top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Nyúl ivartalanítás tévhitek

Frissítve: 2023. márc. 31.

1. tévhit: Az egyedül, vagy egynemű párokban tartott nyulakat nem szükséges ivartalanítani.

nyúl ivartalanítás - CsudaVet

A nyulak esetében sajnos igen gyakoriak az ivarszervi daganatok (főleg a méh- és a petefészkek daganatos elváltozásai), valamint a méhgyulladás és a méhvérzés a folyamatos ivarzás miatt.


Ezek a megbetegedések megelőzhetőek az ivartalanítással, egy tervezett műtétnek pedig lényegesen kisebb a kockázata és rövidebb a felépülési ideje, mint egy leromlott állapotú, beteg nyuszi esetében!


A kedvencként tartott nyuszik esetében fontos megemlítenünk a viselkedési szempontokat is. Az ivarérést követően mind a bakok, mind a nőstények territoriálisak lehetnek, ami megnyilvánulhat:

  • a fajtársakkal szembeni agresszióban,

  • az állandó jelölésben (vizelettel és bogyózással is)

  • és akár az emberrel szembeni rebbenékenységben, agresszióban is!


Az ivaros nyuszik állandóan felügyelik a területüket és rivalizálnak fajtársaikkal, ami nem csak sérülésekhez vezethet, de pszichésen és fizikailag is nagyon megviseli őket az állandó stressz.


Fontos szempont még kedvencként tartott nyuszik esetében, hogy a szobatisztaságra való szoktatás vagy annak megőrzése sokkal könnyebb az ivartalanított nyuszik esetében. Ők könnyebben és gyorsabban szoknak egy helyre, mivel nem éreznek állandó késztetést arra, hogy a lakás különböző pontjait folyamatosan megjelöljék.


2. tévhit: A nyulak az ivartalanítás hatására elhíznak.

Az ivartalanítás után kétségkívül lassul valamelyest az anyagcsere, önmagában az ivartalanítástól azonban egy állat sem hízik el! Az elhízás elsődleges okai a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálás.


Az ivartalan nyuszi számára a friss, jó minőségű széna továbbra is korlátlan mennyiségben kell elérhető legyen, a nyuszitáp mennyiségét azonban érdemes csökkentenünk és folyamatosan monitorozni kell az állatunk súlyát (ez nem csak ivartalanított nyuszikra érvényes, hanem minden egzotikus kedvencre). Naponta gondoskodnunk kell róla, hogy több órát mozoghasson szabadon a nyuszink, a tápot pedig különböző foglalkoztató játékokból is kínálhatjuk, ami segít mozgásban tartani a nyuszinkat és a mentális egészségének is jót tesz.


A bak nyuszik egyébként is hajlamosabbak az elhízásra, mint a nőstények, így az ő esetükben az ivartalanítástól függetlenül is fokozottan oda kell figyeljünk a testtömegükre!


3. tévhit: A nyuszikat koplaltatni kell a műtétek előtt.

Bár a kutyákat és cicákat valóban koplaltatni kell az altatásos beavatkozások előtt, ez a nyuszikra nem érvényes, sőt!


A nyulak emésztőrendszere és anyagcseréje egészen máshogy működik, mint a kutyák és macskák emésztőrendszere. A táplálék a nyuszik emésztőrendszeréből körülbelül 12 óra alatt ürül ki teljesen, ez azonban rendkívül hosszú idő. Ha ennyi ideig nem eszik a nyuszi (nincs táplálék az emésztőcsatornában), az hamar a máj károsodásához és a belek leállásához vezethet, emellett pedig hamar bekövetkezik a kiszáradás is. Ezek mind a nyuszi általános állapotának súlyos romlásához vezetnének, ami rendkívül megnöveli az altatási kockázatot.


A másik fontos szempont, hogy a nyuszik nem tudnak hányni, így a kutyáktól és macskáktól eltérően a táplálék nem tud visszakerülni a gyomorból a szájüregbe és félrenyelést okozni az altatás során.

Ezért tehát nagyon fontos, hogy a nyuszi folyamatosan, a normális rutinjának megfelelően egyen a műtétet megelőzően, koplalásról szó se lehet! Fontos, hogy nyuszid számára az utazás alatt is legyen elérhető széna a hordozójában.


A gondosan felügyelt ébresztést követően minden esetben megetetjük a nyuszidat saját táplálékával vagy speciális tápszerrel és csak akkor engedjük haza, ha megbizonyosodtunk róla, hogy önállóan eszik.


4. tévhit: A nyulak altatása nagyon kockázatos, emiatt nem javasolt a műtét.

nyúl ivartalanítás - CsudaVet

Fontos tisztáznunk, hogy az altatásnak minden esetben van kockázata, ezt a kockázatot azonban több módon is minimalizálhatjuk.


Nálunk az ivartalanítást kivétel nélkül, mindig fizikális vizsgálat és vérvétel előzi meg. Ezekkel a vizsgálatokkal a nyuszi általános állapotáról és esetleges szervi elváltozásairól is pontos képet kapunk, az altatási protokollt pedig ehhez tudjuk igazítani, felmérve a kockázatot.



Az altatási komplikációk legtöbbször nem is a műtét alatt, hanem az ébredési szakaszban lépnek fel. Nagyon fontos, hogy a nyuszit mind az operáció teljes időtartama alatt, mind az ébredés alatt felügyeljük. Éppen ezért rendelőnkben az altatás és ébresztés teljes időtartama alatt szigorúan ellenőrizzük a nyuszi életfunkcióit, az ébresztés végeztével pedig azt is, hogy hogyan érzi magát, eszik-e önállóan, megfelelően tud-e mozogni, kellően éber-e. Enélkül egyetlen nyuszit sem adunk haza.


5. tévhit: A nyusziknak nincs szüksége speciális ellátásra a műtéthez.

A nyuszik rendkívül érzékeny állatok, ezért esetükben mind az operáció, mind az altatás nagy körültekintést és speciális felszerelést kíván. Az ő esetükben a régebben alkalmazott injekciós altatási technikák és szerek nem alkalmazhatóak biztonságosan. A nyuszik altatása egzotikus ellátásra specializálódott rendelők esetében minden esetben altatógázzal történik, amely belégzéssel jut a nyuszi szervezetébe. Az altatás végén a szer nagyon gyorsan kiürül és lehetővé teszi a minél rövidebb idejű, biztonságos operációt és gyors ébredést.


Szintén nagyon fontos, hogy az ébredési szakaszban a nyuszi minél stresszmentesebben ébredjen, hogy a stressztől ne kapjon sokkot, illetve ijedtében ne sérülhessen meg. Ehhez nyugodt körülményekre és speciális kórházi elhelyezésre van szükség, melyet rendelőnkben természetesen biztosítunk.



Annyira körültekintő nyúl gazdi vagy, hogy el szeretnéd olvasni azt is, hogyan jelennek meg a 2023-as magyar nyúl ivartalanítási adatokban ezek a tévhitek? Semmi akadálya, csak kattints IDE - minden plusz infó, amit tudsz a témáról, jól jöhet! Ha pedig nyúl ivartalanításon gondolkozol, csak olvass tovább EZEN A LINKEN.


1 674 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page