top of page

Macska ivartalanítás

Miért fontos ivartalanítani egy macskát? 

A macskák ivartalanításának egyik legfontosabb célja - főként kijárós cicák esetén - a nem kívánt vemhesülések és szaporulatok megelőzése, ezáltal pedig a kóbor és menhelyen élő állatok számának csökkentése.

 

Nőstény macskáknál az ivartalanítás egyik vezető egészségügyi indoka, hogy megóvjuk őket a különböző nemi hormonokkal összefüggésben lévő betegségektől és daganatos elváltozásoktól, a főként idősebb cicákat érintő petefészkek cisztás elváltozásától, az emlő- és méhdaganatoktól vagy a gennyes méhgyulladástól.

20210714_171203(0).jpg

Miért érdemes nálunk, a CsudaVetben elvégezni ezt a beavatkozást?

CsudaVet Állatorvosi Rendelő - Váró

Ti hol érzitek magatokat a legnagyobb biztonságban? Ott, ahol rutinosan végeznek az ivartalanításnál komolyabb műtéteket is, vagy ahol ez a legbonyolultabb műtét, amit vállalnak? Mi számtalan komoly lágysebészeti műtét rutinjával és erre felkészített eszközparkkal végezzük az ivartalanításokat.

Emiatt természetesen nem mi vagyunk a legolcsóbb hely, amit találhatsz, de tényleg érdemes ezen spórolni? Hogy segítsünk válaszolni, ebben a blogposztban levezettük részletesen, hogy miért kerül nálunk ennyibe egy kutya ivartalanítási műtét - a pontos számok változnak, de nagyjából a macskáknál is hasonló a helyzet. 

Ráadásul van néhány általános érvünk is, hogy miért érdemes nálunk elvégezni ezt a műtétet:

  • időpontos rendszerben dolgozunk az ivartalanítási műtéteknél is, ezért nem kell várnod, amíg az előttetek álló sor lemegy

  • könnyen meg tudtok minket közelíteni tömegközlekedéssel (pl. 141-es és 150-es buszok) és autóval (az M0-tól néhány percnyire, az utcán pár lépésnyire parkolási lehetőséggel)

  • azt a néhány percet, mielőtt az állatorvosunk veletek kezd el foglalkozni, egy kényelmes, növényekkel teli, világos és klimatizált váróban tölthetitek (itt találtok néhány képet rendelőnkről)

  • odafigyelünk rátok még egy ilyen egyszerű beavatkozásnál is, hagyunk időt a kérdéseitekre, mindent alaposan átbeszélünk veletek ami számotokra fontos kérdés

  • macskabarát rendelő vagyunk, tehát kiemelten odafigyelünk például arra, hogy cicáddal a kutyáktól szeparált helyen várhass (és még rengeteg apróságra, melyekről blogposztunkban olvashatsz). Ha ezt nekünk nem hiszed el, kérdezd meg Démont, aki szemmel láthatóan élvezi a törődést nálunk :)  

Tényleg jó fejek lesznek az ivartalanított kandúrok? 

Kandúr macskák esetében az ivartalanításnak nagy szerepe van a kóborlási vágy, a környéken lévő más macskákkal szembeni agresszió és territoriális viselkedés csökkentésében. A cicaharcok mérséklésével csökken az abban szerzett különböző sérülések, sebek előfordulása, ha pedig kevésbé kóborol el kedvencünk kisebb eséllyel lesz autóbaleset, kutyatámadás vagy rosszakaró ember okozta sérülés áldozata.

Hogyan függ össze az ivartalanítás a vírusos macskabetegségekkel? 

A macskák mind a párzással, mind pedig a verekedés során szerzett sérüléseken, harapásokon keresztül át tudnak adni egymásnak számos vírusos megbetegedést. Ezek közül legismertebb talán a leukózis és a macska-AIDS, melyek közül egyik sem gyógyítható betegség, így nagyon fontos, hogy az ivartalanítás révén csökkentsük a velük való fertőződés esélyét is.

Milyen viselkedésbeli változásokat tapasztalhatok ivartalanítás után? 

