top of page

Nyúl ivartalanítás

Nem vagy könnyű helyzetben, amikor gazdiként felmerül a nyúl ivartalanítás kérdése: egyrészt ott vannak az állatorvosi ajánlások, a nyuszis alapítványok és a tapasztalt törpenyulas csoporttársak, akik azt erősítik, hogy egyszerűen muszáj ivartalanítanod a nyuszid. Másrészről viszont olvasol a nyuszik altatási kockázatáról, és elbizonytalanodsz: félted őt, nem szeretnéd veszélynek kitenni. 

Mi tökéletesen megértünk téged, nekünk is vannak saját nyulaink, akikkel ezt átéltük. Ha még gondolkozol azon, hogy egyáltalán ivartalaníttasd-e a nyulad, akkor KATTINTS IDE és olvasd el az erről szóló részletes leírásunkat. Ha viszont fiatal (fél éves kor körüli) nyuszid van, akit szeretnél megvédeni a későbbi ivarszervi daganatokból eredő problémáktól (akkor is, ha egyedül tartod őt) és már eldöntötted, hogy szeretnéd ezt a beavatkozást, akkor csak görgess tovább!

Nyúl ivartalanítás

Egy Csudás nyúl ivartalanítás története

Képzeld​ el magad, ahogy otthon nagy izgalommal bepakolod imádott nyuladat egy szállítóboxba, majd kocsiba ugrotok, hogy elinduljatok az ivartalanítás előtti kivizsgálásra. Amint ideértek a CsudaVet Állatorvosi Rendelő elé, az utcán, pár méterre a bejárattól leállítod az autót. Már keresnéd is, hogy merre van a legközelebbi parkolóautomata, amikor rájössz, hogy nálunk ingyenes a parkolás - egy gonddal kevesebb. Ezután megteszitek azt a néhány lépést a bejáratig (meg is fogadod, hogy legközelebb messzebb parkolsz, hogy meglegyen a napi mozgás), és belépsz a várónkba. 

A recepcióban Beával találkozol (aki egyébként szintén nagy nyulas, kérdezz bátran tőle, bármeddig tud mesélni a témáról), aki megkérdezi tőled, hogy miben segíthet, majd kávéval és csokival kínál. Mivel időpontos rendszerben dolgozunk, alig pár perced lesz csak, hogy körbenézz a váróban, de egyből fel fog tűnni, hogy milyen jó illat van, és persze a rengeteg növény, a kényelmes fotelek - máris otthon érzed magad, és kevésbé izgulsz, hogy mi vár rátok. 

Az asszisztensünk bekísér titeket a vizsgálóba, majd érkezik az állatorvos, hogy megvizsgálja a nyuszidat. Látszik rajta, hogy rutinos, hiszen egzotikus állatokra specializálódott, de nem siet, nincs kapkodás. Ez fontos nektek, mert a nyuszik igazi tünetrejtők, egészen komoly problémákat is el tudjak titkolni egy ideig mindenki elől - tehát egy ivartalanítás előtt duplán fontos, hogy alaposan megvizsgálja őket egy egzós állatorvos. Egy pillanatra elkalandozott a figyelmed, és már meg is volt a vérvétel, majd jön a legfélelmetesebb rész: amikor mosolyogva feléd fordulunk, hogy van-e bármi kérdésed. Igazából tudjuk hogy rengeteg kérdésed van, ilyenkor ez így normális, szóval látod rajtunk, hogy ez nem csak udvariassági felhívás volt, hanem valóban odafigyelünk és megválaszolunk minden kérdést. Ezzel el is telt a vizsgálatra szánt idő, jól érezted magad, de ami ennél is fontosabb, hogy láttad: jó kezekben lesztek. 

