top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Nyúl ivartalanítás előtti kivizsgálás - kérdőív eredmények

Frissítve: 2023. ápr. 2.

A nyuszik ivartalanítás előtti kivizsgálásának felmérése Magyarországon - ez akár unalmas is lehetne, de nem az! A kérdőívet több mint 600 nyuszis gazdi töltötte ki, le a kalappal előttetek, a nyuszis közösség előtt. A kitöltők természetesen nem tekinthetőek reprezentatív mintának, de ennyi információ együtt már mindenképpen megfontolásra érdemes képet rajzol ki.


Mit mutatnak az adatok összefoglalva?

  • az ivartalanítások 96%-a preventív célú volt, tartsátok meg ezt a szokást!

  • a nyúl ivartalanítások 88%-a egzotikus szakellátást (is) nyújtó rendelőben történt, ami a nyuszik speciális tulajdonságai miatt fontos

  • a műtét előtt az esetek 90%-ában történt fizikális vizsgálat, vérvétel viszont csak 26%-ban

  • ahol volt előzetes kivizsgálás, ott az esetek 5%-ában talált olyan elváltozást az állatorvos, ami miatt a műtét nem volt elvégezhető, kisebb-nagyobb halasztásra volt szükség

  • a nyúl ivartalanítások 94%-a teljes siker volt, minden rendben volt. Ahol valamilyen baj történt, nem volt minden rendben, ott 37 esetből mindössze 2-nél (5%) volt vérvétel a műtét előtti kivizsgálásnál (és ez a két eset is 3 évesnél idősebb nyuszi volt)

Hogy mit meg nem tesztek a nyuszikért…

A kitöltők közül bár a többség (35%) a lakóhelye közelében választott állatorvost az ivartalanításhoz, vannak néhányan (8%) akik több mint 40 km-t is hajlandóak voltak utazni, hogy nyuszijuk a legjobb kezekben legyen. Ez az arány még magasabb, ha a nem budapesti kitöltőket vesszük alapul, ami abból a szempontból nem váratlan, hogy Budapesten az átlagnál nagyobb az egzotikus állatorvosok aránya. Jó látni, hogy erre figyeltek.


A másik adat, ahol egyértelműen átjött az odafigyelésetek, hogy elsöprő többségben (88%) választottatok egzotikus állatorvost ehhez a műtéthez. Ezt csak támogatni tudjuk (és nem azért, mert nálunk is egzós állatorvosok végzik a nyúl ivartalanításokat, hanem azért, mert a nyuszik különleges állatok, a sebészi rutin mellett szükséges a faj alapos ismerete is)


Nagyon fontos volt továbbá, hogy a kitöltők túlnyomó többsége (96%) preventíven ivartalaníttatta a nyusziját, azaz még mielőtt bármi probléma adódott volna. Ebben csak egyetérteni tudunk, továbbra is azt javasoljuk, hogy így járjatok el.


Hány nyuszival éltek?

A kérdőívet kitöltők körülbelül felénél (49%-ánál) legalább két nyúl él együtt a gazdival. Ez nem rossz arány, de az egykék mellé azért ha lehet, fogadjatok egy másik nyulat, mert a nyúl társas faj, más nyuszikkal együtt érzi igazán jól magát, és mi emberek csak egy részét tudjuk megadni a számára szükséges szociális kontaktusoknak.

Nyúl ivartalanítás előtti kivizsgálás - hány nyulad van?

Az egyke nyuszi tulajdonosoknak mindenesetre jár a plusz pont azért, hogy nem estek bele abba a tévhitbe, hogy az egyedül élő nyuszit nem kell ivartalanítani (erről a nyúl ivartalanítással kapcsolatos tévhitekről szóló anyagunkban részletesebben írtunk).


Tájékozódás, állatorvos választás

Az ivartalanítás előtt számos forrásból tájékozódtatok - a leggyakoribbakat a lenti ábra tartalmazza. A toplistán a kezelő állatorvos, a Facebook csoportok (a magyar törpenyuszis csoport igen aktív) és a nyuszi származási helye (többször külön megemlítettétek az Első Nyúlmentő Alapítványt) találhatóak, akikről összefoglalóan elmondhatjuk, hogy jó információforrásnak számítanak, ahol bőséges nyuszis tapasztalat alapján hiteles információkat találtok. A tájékozódás kapcsán az ajánlásunk: kétség esetén nézzetek össze több forrást, és preferáljátok a toplistás forrásokat!

