top of page

Kutya ivartalanítás

Miért fontos ivartalanítani egy kutyát? 

A kutyák ivartalanításának egyik legfontosabb egészségügyi indoka, hogy megóvjuk őket a különböző nemi hormonokkal összefüggésben lévő betegségektől és daganatos elváltozásoktól. Így például nőstény kutyák esetében az álvemhességtől és következményes emlőgyulladástól, az emlő- és méhdaganatoktól vagy a gennyes méhgyulladástól, kan kutyáknál pedig a here- és prosztata daganatos elfajulásaitól. Ahogy a kutyák várható életkora megnőtt az elmúlt évtizedekben, úgy egyre fontosabb, hogy életük második felét is jó minőségben tölthessék velünk - ezt alapozza meg egy fiatalon elvégzett ivartalanítás.

Kutya ivartalanítás Budapest 22. kerület

Miért érdemes nálunk, a CsudaVetben elvégezni ezt a beavatkozást?

CsudaVet Állatorvosi Rendelő - Váró

Ti hol érzitek magatokat a legnagyobb biztonságban? Ott, ahol rutinosan végeznek az ivartalanításnál komolyabb műtéteket is, vagy ahol ez a legbonyolultabb műtét amit vállalnak? Mi számtalan komoly lágysebészeti műtét rutinjával és erre felkészített eszközparkkal végezzük az ivartalanításokat.

Emiatt természetesen nem mi vagyunk a legolcsóbb hely, amit találhatsz, de tényleg érdemes ezen spórolni? Hogy segítsünk válaszolni, ebben a blogposztban levezettük részletesen, hogy miért kerül nálunk ennyibe egy ivartalanítási műtét. 

Ráadásul van néhány általános érvünk is, hogy miért érdemes nálunk elvégezni ezt a műtétet:

 • Budapest 22. kerületében, tömegközlekedéssel és autóval (M0) is könnyen elérhető helyen vagyunk, ráadásul parkolni is tőlünk néhány lépésre, az utcán tudtok

 • időpontos rendszerben dolgozunk, így nem kell várnod, ha ivartalanításra érkezel hozzánk

 • akik hozzánk járnak, mindig kiemelik azt az odafigyelést és szeretetet, amivel az állataik felé fordulunk, ezzel valódi élmény egy műtét számukra is (hozzánk farokcsóválva szoktak érkezni a kutyák, nem kell őket vonszolni)

Anyagilag is megéri ivartalanítani? 

Az ivartalanítás egyszeri, tervezhető kiadás, mellyel érdemes minden hobbi állattartónak számolnia már a kutyus beszerzésekor/örökbe fogadásakor. Ha nem ivartalanítjuk kedvencünket, úgy nagymértékben megnő számos betegség, daganatos elváltozás esélye, melyek kezelése minden esetben váratlan, magas költségekkel járó, hosszadalmas és akár többszöri műtéti beavatkozást is igényelhet.

Milyen viselkedésbeli változások várhatóak? 

Az ivartalanítással, és ezzel együtt bizonyos nemi hormonok kiiktatásával részben befolyásolhatjuk a kutya viselkedési mintáit. Szuka kutyák esetében így elkerülhető a tüzeléssel járó nyugtalan viselkedés, kan kutyáknál pedig sok esetben csökken a kóborlási vágy és a fajtársakkal vagy gazdival szemben mutatott dominancia, agresszió is. Az ivartalanított állatok sok esetben nyugodtabbak, sokkal jobban kötődnek a gazdájukhoz, családjukhoz.

Mi a Magyar Állatorvosi Kamara állásfoglalása? 

Minden állattartónak fontos szerepe van a teljes kutya-populáció szabályozásában is, ugyanis a felelős állattartással és házi kedvenceink ivartalanításával megelőzhetőek a nem kívánt szaporulatok, ezáltal csökkenthetjük a kóbor és menhelyen élő állatok számát. Az ivartalanítást a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) is támogatja, a szervezet részletes állásfoglalást ezen a linken megtaláljátok. 

Tévhitek a kutya ivartalanítás kapcsán

Gyakori tévhitek a kutyák ivartalanításával kapcsolatban:

 • minden nőstény kutyának legalább egyszer tüzelni és/vagy ellenie kell ivartalanítás előtt

 • megfosztjuk őket egy örömforrástól​

 • ivartalanítás után feltétlenül elhízik az állat 

 • az ivartalanítás inkontinenciát okoz

 • az ivartalanítástól teljesen megváltozik a kutya személyisége/viselkedése

 • veszélyes a műtét/nagy az altatási kockázat

 • felesleges fájdalmat okozunk vele az állatnak

 • a fiatal korban elvégzett ivartalanítás negatív hatással van az állatra

 • a műtétet követő felépülés lassú

x
x
x
x
x
x
x
x
x

Hány hónapos kortól ivartalanítható a kutyám?