Az orvosunk ezután hívni fog, amint megvannak a vérvételi eredmények, és már egyeztethetitek is a műtéti időpontot. A műtét napján ugyanúgy időpontra érkeztek (természetesen koplalás nélkül), az otthonos környezet már ismerős lesz, az orvos átveszi tőled a nyuszid és elkezdődik a műtéti előkészítés. Az altatásnál természetesen altatógázzal dolgozunk, hogy minél nagyobb biztonságban érezhesd magad. A műtétet követően megvárjuk, amíg teljesen felébred a nyuszi, és pár órával később már újra otthon szénázhattok. Mivel felszívódó varratokat használunk, ezért a műtétet követő varratszedéssel nálunk nincs dolgotok!

Egzotikus állatorvosok végzik a műtétet

Nyúl ivartalanítás - Dr Nagy Georgina Viktória állatorvos

A nyúl ivartalanítási műtéteket ​Dr. Molnár Gyula és Dr. Nagy Georgina Viktória egzotikus állatorvosaink végzik, mindketten lelkes rajongói a nyulaknak, ahogy az a képeken is látszik. 

Nyúl ivartalanítás - Dr. Molnár Gyula állatorvos

"A Csudavetben nagyon részletes tájékoztatást kaptam, rám is és a nyuszimra is 100%-ban odafigyeltek. Minden tudnivalót elmondtak, és az volt a benyomásom, hogy nekik is ugyanannyira fontos a nyuszi, mint nekem - szeretettel és türelemmel bántak vele, a szakmai színvonalról nem is beszélve."

Néhány szó a nyúl ivartalanítás előtti vérvétel fontosságáról

2023-ban több mint 600 magyarországi nyúl ivartalanítás tapasztalatát gyűjtöttük össze egy felmérésben. A kérdőívet kitöltők közül egy tanulságos történet: fiatal, 10 hónapos nyuszi, akiknél volt vérvizsgálat a műtét előtt, ahol "Véreredmény alapján antibiotikumos kúra és májértékek javítása volt szükséges". Emiatt az ivartalanítás kicsit később zajlott le, viszont jóval nagyobb biztonságban. Egy másik konkrét eset: egy 2 éves nyúl vérvétele után kiderült, hogy "Borzalmas máj értékei voltak, így fél évig a máját kezeltem ivartalanítás előtt"

Nem minden állatorvosi rendelőben kötelező a műtét előtti vérvizsgálat, főleg fiatal nyuszik esetén, és tudjátok mit? Az esetek legnagyobb részében tényleg felesleges is. Egészséges nyusziknál csak azt állapítjuk meg a kivizsgálással, hogy egészségesek. Viszont mivel a nyulak tünetrejtő állatok, ezért kiderülhetnek a vizsgálat során eddig rejtett betegségek is, amivel mindenképpen foglalkoznunk kell az ivartalanítás előtt, mert növelik az altatási rizikót. Olyan ez, mint az utasbiztosítás: mindenki azért szurkol, hogy felesleges legyen, de mindig csak utólag, az eredményt látva fogod megtudni, hogy tényleg felesleges volt-e.

 

Amúgy tedd a kezed a szívedre, előfordult már valaha, hogy felesleges dolgokra költöttél egy hasonló összeget? Szerintünk a nyuszid megér ennyi pluszt - és természetesen veled együtt reméljük, hogy a kivizsgálás után azt mondhassuk, hogy minden rendben van! 

A nyúl ivartalanítás ára​

​A nyúl ivartalanítási árainkat úgy állítottuk be, hogy maga a műtét valamivel a piaci átlag alatti árú, hogy ezzel is segítsünk meggyőzni téged az alapos műtét előtti kivizsgálás fontosságáról. 