A macska ivartalanítás is együtt jár bizonyos viselkedésbeli változásokkal. Nőstény macskáknál értelemszerűen megszűnik az ivarzással járó nyugtalanság, vokalizáció és figyelemfelhívó viselkedés. A kandúroknál pedig, a már korábban említett kóborlás és agresszió mellett elmúlik a területjelölés miatti bűzös vizelet spriccelés is.

Anyagi szempontból is érdemes ivartalaníttatni? 

Az ivartalanítás egyszeri, tervezhető kiadás, mellyel minden felelős állattartónak számolnia kell. Ha nem ivartalanítjuk kedvencünket, nagymértékben megnő az összes fent említett betegség, a különböző sérülések esélye, melyek kezelése sok esetben váratlan, magas költségekkel járó, hosszadalmas, akár műtéti beavatkozást is igényel. Az ivartalanítást a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) is támogatja.

Hány hónapos kortól ivartalaníthatóak a macskák? 

Az Amerikai Állatorvosi Kamara (AVMA) által létrehozott "The Veterinary Task Force on Feline Sterilization", azaz szabad fordításban a macskák ivartalanításának protokollját kidolgozni hivatott szakmai csapat ajánlása szerint 5 hónapos korig javasolt elvégezni a cicád ivartalanítását. A szervezet kiemelte, hogy tanulmányokkal bizonyítható, hogy az első ivarzási ciklus előtt elvégzett ivartalanítás csökkenti az emlőkarcinóma előfordulásának esélyét, valamint elkerülhetőek a nem kívánt szaporulatok, melyek akár már 4 hónapos korban is előfordulhatnak. 

Hogyan zajlik a CsudaVetben egy macska ivartalanítása? 

A műtétet előkészítő vizsgálatok

Rendelőnkben minden ivartalanítást megelőz egy műtét előtti konzultációs időpont, mely során fizikálisan átvizsgáljuk a macskát, a gazdikkal átbeszéljük hogyan zajlik és milyen költségekkel jár a beavatkozás, mik a műtétet megelőző és a műtét utáni teendők, mik az esetleges komplikációk, illetve bármilyen kérdésed van a műtéttel kapcsolatban, azt nyugodtan felteheted állatorvosainknak. 

Mivel a műtét minden esetben teljes anesztéziában zajlik, előtte minden cica esetében javaslunk elvégezni egy rutin vérvételt és laborvizsgálatot, mellyel a fizikális vizsgálatot kiegészítve felmérjük az állat egészségi állapotát, ezzel növelve az altatás biztonságosságát. A laborvizsgálattal az állat vérképét, egyes szervi funkcióit, illetve véralvadási státuszát is ellenőrizzük. Érdemes tehát már a műtétet megelőző konzultációra éhgyomorra (minimum 6 órás koplalást követően) érkezni az állattal, így ha állatorvosunk a fizikális vizsgálat során mindent rendben talált, rögtön elvégezhető a vérvétel és egyeztethető műtéti időpont kedvencének.

A műtét folyamata

Ha kedvenced egészséges, jó általános állapotú és laboreredményei is megfelelőek lettek, úgy altatható a műtéthez és elvégezhető az ivartalanítása. A műtét napján szintén éhgyomorra (ebben az esetben ez már 12 óra koplalást jelent) kell hoznod őt. A macskát súlymérés, hőmérés, vizsgálat után átviszünk a műtéti előkészítő helyiségbe. Itt első lépésként általában a mellső, esetenként a hátulsó végtagba helyezett vénakanült kap, melyen keresztül tudjuk adagolni neki a szükséges gyógyszereket és infúziót a beavatkozás teljes időtartama alatt. Az altatás bevezetése a vénakanülön keresztül adagolt gyógyszerekkel történik, majd miután az állat elbódult, légcsőtubust helyezünk be neki, hogy szabad légutat biztosítsunk számára. A légcsőtubuson keresztül kapja ezután a tiszta oxigént és az altatógázt is, amellyel a műtét legvégéig altatásban tartjuk. Ezután történik meg a műtéti terület nyírása és tisztítása, majd az állatot átvisszük a műtőbe. A műtét közben kedvenced folyamatos cseppinfúziót kap és végig monitorozzuk élettani értékeit: pulzusát, vérnyomását, vér-oxigénszintjét, légzésszámát, testhőmérsékletét, mindeközben nyomonkövetjük EKG-görbéjét és fonendoszkóppal hallgatjuk szívműködését.

