület micro arthrotomia-ja során feltisztítjuk az ízületet, megvizsgáljuk az ízületi porcok (meniscusok) állapotát, szükség szerint a sérült részek eltávolításra kerülnek. Ezután következik a térdízület biomechanikai átalakítása. Ilyenkor a tibia ízfelszínének szögét korrigáljuk 0-6” közé, a korrekciót egy félköríves pengével végezzük, az osteotomia után a korrekciót lemezzel fixáljuk. A műtét végén kontroll röntgen segítségével bizonyosodunk meg a műtét sikerességéről.

A műtét után kötést helyezünk fel a végtagra, melyet a műtét másnapján távolítunk el. Varratszedés a műtétet követő 10. napon történik.

 

A műtét utáni 2-3. napon kell elkezdeni a fizioterápiát, melyet a teljes rehabilitációs időszak alatt végezni kell. A rehabilitáció 4-6 héten át tart, ez idő alatt szigorú mozgáskorlátozást kell tartani. Ez azt jelenti, hogy az állat szabadon nem mozoghat csak és kizárólag kontrollált körülmények között. A valóságban ezt legkönnyebben kennel nyugalommal lehet megoldani és rendszeres sétáltatással ami rövid pórázon történik akár naponta többször is. 

Extracapsularis szalagpótlás

Kisméretű kutyák és macskák elülső keresztszalag szakadása során alkalmazott technika. 

 

A műtét során medialis micro arthrotomia-val feltárjuk a térdízületet majd a szakadt szalagmaradványokat és az esetlegesen sérül meniscus-t eltávolítjuk. Az ízületi tok zárása után az elülső keresztalag lefutását utánozva szalapótlást építünk be mely segít stabilizálni a térdízületet. A beavatkozást 5 kg-nál kisebb állatokon végezzük valamint alacsony dőlésszögű tibia plató esetén.

Hyaluronsav kezelés

Az ízületekbe adott hyaluronsav injekciók segítéségével eredményesen lehet segíteni az osteoarthritis-ben és ezzel járó krónikus fájdalommal szenvedő betegeken. Az injekció javítja az ízületek kenését és akár hosszú távú (3-6 hónapon) át tartó javulást tud hozni. Az injekció beadást csak altatásban végezzük, a beavatkozás hossza 15 perc. Az injekciókat hatás függvényében gyakran ismételni kell vagy betegeink számára elérhető egy nagyobb töménységű készítmény is,  amely beadásával akár már egy injekció is tartós javulást hozhat.

Törések

Rendelőnkben minden töréstípusra fel vagyunk készülve, igyekszünk a legmodernebb rendszereket használni minden esetben, hogy a csonttörést szenvedő betegeink mielőbb fájdalommentesen éljenek tovább.  

Mennyibe kerülnek az ortopéd műtétek?

Ortopéd műtéteink árával kapcsolatban a kezelőorvosok tudnak felvilágosítást adni. Sürgős esetben a rendelő telefonszámán (+36-20-390-7875), tervezhető műtétek esetén akár e-mail címünkön (info@csudavet.hu) további információval állunk rendelkezésetekre!

bottom of page