 • Műtét előtti kivizsgálás: egy alapos fizikális vizsgálat + egy altatás előtti vérvizsgálat: 30.000 Ft

 • Nőstény nyúl ivartalanítás ára: 43.000 Ft

 • Bak nyúl ivartalanítás ára: 28.000 Ft

A fenti árak tartalmazzák az altatószer árát, és a műtét során felhasznált többi gyógyszer költségét is. Az árak teljesen panaszmentes, egészséges nyuszira vonatkoznak. Ha bármi panasza van a nyuszinak, akkor előbb azzal kell foglalkoznunk (ebben az esetben a kivizsgálásnál van vizsgálati díj), rendezzük a problémát és utána beszélhetünk az ivartalanításról (természetesen ilyenkor ha vannak friss kivizsgálási eredményeink, nem szükséges újra vért venni az ivartalanítás előtt).

Ha csak az ár a gond, van egy tippünk: a hírlevelünkre való feliratkozásért 10% kedvezményt adunk az első látogatásotok végösszegéből, ezzel a műtét előtti kivizsgáláson tudtok spórolni egy kicsit. A feliratkozásért csak KATTINTS IDE

Elérhetőség, nyitvatartás

Cím: 1223 Budapest, Vörösmarty u. 16.

E-mail cím: info@csudavet.hu

Telefonszám: +36-20-390-7875

hétfő: 08:00 – 16:30

kedd: 12:00 – 20:30

szerda: 12:00 – 20:30

csütörtök: 08:00 – 16:30

péntek: 08:00 – 16:30

Időpontot kétféleképpen tudtok hozzánk foglalni nyúl ivartalanításra: a lenti gombbal telefonon, amin nyitvatartási időben végig elértek minket (ha nem tudjuk felvenni, visszahívunk), vagy az online foglalási adatok megadásával - ahogyan neked kényelmesebb. 

Online kérek időpontot!

Milyen nemű nyuszit szeretnél ivartalaníttatni?

Köszönjük, hamarosan visszajelzünk!

Akik már jártak nálunk, azt mondják, hogy.....

Nyúl ivartalanítás vélemények
Nyúl ivartalanítás vélemények
Nyúl ivartalanítás vélemények
Nyúl ivartalanítás vélemények
image.png

A nyúl ivartalanítás fontossága

Nőstény és hím nyulak esetében is fontos az ivartalanítás, hiszen számos betegség, illetve a nem kívánt szaporulat is megelőzhető ivartalanítással.

A nyulak alapvetően társas állatok. Egy hím és egy vagy több nőstény vagy akár nőstények is tarthatóak párban vagy csoportban. Ha egy hím és egy nőstény nyulat tartunk együtt, nagyon hamar számolnunk kell a családalapítással. Ezért ennek elkerülése érdekében célszerű az ivartanítást választani.

A vonatkozó szakirodalom alapján a 4 év feletti ivaros nőstény nyulak 60-80%-ában alakulnak ki rosszindulatú ivarszervi megbetegedések. Ezek leggyakrabban méhdaganat, méhvérzés, petefészekciszta, álvemhesség, gennyes méhgyulladás. Súlyos, akár életet veszélyeztető állapotot tudnak okozni, ami a nyulak életébe is kerülhet. Ezeknek a betegségeknek a megoldása az ovaryohysterectomia, ami tulajdonképpen az ivartalanítás. Kevésbé kockázatos a beavatkozás, ha még fiatalkorban megtörténik a műtét, amikor még nincs háttérbetegség. Azért is érdemes megelőzni a daganatos elváltozások kialakulását, mert gyakran áttétet képeznek a tüdőben, amiket nem tudunk megműteni és eltávolítani. Az ivartalanítás csökkenti az emlődaganatok előfordulásának valószínűségét is. Hím nyulakban szintén idősödő korban heredaganatok, here- vagy mellékhere gyulladás jelenhet meg. A heredaganatok kialakulása (ahogy nőstényeknél a méhdaganatok kialakulása) szintén megelőzhető ivartalanítással.

Az ivartalanítás után általában megszűnik a nyulak jellegzetes ivarzási viselkedése. Csökkenhet az egymás felé irányuló agresszió. Nőstény nyulak gyakran ivarzáskor harapósak lehetnek a gazdikkal szemben is. Hím nyulak folyton láb alatt vannak és akár közösülő mozdulatokat is végezhetnek. Ezeknek a viselkedésformáknak a megjelenése csökkenhet, de nem minden esetben múlnak el. Ettől függetlenül a társítás és az egészségügyi okok miatt javasolt az ivartalanítás.

