top of page

Macska oltás

Miért érdemes a CsudaVet rendelőbe jönnötök macska oltásra?

IMG_6235.HEIC

A macska oltás sztenderd beavatkozás, szinte mindegyik állatorvosi rendelőben elérhető. Ezért az árakban sincs nagy különbség rendelő és rendelő között. Mi ezért nem is a legolcsóbb hely vagyunk, cserébe ezen a téren is tudunk plusz nyújtani nektek, hogy az oltás folyamata élmény legyen nektek és a macskádnak is, ne pedig tortúra: 

  • időpontos rendszerben dolgozunk az oltásoknál is, ezért nem kell várnotok, amíg az előttetek álló sor lemegy

  • könnyen meg tudtok minket közelíteni tömegközlekedéssel (pl. 141-es és 150-es buszok) és autóval (az M0-tól néhány percnyire, az utcán pár lépésnyire parkolási lehetőséggel)

  • azt a néhány percet, mielőtt az állatorvosunk veletek kezd el foglalkozni, egy kényelmes, növényekkel teli, világos és klimatizált váróban tölthetitek (itt találtok néhány képet rendelőnkről)

  • odafigyelünk rátok még egy ilyen egyszerű beavatkozásnál is, hagyunk időt a kérdéseitekre, mindent alaposan átbeszélünk veletek ami számotokra fontos kérdés

  • macskabarát rendelő vagyunk, tehát kiemelten odafigyelünk például arra, hogy cicáddal a kutyáktól szeparált helyen várhass a klimatizált várónkban (és még rengeteg apróságra, melyekről blogposztunkban olvashatsz). Ha ezt nekünk nem hiszed el, kérdezd meg Démont, aki szemmel láthatóan élvezi a törődést nálunk :) 

Dr. Borsodi Anna doktornő már nagyon vár titeket, hogy találkozhassatok cicád oltása alkalmával! De mit mondanak azok, akik már jártak nálunk oltáson? 

Rólunk mondták sorozat.jpg

Rendelőnket Budapest 22. kerületében találod, és hétköznap napközben vagyunk nyitva - a nyitvatartásról és pontos címről itt tudsz bővebben tájékozódni.

Ha előtte szeretnél még tájékozódni arról, hogy miért fontos a cicák oltása és hogy hogyan csináljuk ezt a mi rendelőnkben, csak olvass tovább!

Röviden a macskák oltásairól

A macskákat éppúgy veszélyeztetik különböző fertőző megbetegedések, mint kutyáinkat, különösen, ha kijárós életmódot folytatnak, éppen ezért nagyon fontos, hogy ők is megkapják éves oltásaikat. De pontosan milyen oltásokat ajánlott beadni a cicáknak? Mi a különbség a csak lakásban tartott és a kijárós macskák immunizálása között? Milyen vakcinák elérhetőek rendelőnkben? Ha a lenti sorok elolvasás után további kérdéseitek lennének még, akkor pedig várunk friss gazdik részére meghirdetett ingyenes tanácsadásunkon!

macska oltás

Kijárós vagy benti macskáról van szó? És miért fontos ez? 

Amikor a cicák immunizálásáról van szó az első és legfontosabb kérdés, hogy kizárólag lakásban tartott vagy a házból a szabadba kijárós-e kedvencetek. Mit befolyásol ez? Ha kizárólag bent él a macska, akkor sokkal kisebb eséllyel kapja el a különböző fertőző betegségeket, esetleg csak akkor, ha új, ismeretlen státuszú cicát fogadtok be vagy átmenetileg vigyáztok valaki macskájára. A veszettség vírusával való találkozásának esélye pedig még ehhez képest is elenyészőbb. Ezzel szemben, ha kinti cicátok van szinte elkerülhetetlen, hogy más macskákkal találkozzon vagy a kerítésen kívülre kóboroljon, ezáltal fokozottan ki van téve a fertőzéseknek. 

Javasolt oltások benti cicáknak 

macska oltás

Ezeket figyelembe véve lakásban tartott cicáknak elsősorban a kombinált oltást javasoljuk, mely 4 fertőző betegség, a herpeszvírusos rhinotracheitis, a calicivírusos nátha, a parvovírus okozta pánleukopénia és a chlamydia ellen ad védelmet. Ezen kívül mi benti tartás mellett is ajánljuk a kombinált oltás macskaleukózis vírus ellen is hatékony változatát, mivel ez az egyik leggyakoribb fertőző macskabetegség, melyet gyógyítani nem lehet, de az oltással megelőzhető.

A leukózis oltás előtt meg kell győződnünk arról, hogy kedvencetek nem fertőződött e már a vírussal, ezért ezt megelőzően egy gyorstesztes szűrővizsgálatot is elvégzünk nála, ehhez csupán pár csepp vért veszünk a cicától.

