top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

A legfontosabb kérdések egy egzotikus állatorvos szakmájában


Egzotikus állatorvos - CsudaVet

Ha egzotikus kis kedvenced van, aki ráadásul családtag nálad és szeretnéd tökéletes biztonságban tudni őt, az egyik első dilemma, amivel szembesülhetsz, hogy milyen állatorvoshoz vidd el? Van a közeli állatorvosi rendelő, ahol alapvetően kutyákra és macskákra fókuszálnak, dehát egy oltást ott is be tudnak adni, nem igaz? Vagy keress inkább egy egzotikus állatok gyógyászatára specializálódott rendelőt és ezzel vállald a hosszabb utazást? Ezekben a dilemmákban igyekszünk segíteni ebben az írásunkban. És mivel nálunk, a CsudaVet-ben fókuszban vannak az egzotikus emlősök, ezért amellett fogunk érvelni, hogy érdemes egy hozzánk hasonló helyre betérnetek :)


Milyen állatokat sorolunk az egzotikus állatok közé?


Az egzotikus állatok közé tartoznak a nem háziasított kisemlősök, hüllők, rágcsálók, kétéltűek, madarak, halak, állatkerti állatok. Rendelőfüggő, hogy hol milyen fajokat látnak el. Mi a CsudaVet-ben egzotikus kisemlősök ellátásával foglalkozunk, tehát sajnos hüllőkkel vagy madarakkal kapcsolatban egyelőre nem tudunk segíteni. Az általunk ellátott fajok közé tartoznak:

  • nyúl (bármennyire is meglepő egy Magyarországon teljesen megszokott állatot az "egzotikusok" között látni :))

  • tengerimalac

  • patkány

  • hörcsög

  • csincsilla

  • degu

  • egér

  • vadászgörény

Miben más az egzotikus állatorvosok képzése?


Ha valaki Magyarországon állatorvos szeretne lenni, akkor a képzés szempontjából nincs sok választása, hiszen egyetlen Állatorvostudományi Egyetem van itthon, Budapesten, és ennek elvégzése nélkül senki nem láthat el állatorvosi tevékenységet Magyarország területén.


Az állatorvosi alapképzésben főként kutyák, macskák, kérődzők és lovak ellátásán van a hangsúly. Emellett csak kevés szó esik egzotikus állatokról, pedig az ő fiziológiájuk és tipikus betegségeik egészen eltérnek a többi fajtól (sokszor hallhatjuk azt, hogy egy egzotikus rágcsáló nem egy "kis kutya", hanem sokkal inkább egy "nagyon-nagyon kis ló").


Az egyetem végén van lehetőség olyan gyakorlati helyet választani, ahol egzotikus állatokat látnak el, és ezeken a helyeken lehet nagyon sokat tanulni. A formális képzések keretei közé visszatérve, az egyetem ezen felül lehetőséget biztosít bizonyos gyakorlat megszerzése után egzotikus állatgyógyász szakállatorvos képzés elvégzésére, ahol a tananyag csak egzotikus fajokról szól (egzotikus állatorvosaink közül többen el is végezték ezt a képzést).


Alapvetően azt javasoljuk, hogy aki egzotikus állatorvos szeretne lenni, az egyetem elvégzése után egy olyan helyen érdemes elhelyezkednie, ahol idősebb, már korábban végzett, tapasztalt kollégák tudnak neki segíteni elindulni ezen az úton. Rendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy képezzük a fiatalabb kollegákat, és tapasztalatunk szerint ez a leggyorsabb és legbiztosabb módja, hogy nagy esetszám mellett, alaposan és biztonságosan megszerezzék az egzotikus emlősök ellátásának tudásanyagát.


Milyen alapvető felszerelések szükségesek egy egzotikus állatorvos munkájához?

Egzotikus állatorvos - CsudaVet

Anatómiailag felépítésben és viselkedésben is különböző állatokról beszélünk, sokszor fajspecifikus betegségek vagy kezelési módok vannak. Sokszor nagyon limitáltak a diagnosztikai lehetőségeink, de a modern állatorvos-tudomány szerencsére folyamatosan fejlődik és egyre több problémára tudunk valódi választ adni.


Az egzotikus állatok diagnosztikája során szükséges egy nyugodt vizsgáló, ahol a fizikális vizsgálatot el lehet végezni. Ami mindenképpen szükséges, az egy röntgen és altatógép, hiszen vannak olyan egzotikus állatok, amiket csak altatásban tudunk teljesen megvizsgálni, illetve számos betegséget röntgennel csak altatásban tudunk diagnosztizálni.