Az AAHA (American Animal Hospital Association) kutyák ivartalanításáról szóló ajánlása szerint két paraméter befolyásolja leginkább a műtéthez javasolt életkort, egyrészt a kutya neme, másrészt pedig a várható felnőttkori testmérete.

 

Nőstény kutyák esetében, kistestű (<20kg) fajtáknál az első tüzelés előtti, 5-6 hónapos életkort javasolják a műtétre, míg nagytestű (>20kg) fajtáknál az 5-15 hónapos közötti kort, attól függően, hogy mikor fejeződik be a kutya növekedési periódusa. Fontos megjegyezni, hogy nagyobb testű kutyáknál mind a korai, mind pedig a később elvégzett  ivartalanításnak megvannak az előnyei és hátrányai. Az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanítás csökkenti legnagyobb mértékben a későbbi emlődaganatok kialakulásának kockázatát, míg ha megvárjuk vele a növekedési periódus végét, akkor az emlődaganatok esélye valamelyest nő ehhez képest. Ezzel szemben egyéb daganatos megbetegedések, mozgásszervi problémák és a húgyúti inkontinencia kialakulásának kockázata is nagyobb, ha a korai műtétet választjuk, és csökken a később elvégzett ivartalanítás esetében.

 

Kistestű (<20kg) kan kutyáknál a 6 hónapos kort, míg nagytestűeknél (>20kg) 9-15 hónapos közötti, a növekedési periódus lezárulását követő életkor javasolják az ivartalanításra. Nagytestű kan kutyáknál ugyanúgy mérlegelni kell a különböző daganatos megbetegedések, mozgásszervi problémák kockázatát, mint a nőstények esetében.

Az ivartalanítás előtt érdemes tehát kedvenced fajtáját, életmódját, várható testméretét és növekedési periódusának várható végét is megvitatnod kezelőorvosotokkal, (például a friss gazdik számára kitalált ingyenes konzultációnkon) hogy a számára egészségügyileg  legmegfelelőbb időpontra ütemezhessük a műtétet.

Mennyibe kerül egy kutya ivartalanítás?

Talán a fentiekből már láthatod, hogy nem mi vagyunk az a rendelő, ahol a legolcsóbb ivartalanítási műtétet fogod megtalálni, de abban egészen biztos lehetsz, hogy a magasabb árért cserébe extra figyelmet, törődést, és kompromisszummentes ellátást kaptok, hogy gazdiként biztos lehess abban, hogy megadod a legjobbat kutyádnak. Ráadásként, mi egy lépéssel tovább szeretnénk menni, ezért részletesen leírtuk ebben a blogposztban, hogy miből áll össze nálunk az ivartalanítás ára, és hogy ezek az összetevők nektek gazdiként miért fontosak. Ha érdekelnek a részletek, olvasd el azt is!

​Kutyák esetében az ivartalanítás árát elsősorban a kutya testtömege határozza meg, ugyanis ettől függ, a felhasznált gyógyszerek, az altatógáz, a különböző fogyóeszközök, például varróanyagok és gézlapok mennyisége. Ezért a legtöbb rendelőben, így nálunk is testtömeghez társított ivartalanítási árakat találhattok. 

Nőstény (szuka) kutya ivartalanítás

 • 10 kg-os súlyig 40.000 Ft

 • 10-30 kg közötti súly esetén 55.000 Ft

 • 30-50 kg súly között 70.000 Ft

Kan kutya ivartalanítás (castratio)

 • 10 kg-os súlyig 30.000 Ft

 • 10-30 kg közötti súly esetén 40.000 Ft

 • 30-50 kg súly között 50.000 Ft

Az ivartalanítás díja tartalmazza: 

 • az anesztézia költségeit (vénakanül beültetése, légcsőtubus behelyezése, infúzió, altatást bevezető és fenntartó gyógyszerek, fájdalomcsillapítás), 

 • a beavatkozás során felhasznált összes fogyóeszközt, 

 • a műtét orvosi és asszisztensi munkadíját, 

 • a műtéti sebet védő gallért vagy ruházatot, 

 • az otthonra szükséges fájdalomcsillapító gyógyszereket, 

 • a műtétet követő kontrollvizsgálatot és varratszedést.

 

milyen plusz költségek merülnek fel ezen kívül?

 • ha a műtéti seb védelmére a védőruhát választjátok, minden esetben javasoljuk egy plusz darab beszerzését, hogy azt szükség esetén cserélni tudják az állaton (5.000-8.000 Ft)

 • idős, alapbetegséggel terhelt, bizonyos betegségekre prediszponált állat esetén a kezelőorvos javasolhatja az altatást megelőző szívultrahang vizsgálatot (30.000 Ft)

 • műtét közben fellépő esetleges komplikációk, sürgősségi ellátás/életmentés gyógyszerei és egyéb költségei

Hogyan zajlik a CsudaVetben egy kutya ivartalanítása? 