IMG-0639.jpg

A műtét nőstény macskák esetében a köldöktől hátrafelé, a has középvonalában egy néhány centis hasi műtéti seben keresztül zajlik. Egészséges, elváltozásoktól mentes nemi traktus esetén kizárólag a petefészkek kerülnek eltávolításra, ezáltal minél kevesebb traumát okozva az állatnak.

Kandúr macskáknál mindkét oldali here eltávolítása megtörténik, a herezacskón ejtett két bemetszésen keresztül, viszont esetükben a műtéti sebek olyan aprók, hogy azok zárásukra nincsen szükség, maguktól összeforrnak. 

A műtétet követő teendők

A műtétet követően kedvenced megkapja a szükséges fájdalomcsillapító gyógyszereket és asszisztenseink felügyelete mellett, puha fekhelyen ébredezik, tér magához. Ekkor adjuk rá a műtéti sebet takaró védőruhát vagy védőgallért is, melyet egészen a kontroll vizsgálatig és/vagy varratszedésig kell majd viselnie. Amikor az állat teljesen felébredt, állatorvosunk telefonon fog keresni, hogy tájékoztasson a műtét részleteiről, illetve hogy egyeztethessétek, hogy mikor lehet leghamarabb érte jönni.

 

Az állat kiadásakor eltávolítjuk a behelyezett vénakanült, átbeszéljük a műtétet követő otthoni teendőket, összekészítve megkapjátok a szükséges otthoni gyógyszereket,  illetve egyeztetjük a műtéti kontroll és varratszedés időpontját is. Ekkor szintén lehetőség van a felmerülő kérdések feltételére. Kedvenced a műtétet követően teljesen éber állapotban, a hordozóban ülve távozik tőlünk.

Mennyibe kerül egy macska ivartalanítás?

​Macskák esetében az ivartalanítás árát szinte kizárólag az állat neme határozza meg, hiszen ettől függ, hogy egy nyílt hasi műtétről van szó, avagy sem. Testtömegük sokkal szűkebb határok között mozog, mint a kutyáké, így a felhasznált gyógyszerek, az altatógáz, a különböző fogyóeszközök, például varróanyagok és gézlapok mennyisége nagyjából egységes.

 

Nőstény macska ivartalanítás ára: ​35.000 Ft

Kandúr macska ivartalanítás (castratio) ára: 20.000 Ft

Mit tartalmaz az ivartalanítás ára, milyen további költségek merülhetnek fel? 

Az ivartalanítás díja tartalmazza: 

 • az anesztézia költségeit (vénakanül beültetése, légcsőtubus behelyezése, infúzió, altatást bevezető és fenntartó gyógyszerek, fájdalomcsillapítás), 

 • a beavatkozás során felhasznált összes fogyóeszközt, 

 • a műtét orvosi és asszisztensi munkadíját,

 • az otthonra szükséges fájdalomcsillapító gyógyszereket, 

 • a műtétet követő kontrollvizsgálatot és ha vannak külső varratok, a varratszedést.

 

Milyen plusz költségek merülnek fel ezen kívül?

 • a műtétet megelőző konzultáció és komplett fizikális vizsgálat díja (14.000 Ft)

 • a műtétet megelőző vérvétel és laborvizsgálat díja, amely függ az állat életkorától, illetve attól, hogy a kezelőorvos milyen paraméterek ellenőrzését javasolja még (17.000-30.000 Ft)

 • a műtéti seb védelmét szolgáló védőgallér vagy védőruha. Ha a műtéti seb védelmére a védőruhát választjátok, minden esetben javasoljuk kettő vásárlását, hogy azt szükség esetén cserélni tudjátok az állaton (1.000-6.800 Ft)

bottom of page