top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Miért ilyen drága a kutya ivartalanítás a CsudaVetben?

Frissítve: 2022. júl. 26.


Többször kaptuk már meg a kérdést valamilyen formában: “Hogyhogy ilyen drága nálatok a kutya ivartalanítás?” Sajnos nem tipikus dolog az, hogy erre transzparens válasza legyen egy cégnek, de mi szeretnénk ebben is hűek maradni az értékeinkhez, úgyhogy készüljetek egy kicsit szakmai, kicsit matekos, de mindenképpen érthetőnek szánt levezetésre, hogy miből is áll össze nálunk a kutya ivartalanítás ára.


Szerintünk egy példával a legegyszerűbb szemléltetni helyzetet. Ha rendelőnk névadó nőstény pulija, Csuda most érkezne hozzánk ivartalanításra, akkor a mérlegeléskor azt látnánk, hogy a súlya 13 kiló. A nyilvános árlistánkból is láthattátok, Csuda paramétereivel nálunk a kutya ivartalanítás ára bruttó 55.000 forint (az ivartalanítást megelőző kivizsgálás ebben nincs benne). De miből is áll össze ez az első ránézésre magas költség?


Logikai sorrendben az első nagyobb tétel az ÁFA, ami ennél az összegnél körülbelül 12.000 Ft-ot tesz ki. Ez a tétel csak megpihen a mi kasszánkban, és már utazik is tovább a NAV-hoz, a mértékét sem mi határozzuk meg, egyszerűen csak ilyen az adózási rendszer Magyarországon. Persze hallottuk már mi is azt a kérdést, amit szerintünk minden vállalkozó ismer: “számla nélkül esetleg?” Erre a nyilvánvaló válaszon túl azt mondjuk, hogy gazdiként valójában nektek is érdeketek, hogy legyen a kezetekben egy dokumentum arról, hogy az adott beavatkozás az adott rendelőben megtörtént.


Oké, az ÁFÁ-t kifizettük, maradt még valamivel több mint 40.000 forintunk. Ebből ki kell fizetnünk az anyagköltségeket (ezek szintén nettó, azaz ÁFA nélkül számított összegek):


Körülbelül 12.000 Ft-ot költünk a műtét során felhasznált gyógyszerekre és altatószerekre. A legmodernebb és legbiztonságosabb altatószereket használjuk. Fontos, hogy műtét közben fenntartsuk Csuda keringését, és hogy a beavatkozás minél inkább fájdalommentes legyen, így míg alszik, folyamatosan csepeg neki az infúzió, amiben fájdalomcsillapító készítményeket is adagolunk. Meg lehetne oldani ezt olcsóbban? Természetesen! De amikor mi a kompromisszummentességet tűztük ki célnak, akkor egyúttal arra is nemet mondtunk, hogy megelégedjünk olyan megoldásokkal, amik bármilyen kis mértékben is veszélyeztetik az alvó állatok egészségét. A dolog pikantériája, hogy egy rosszul alvó kutyánál például kialakuló esetleges májelégtelenség évek múlva okoz majd először tüneteket, gazdiként eszünkbe sem fog jutni ezt összekötni az ivartalanítással. Ezzel együtt, mi maradunk a modern altatási protokollnál, és hisszük azt, hogy hosszú távon mindenki ezzel jár a legjobban, még ha a kasszánál magasabb is így az összeg.

A másik komoly vesszőparipánk a műtéti sterilitás. Annak érdekében, hogy elkerüljünk perioperatív fertőzéseket, amelyek Csuda életét is veszélyeztethetnék, egyszer használatos műtéti izolálófóliákat használunk, klórhexidinnel fertőtlenítjük a műtéti területet, steril fonallal varrjuk a sebet, orvosaink pedig steril, eldobható köpenyt húznak minden egyes műtéthez. Ezekből szintén adódik egy összesen 9.500 forintnyi költség. A megközelítésünk hasonló az altatásnál használt szerekhez: ennek a költségnek a töredékéből megúszható egy műtét, ha valamit lespórolunk a felsoroltakból. Ráadásul ebből a megtakarításból Csudán semmi nem lesz látható, amikor vége a kutya ivartalanítási műtétnek, sőt, nagy valószínűséggel később sem. Mi azonban azt valljuk, hogy ha meg lehet előzni problémákat, akkor tegyünk meg mindent ennek érdekében, mert szívszorító azt látni, amikor ezek váratlanul komoly, akár életveszélyes helyzeteket okoznak.