Honnan veszem észre gazdiként, hogy érdemes ivartalaníttatni a nyulamat?

 • A nyúl túlságosan agresszív, verekszik a társaival, vagy akár veled is néha

 • A nyuszid túlságosan sokat harapdálja, vagy rágja a környezetét (ezt pedig a kedvenc telefontöltőd szokta bánni)

 • A nyúl sokat vakarózik, szőr- és bőrtünetek is megjelenhetnek nála

 • Bakoknál előfordulhat, hogy kellemetlenül sokat pisil, és főleg olyan helyekre, ahova te nem szeretnéd 

 

Fontos, hogy minél korábban történik az ivartalanítás, annál kisebb eséllyel rögzülnek ezek a hogy is mondjuk….nem feltétlenül szimpatikus viselkedésminták, ezért érdemes (a következő bekezdésben írtak figyelembe vételével) a lehető leghamarabb elvégezni ezt a műtétet.

Milyen idős kortól ivartalaníthatóak a nyulak? 

Nőstény nyulak esetén az optimális időpont az ivarérettség környéke, ami 3-6 hónapos kort jelent. Bak nyulaknál érdemes minél fiatalabban, még az ivarérés előtt, amikor már a herék leszálltak (2-3 hónapos korban) elvégezni ezt a műtétet, hogy az ivaros viselkedésformák minél kevésbé rögzüljenek be náluk, ezzel is kímélve az idegrendszeredet.

 

Irányelvként elő szokott még kerülni az, hogy meg kell várni az 1 kilós súlyhatár elérését az ivartalanítás előtt, de ez csak részben igaz - a legjobb stratégia, ha fiatal korban elhozzátok hozzánk, és az ivartalanítás előtti kivizsgáláson orvosainkkal végig tudjátok beszélni a te nyuszid számára optimális ivartalanítási időpontot. 

Akkor sincs minden veszve, ha a te nyuszid már idősebb ennél: minimálisan magasabb kockázattal, de az ivartalanítás idősebb nyuszikban is ajánlott, mert az ivartalanítással elkerült problémák szinte minden esetben komolyabbak, mint a preventív műtéti eljárás kockázata. Ezekben az esetekben is azt javasoljuk, hogy konzultáljatok hozzáértő egzotikus állatorvosainkkal. 

Nyúl altatási kockázat 

A nyulak esetében számolnotok kell azzal a ténnyel, hogy az altatási kockázatuk magasabb, mint a kutyáké vagy a macskáké. Ez egy faji sajátosság, amit kutatásokkal igazolni tudtak az állatorvosok, de a konkrét okát nem sikerült még megtalálniuk, általában stresszérzékenységgel szokták magyarázni. Az altatási kockázat így sem kifejezetten magas, egészséges nyulak esetén 1-2% közé teszik, de ezzel együtt számolni kell vele. 

Nálunk arra számíthatsz, hogy a faji adottságokat elfogadva mindent megteszünk nyuszid biztonságos altatása érdekében:

 • gépi (altatógázos) altatást alkalmazunk

 • műtét közben egy ember folyamatosan az altatásra figyel csak, természetesen műszeres segítséggel (EKG, vérnyomás, testhőmérséklet, oxigén szaturáció mérés)

 • tapasztalt egzós orvosok végzik a műtétet, hogy a lehető leggyorsabb legyen a beavatkozás

 • az ébresztést is felügyeljük, ilyenkor is figyelünk a nyuszid testhőmérsékletére és általános állapotára