Nyúl ivartalanítás előtti kivizsgálás - tájékozódás

Az állatorvos választás kapcsán készítettünk nektek egy szófelhőt, ahol a leggyakoribb kifejezések nagyobb súllyal szerepelnek, így mutatjuk be, hogy mik a szerintetek fontos szempontok akkor, amikor állatorvost választotok nyúl ivartalanításhoz:

Nyúl ivartalanítás előtti kivizsgálás - állatorvos választás

Ivartalanítás előtti kivizsgálás

Az ivartalanítási előtti kivizsgálásnál szétbontottuk a vizsgálatunkat különféle kivizsgálási módokra. Azt láttuk, hogy fizikális vizsgálat szinte mindig, az esetek 90%-ában volt a műtét előtt, ami pozitív, hiszen ezzel a vizsgálattal kiszűrhetőek olyan egyértelmű problémák (pl rossz kondíció vagy kitapintható szervi elváltozás), ami miatt az ivartalanítási műtét nem javasolt.


A következő leggyakoribb kivizsgálás a vérvétel, ezt a műtétek körülbelül negyede (26%) előtt végeztettétek el. Itt kiütközik a kitöltők által megadott adatok és például egy amerikai kivizsgálási protokoll közti különbség, ahol gyakorlatilag kötelező a vérvétel egy altatásos beavatkozás előtt. A vérvétellel kapcsolatban még visszatérünk az előnyökre, de röviden összefoglalva, mivel a nyuszik tünetrejtőek és az orvosnak nincsen röntgenszeme, ezért kifejezetten javasoljuk ezt a lépcsőt is beiktatni a kivizsgáláshoz.


A következő vizsgálat típus az ultrahang, amit csak az esetek kevesebb mint 10%-ában végeztek el, illetve egy-kétszer előkerült még a röntgenvizsgálat is. Ezeket a vizsgálatokat már mi is csak egyedi esetben, általában ismert vagy valószínűsíthető konkrét egészségügyi probléma esetén vagy idősebb korban ajánljuk.


Van értelme a kivizsgálásnak?


Nyúl ivartalanítás előtti kivizsgálás - kivizsgálás eredménye

Ez egy nagyon fogós kérdés! Hiszen egyrészről az általatok megadott számok azt mutatják, hogy nagy arányban, 95%-ban a kivizsgálás csak azt hozta ki, hogy minden rendben - erre az esetre az utasbiztosítást szoktuk felhozni példának, azaz ilyenkor utólag persze mondhatjuk, hogy felesleges volt a kivizsgálás, csak ezt előre tudni gyakorlatilag lehetetlen.


Megelőlegezve a kérdést: ez a mondat akkor is igaz, ha fiatal a nyuszid! A lenti grafikonon láthatjátok, hogy hogyan néz ki a nyuszik korcsoport szerinti megoszlása abban az esetben, ha leszűrjük csak azokat az eseteket, amikor a kivizsgálás problémát tárt fel. Ahogy látjátok, az első oszlopban, a másfél évnél fiatalabb nyuszinál is számos (pontosan 17) esetben találtak az állatorvosok olyan problémát, ami miatt a műtétet halasztani volt szükséges.

Nyúl ivartalanítás előtti kivizsgálás - problémás nyulak kora

Hogy pontosan milyen problémák jöttek elő a kivizsgálás során? Néhány példa a ti szavaitokkal:

"Magas gyulladásos értékek a véreredményben, sajnos kiderült hogy Pasteurellas a nyuszi"
"Fennálló Bordetella fertőzés visszaszorítása"
"Véreredmény alapján antibiotikumos kúra és májértékek javítása volt szükséges"

Ezek mind olyan problémák, amiket egy fizikális vizsgálat, legyen akármilyen alapos is, sajnos nem tud feltárni, az ivartalanítás műtéti kockázatát jelentősen megnövelték volna, viszont viszonylag könnyen orvosolhatóak. Ahogyan az egyik kitöltő megfogalmazta:

Jelenlegi tapasztalataimmal a vérvételt az ivartalanítás előtt biztosan kérném.

Hány éves korban ivartalaníttassuk a nyulakat?