A gyorsteszt egyszerre szűri a két leggyakoribb fertőző macskabetegséget, az előbbiekben említett leukózist (FeLV) és a macska AIDS-t (FIV). A leukózis oltás indokoltsága mellett a teszt azért is nagyon fontos, hogy felmérjük cicád immunstátuszát, ugyanis mindkét betegség elsősorban az immunrendszerét támadja meg.  Tehát ha például pozitív lesz a tesztje valamelyik betegségre, akkor megkezdhetjük nála a szükséges egészségmegőrző lépéseket és az immunerősítést.

 

A kombinált és a leukózis oltás mellett benti cicáknál a veszettség oltás beadatása teljesen opcionális. A kölyökkori alapimmunizálás során mindig megismételjük a kombinált oltást, hogy kialakuljon a megfelelő védelem, majd ezután már csak évente egyszer szükséges ezt beadatni kedvenceteknek. 

Oltások kijárós macskáknak

Kijárós macskáknál a kockázati tényezőket mérlegelve már mindenképpen ajánlott a kombinált oltás leukózis ellen is védő változata, aminél ebben az esetben is évenkénti ismétlésre van szükség. A veszettség elleni alapimmunizálás cicáknál csupán egy oltásból áll, amit az első oltást követően egy évvel később, utána pedig legalább 3 évente szükséges ismételni a megfelelő védettség érdekében. 

Létezik-e oltás a rettegett FIP ellen?

A leukózis és a macska AIDS mellett a harmadik leggyakoribb fertőző macskabetegség a macskák fertőző hashártyagyulladása, rövidebb nevén FIP. A FIP ellen azonban jelenleg bizonyítottan hatásos, engedélyezett vakcina nincsen forgalomban, így FIP oltást nem tudtok kérni kedvenceteknek.

Az oltás folyamata

Rendelőnkben jelenleg elérhető vakcinák: 

● Rabisin 

● Purevax RCP, RCPCh FeLV 

Az oltások beadása előtt minden esetben komplett fizikális vizsgálatot végzünk, mellyel felmérjük az állat általános egészségi állapotát. Kizárólag tünetmentes, teljesen egészséges állat oltható, bármilyen éppen zajló megbetegedés, fertőzés, lázas állapot kizárja az oltás beadását! Az oltás folyamata stresszel jár, ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények között kerül beadásra. Érdekel, hogy mi milyen trükkökkel tesszük macskabaráttá a rendelőnket

macska oltás

Mennyibe kerülnek ezek az oltások? 

  • veszettség oltás (Rabisin): 10.000 Ft

  • kis kombinált oltás (RCP): 9.000 Ft

  • leukózis oltás (FeLV) 12.000 Ft

  • nagy kombinált oltás + leukózis oltás (RCPCh+FeLV): 17.000 Ft

Az oltást megelőző fizikális vizsgálat díját az oltás ára minden esetben magába foglalja, külön díjként nem kerül felszámolásra.

Oltás utáni mellékhatások, tünetek

A védőoltások beadása után néha előfordul, hogy az állat kissé bágyadtabb, fáradékonyabb, enyhe hőemelkedése van, nincs kedve játszani, mozogni, vagy az étvágya is lecsökken. Ezen tünetek normális oltási reakciónak számítanak és általában másnapra megszűnnek. A beadás helye esetenként fájdalmas lehet, az oltás helyén duzzanat keletkezhet, mely általában néhány napon belül szintén önmagától megszűnik.

Ha viszont kedvenceteknél hányás, hasmenés, testszerte apró kiütések, pofatájéki duzzanat, nehezített légzés vagy elfekvés jelentkezik, nem sokkal az oltás beadását követően, akkor ezek a tünetek allergiás oltási reakcióra utalnak, ezért ilyen esetben mindenképpen keressétek fel rendelőnket, vagy sürgős esetben a legközelebbi ügyeleti ellátást nyújtó állatkórházat! Ha korábban már előfordult ilyen allergiás oltási reakció kedvenceteknél, akkor ennek tényét, a pontos tüneteket, illetve a reakciót kiváltó oltás típusát mindenképpen kerüljön rögzítésre az állat oltási könyvében, illetve a későbbi oltásokat megelőzően is jelezzétek állatorvosotoknak! 

További olvasnivalók a CsudaBlogon macska oltás témában

Tudjuk, hogy téged valószínűleg ezek a tévhitek nem érintenek - de azért mégis, ha egy kicsit is motoszkál benned a kíváncsiság, hogy mi az, amit mi, állatorvosok a 6 leggyakoribb tévhitnek látunk a macska oltások kapcsán, akkor csak kattints ide és olvass tovább.

Ha pedig már oltásra indulsz hozzánk, vagy bármelyik más rendelőbe, érdemes megnézned infografikánkat, ahol adunk néhány tippet, hogy mire érdemes figyelned ilyenkor! 

bottom of page