A műtét előkészítése

Rendelőnkben minden ivartalanítást megelőz egy műtét előtti konzultációs időpont, mely során fizikálisan átvizsgáljuk a kutyákat, a gazdikkal átbeszéljük hogyan zajlik és milyen költségekkel jár a beavatkozás, mik a műtétet megelőző és a műtét utáni teendők, mik az esetleges komplikációk, illetve bármilyen kérdése van a műtéttel kapcsolatban, azt nyugodtan felteheti állatorvosainknak. Számunkra egy ilyen konzultáció a beavatkozás fontos eleme, tehát nem futószalagon leszel kezelve, hanem ténylegesen odafigyelünk rád és a kutyádra.

kutya ivartalanítás előtti vizsgálat

Mivel a műtét minden esetben teljes anesztéziában zajlik, előtte minden állat esetében javaslunk elvégezni egy rutin vérvételt és laborvizsgálatot, mellyel a fizikális vizsgálatot kiegészítve felmérjük az állat egészségi állapotát, ezzel növelve az altatás biztonságosságát. A laborvizsgálattal az állat vérképét, egyes szervi funkcióit, illetve véralvadási státuszát is ellenőrizzük. Érdemes tehát már a műtétet megelőző konzultációra éhgyomorra / minimum 6 órás koplalást követően érkezni az állattal, így ha állatorvosunk a fizikális vizsgálat során mindent rendben talált, rögtön elvégezhető a vérvétel és már egyeztethető is a műtéti időpont.

A műtét folyamata

Ha kedvenced egészséges, jó általános állapotú és laboreredményei is megfelelőek lettek, úgy altatható a műtéthez és elvégezhető az ivartalanítása. A műtét napján szintén éhgyomorra kell hozni a kutyát, akit súlymérés és hőmérés után átviszünk a műtéti előkészítő helyiségbe. Itt első lépésként általában a mellső, esetenként a hátulsó végtagba helyezett vénakanült kap, melyen keresztül tudjuk adagolni neki a szükséges gyógyszereket és infúziót a beavatkozás teljes időtartama alatt. Az altatás bevezetése a vénakanülön keresztül adagolt gyógyszerekkel történik, majd miután az állat elbódult légcsőtubust helyezünk be neki, hogy szabad légutat biztosítsunk számára. A légcsőtubuson keresztül kapja ezután a tiszta oxigént és az altatógázt is, amellyel a műtét legvégéig altatásban tartjuk. Ezután történik meg a műtéti terület nyírása és tisztítása, majd az állatot átvisszük a műtőbe. A műtét közben kedvenced folyamatos cseppinfúziót kap és végig monitorozzuk élettani értékeit: pulzusát, vérnyomását, vér-oxigénszintjét, légzésszámát, testhőmérsékletét, mindeközben nyomonkövetjük EKG-görbéjét és fonendoszkóppal hallgatjuk szívműködését.

 

A műtét nőstény kutyák esetében a köldöktől hátrafelé, a has középvonalában egy körülbelül 10cm-es hasi műtéti seben keresztül zajlik. Egészséges, elváltozásoktól mentes nemi traktus esetén kizárólag a petefészkek kerülnek eltávolításra, a méh nem, ezáltal ugyanis kisebb traumát okozunk a szukák részére. Kan kutyák esetén mindkét oldali here eltávolítása megtörténik, rendszerint a herezacskó eltávolításával együttesen. Ezekben az esetekben a belső szöveteket felszívódó varratokkal egyesítjük, míg kívülre nem felszívódó varratok kerülnek, melyeket majd a varratszedés során távolítunk el. 

A műtétet követő teendők
Kutya ivartalanítás utáni ébresztés

A műtétet követően kedvenced megkapja a szükséges fájdalomcsillapító gyógyszereket és asszisztenseink felügyelete mellett, puha fekhelyen ébredezik, tér magához. Ekkor adjuk rá a műtéti sebet takaró védőruhát vagy védőgallért is, melyet egészen a varratszedésig kell majd viselnie. Amikor az állat teljesen felébredt, állatorvosunk telefonon fog keresni, hogy tájékoztasson a műtét részleteiről, illetve hogy egyeztethessétek, hogy mikor lehet leghamarabb érte jönni.

Az állat kiadásakor eltávolítjuk a behelyezett vénakanült, átbeszéljük a műtétet követő otthoni teendőket, összekészítve megkapjátok a szükséges otthoni gyógyszereket,  illetve egyeztetjük a műtéti kontroll és varratszedés időpontját is. Ekkor szintén lehetőség van a felmerülő kérdések feltételére. Kedvenced a műtétet követően teljesen éber állapotban, saját lábán távozik tőlünk.

Mi a helyzet a macskáknál?

A macskák ivartalanítása sok szempontból hasonlóan zajlik a kutyákéhoz, erről ezen az oldalon találsz bővebb leírást

bottom of page