Nyúl ivartalanítás

Nyúl ivartalanítás menete a CsudaVet-ben

A fenti altatási kockázat miatt elengedhetlenül fontos, hogy csak egészséges, érvényes oltással rendelkező nyulakon végezzük el az ivartalanítási műtétet. Nyuszitok ivartalanítása előtt tehát nálunk kötelező első lépés egy fizikális vizsgálat és egy vérvétel (hiszen az állatorvosnak sincs röntgenszeme, hogy minden problémát kívülről lásson). A vérvételt nem minden állatorvos írja elő kötelezően - mi ebben a ti érdeketekben kompromisszummentesek vagyunk, mindenképp szeretnénk elkerülni, hogy ha esetleg rosszul sikerül a műtét, azt érezzétek, hogy nem tettetek meg mindent kis kedvencetek biztonságos altatása érdekében. 

 

Mielőtt műtétre érkeztek, fontos, hogy a kutyáktól eltérően a nyulatokkal semmiképp se koplaljatok, hiszen a nyuszik nem tudnak hányni, így a tele hasnak nincs kockázata a műtét során, viszont elképesztően érzékeny az emésztőszervrendszerük, tehát fontos, hogy a lehető legkevesebbet változtassuk az étkezési szokásaikon. 

 

Nőstény nyuszi ivartalanítása során a kezelőkben átvesszük tőletek a nyuszit, majd a műtéti előkészítőben előkészítjük őt az altatáshoz. Mikor a beadott szerektől elaludt, altatógépre tesszük, ahol altatógáz és oxigén szabályozható keverékét kapja a műtét során végig. Ezt követően leborotváljuk a műtéti területet és megfelelő steril körülmények között megtörténik a műtét. Mivel felszívódó varratokat használunk, ezért a műtétet követő varratszedéssel nálunk nincs dolgotok!

 

Bak nyúl ivartalanítása során az előkészítése ugyanígy zajlik. Fontos kiemelni, hogy az ivarszerveket egy bemetszéssel tárjuk fel, ez műtéttechnikailag nehezebb ugyan (itt jönnek képbe a tapasztalt egzós orvosok), de a nyuszinak sokkal kevesebb fájdalmat és műtét utáni komplikációt okoz. 

 

Műtét után minden esetben megvárjuk, amíg a nyuszi teljesen felébred, addig asszisztenseink figyelnek rá. Ilyenkor egy melegítőpárnát is szoktunk tenni alájuk, hogy nehogy kihűljenek. A nyuszikat megfelelő fájdalomcsillapítással adjuk vissza nektek, és természetesen végigbeszélünk minden műtét utáni teendőt veletek. 

Mi várható a műtét után?

Ivartalanítás után mind a nőstény, mind a bak nyulak esetén előfordulhat, hogy akár 3-6 hónapig, amíg a hormonok kiürülnek a nyuszik szervezetéből, még nem fogtok semmilyen változást tapasztalni. Ez ilyenkor teljesen rendben van, de ha esetleg 6 hónapon túl is úgy látjátok, hogy nem változott semmi, úgy keressétek fel az állatorvosotokat!

 

Előfordulhat ezen kívül, hogy a nyuszid nem hajlandó enni a műtét után. Ez a műtétet követő fájdalomnak tulajdonítható, és 12-24 óráig normális reakciónak számít. Készüljetek kényszeretetős táppal (erre a célja a rendelőnkben kapható Oxbow Critical Care termékeket ajánljuk), hogy ha ez bekövetkezik, azonnal tudjatok segíteni a nyuszitoknak, és ilyenkor természetesen azonnal gyertek vissza műtét utáni kontrollra.

Összefoglalva a nyúl ivartalanítással kapcsolatos tudnivalókat: 

 • az ivartalanítással hosszabb, egészségesebb életet tudsz biztosítani nyuszidnak

 • érdemes 3-6 hónapos korban elvégezni ezt a műtétet

 • a nyulak altatása kockázatosabb, mint például a kutyáké, így különösen fontos, hogy egzotikus emlősökre specializálódott állatorvosokat válassz

bottom of page