A kérdőívet kitöltők legnagyobb része megfogadta az ivartalanítással kapcsolatos ajánlásokat, és fiatalabb korban (1 év vagy az alatt) megejtették ezt a beavatkozást. A szakma álláspontja ezzel kapcsolatban változatlan: minél fiatalabb korban érdemes ivartalaníttatni a nyuszid, bőven 1 éves kor előtt is biztonságosan elvégezhető a beavatkozás, a nyuszid testtömegének függvényében. A legbiztosabb megoldás, ha még fiatalon elviszed a nyuszid abba a rendelőbe, ahol műttetni szeretnéd, és kikéred az egzotikus állatorvos véleményét ezzel kapcsolatban.


Az idősebb nyusziknál sokszor a gazdi felelősségén túlmutató tényezők miatt tolódott el az ivartalanítás ideje (például egészen egyszerűen később került hozzá a nyuszi), ezért ezeket az adatokat kérjük, számonkérés-mentesen kezeljétek! Az ivartalanítási műtétek kor szerinti megoszlását az alábbi ábra szemlélteti:

Nyúl ivartalanítás előtti kivizsgálás - hány éves korban?

Hogy sikerültek a műtétek?

A nyúl ivartalanítások 94%-a teljes sikerrel végződött. Ez egyben megnyugtató lehet nektek, bár a biztonságérzetetek kapcsán ahogy találóan kiemelik többen, teljes biztonságban soha nem érezheti magát a gazdi egy altatással járó beavatkozás esetén (az átlag érték 8,8 volt a 10-es skálán). A megjegyzésekben többen kiemelték az utógondozást, a kényszeretetésre vonatkozó praktikákat, ezt kihangsúlyozzuk itt is, hogy minden gazdinak érdemes alaposan megmutatni a műtét után, hogy az otthoni tartózkodás a lehető legbiztonságosabb legyen.

Nyúl ivartalanítás előtti kivizsgálás - ivartalanítás műtét sikere

A kivizsgálás fontosságát aláhúzza az a tény, hogy ahol a műtét nem teljes sikerrel végződött (összesen 38 eset), ott mindössze két esetben volt vérvétel a műtét előtti kivizsgálás során, mindkét nyuszi 3 évesnél idősebb volt, és egyiküknél ráadásul nem preventív ivartalanításról volt szó, hanem egy tüneteket mutató, nem teljesen egészséges nyusziról. Ezzel nem azt mondjuk, hogy a vérvétel egy csodaszer, ami minden problémától megvédi a nyuszit, de egy biztos: mi továbbra is ragaszkodni fogunk hozzá, hogy csak vérvétellel vágunk bele a nyúl ivartalanítási műtétekbe.


További jó hír lehet számotokra, hogy a 639 esetből mindössze 8 olyan volt, ahol sajnálatos módon a nyuszi nem élte túl a beavatkozást. Ez 1,25%-os arányt jelent, ami szerintünk még mindig elfogadhatatlanul magas, de összességében harmonizál a témában elérhető nemzetközi kutatási adatokkal (például egy 8 200 nyulas beavatkozást vizsgáló amerikai tanulmány szerint az átlagos mortalitási ráta 1,39%, ha viszont csak az egészséges nyulakat veszik be a mintába, akkor ez a szám már alacsonyabb, 0,73%). Azt reméljük, hogy ha minden nyúl ivartalanítás előtt történik vérvétel is, akkor meg tudjuk közelíteni az egészséges nyuszik 0,7%-os altatási kockázatát.


Egy újabb idézet a kérdőívből, aminél jobban mi sem tudnánk összefoglalni a helyzetet:

"Mindenki fél tőle, de meg kell tenni a nyuszik érdekében"

Összefoglalva a nyúl ivartalanítási kérdőív tanulságait:

A legfontosabb tanulság, hogy a magyar nyuszitartó társadalom az a része, aki kitöltötte ezt a kérdőívet, alapvetően kifejezetten odafigyel kis kedvenceire, és az elérhető ajánlásoknak többnyire megfelelően ivartalaníttatja őket. A legfontosabb három tanácsunk minden nyúltartónak a kérdőívre adott válaszaitok alapján:

  1. érdemes figyelembe venned az ivartalanításra javasolt fiatal kort

  2. végezz minél alaposabb kivizsgálást, vérvétellel együtt, még fiatal nyuszik esetén is

  3. a műtétet lehetőség szerint kifejezetten egzotikus állatorvos végezze, akiben megbízol

Ha a fenti három tanácsot betartjátok, jelentősen növelni tudjátok az ivartalanítási műtét biztonságát, és jó úton vagytok egy hosszabb, kevésbé problémás együttlét felé a nyusziddal!


1 596 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page