Egzotikus állatorvos - CsudaVet

Egy steril műtő és egy nem steril kezelőhelyiség is szükséges, hogy a felderített problémákat helyben meg is tudjuk oldani. A kisemlősök műtéttechnikája is egyedi (hiszen nem mindegy, hogy grammokban vagy kilókban mérjük a műtőasztalon fekvő állat súlyát), és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ehhez megfelelő kézi eszközök kellenek. A CsudaVet-ben rendszeresen műtünk az "egészen apró" mérettartományban, például írtunk egy 80 grammos egér ciszta műtétjéről, ha érdekel téged az ilyesmi, érdemes elolvasni! Apróságnak tűnik, de érdemes beszerezni rengeteg polár törölközőt, amivel akár az állatok rögzítése a vizsgálathoz is egyszerűbb. Gazdiként nyilván a műtőben nehéz felmérni a felszereltséget, de ilyen apró jelekből már tudtok következtetni arra, hogy megfelelő helyen jártok-e.


Milyen táplálkozási és egyéb specifikumokra kell figyelnie egy egzotikus állatorvosnak?


A különféle fajoknak olykor egészen szerteágazó táplálékigényük van, amit minden esetben ki kell elégítenünk ahhoz, hogy jól és egészségesen tudjuk őket tartani. Egzotikus emlősökben a betegségek nagy része tartástechnológiai és táplálkozási problémák miatt alakul ki, ezért kifejezetten fontos a megelőzés. Amikor először jártok nálunk a kis kedvencetekkel, átbeszéljük a fajnak szükséges tartástechnológiát és táplálkozást, hogy a lehető legjobban tudjátok tartani őket, illetve, hogy meg tudjuk előzni számos betegség kialakulását. Apróságnak tűnik talán, de ezért nálunk külön időpont-kategória van azoknak a betegeknek, akik először járnak nálunk, mert tudjuk, hogy ez a rengeteg információ átadása és megértése bizony időigényes folyamat - ezért több időt is szánunk rá.


Hogyan lehet "jól megfogni" egy egzotikus emlőst?


A CsudaVet-ben igyekszünk minden állatot a lehető legkevesebb stresszt okozva vizsgálni és kezelni. Az egzotikus állatok alapvetően sokkal jobban félnek, mint a kutyák vagy macskák, tehát náluk ez fokozottan fontos. Az egzotikus állatoknak ráadásul már az utazás vagy a nem megszokott rendelői légkör is komoly stresszforrás. Az ellenünk, egzós állatorvosok ellen irányuló karmolás vagy harapás tehát gyakran félelemből vagy fájdalomból ered. Ezért is fontos, hogy ne úgy kezeljük őket, mint a háziasított kedvenceket, hanem mindig legyünk résen harapás vagy menekülés miatt.


Számos kezelést és vizsgálatot csak altatásban tudunk elvégezni. Ez egyrészt a sérülések elkerülése miatt, másrészt az állat nyugalma miatt is fontos. Vizsgálat közben, ha szükséges, polár törölközőkkel fogjuk meg az állatokat. Az asszisztenseink is ki vannak képezve arra, hogy hogyan fogják meg és rögzítsék az állatokat. Nyulaknál például vigyáznunk kell arra, hogy két erős hátsó ugrólábuk van, amivel könnyen sérülést okozhatnak saját maguknak is. ha nincsenek megfelelően rögzítve. Vagy például a deguknak nagyon könnyen leszakadhat a farkuk, ezért nem szabad őket ennél fogva rögzíteni.


Hogyan szoktuk bevonni a gazdikat az egzotikus állatorvos munkájába?


Rendelőnkben a gazdik nem alárendelt szerepet játszanak, hanem őket tekintjük a legfontosabb szövetségesünknek, kifejezetten az egzotikus állatok gyógyászatában ugyanis, ahol minden gramm számít, extra fontos, hogy csapatban játszunk velük, hogy az állatoknak a lehető legjobb legyen.


Azért, hogy jól tudunk csapatban játszani, nálunk az első vizsgálat alkalmával átbeszéljük a fajra jellemző tartástechnológiát és táplálkozást. Ha felmerül egy betegség kapcsán, hogy tartástechnológiai probléma lehet a kiváltó ok, akkor újból átbeszéljük a dolgokat, hogy ki tudjuk javítani az esetleges hibákat. Gyakran a neten is fals információk keringenek, és a gyanútlan gazdik ezek alapján elkövethetnek hibákat, pedig ők csak a legjobbat akarták kedvencüknek. Fontos, hogy mindig megbízható forrásból tájékozódjunk (például fajtaspecifikus Facebook csoportok, állatorvosok, vagy akár a CsudaVet saját Facebook csoportja).


Az egzotikus állatorvos munkájának legjobb része, amikor a gazdikkal együtt dolgozva sikerül meggyógyítani egy pácienst. Fontos, hogy a gazdik és az állatorvosok között kölcsönös bizalom legyen, mert így lehet közös munkával sikerrel járni. Jó látni azt, hogy nem hiába beszélünk nem csak a betegségekről, hanem a tartásról is és ezzel edukálni tudjuk az embereket, akik a tanácsokat megfogadva változtatnak pl.: a ketrecméreten vagy alomanyagon, ezzel jobbat téve kedvencüknek.

199 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page