Ezen a két nagy tételen túl még körülbelül 4.500 Ft-ot költünk minden egyéb eszközre (szikepenge, fecskendők, mull lapok, infúziós szerelék, stb.).


Az anyagköltségeket levonva marad még 17.000 Ft, ezt tekintjük a kutya ivartalanítás óradíjának. Ebből az összegből fedezzük:

  • a műtétet végző állatorvos és az őt segítő asszisztens munkabérét (akkor is, ha szabadságon vannak, betegek, vagy épp nincs műtéti időpontunk)

  • a rendelőben lévő modern műszerpark lízingdíját

  • az épület megvásárlását és felújítását finanszírozó hitel kamatát és tőketörlesztését

  • a havi működési költségeket (áram, víz, villany, könyvelés, bankköltség, szoftverek, stb.)

  • és valamekkora hasznot (bár azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy nem az ivartalanításokon keresünk érdemi profitot)

Hogy ez sok vagy kevés, annak megítélését rátok bízzuk. Nálunk az ingatlan és a műszerpark elég jelentős, százmilliós nagyságrendű befektetés, így ennek a 17.000 forintnak a legnagyobb része erre megy el. A sterilitás témájánál maradva, számos döntés már a rendelő alapvető kialakítását, és ezzel együtt az a szükséges ingatlanméretet is meghatározta. Nem volt kérdés például, hogy a műtőnk külön helyiségben legyen (enélkül lehetetlen biztosítani a sterilitást), vagy hogy a műtőasztalunk rozsdamentes acél felületű, hogy ezt minden műtét után korrekt módon fertőtleníteni tudjuk. A szemléletünk itt sem változott: milliókat spórolhattunk volna, de talán már magatoktól is kitaláljátok, hogy miért nem ezt a döntést hoztuk meg :)


Érdemes még megemlíteni, hogy a műtétet követő sebkontrollért és a varratszedésért sem számolunk fel plusz költséget, szóval tekinthetjük úgy, hogy ezek is benne vannak a műtéti óradíjban.


Összefoglalva tehát, Csuda kutya ivartalanítási költsége ezekből a tételekből áll össze:

ÁFA

12.000 Ft

Altatószer, gyógyszer

12.000 Ft

​Sterilitást biztosító fogyóeszközök

​9.500 Ft

​Egyéb fogyóeszközök

4.500 Ft

​Ivartalanítás műtéti óradíj (1 órás műtét)

17.000 Ft

Összesen:

55.000 Ft

Talán így a poszt végére elmondhatjuk azt is, hogy hálásak vagyunk ezekért a kérdésekért, mert minket is rákényszerítetek arra, hogy átnézzük a saját működésünket. Ha a fenti matekból az jött volna ki, hogy a kutya ivartalanítás árából a műtéti óradíjunk 40.000 Ft, akkor már holnaptól csökkentett árakat láttatok volna az árlistában, de így megnyugodva tartjuk a mostani árainkat. Ki lehetne hozni ennél olcsóbban is? Természetesen, de nem nálunk! Reméljük, hogy ezzel a cikkel hozzá tudtunk járulni a ti döntésetek meghozatalához is azzal, hogy be tudtatok nézni a motorháztető alá, hogy mi mindent takar nálunk az az egyszerű kifejezés, hogy “ivartalanítás”.


Ha szeretnétek még tovább olvasni, hogy hogyan néz ki nálunk egy kutya ivartalanítása, csak kattintsatok a linkre. A legjobb benyomást akkor szoktuk kelteni, ha személyesen eljöttök hozzánk, de ha erre nincs most időtök, nézzetek körül virtuálisan nálunk, kövessétek Facebook oldalunkat, vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre, ahol igyekszünk minden akciónkról értesíteni titeket (és nem mellesleg az első látogatásotokkor, akár az ivartalanítást megelőző kivizsgáláskor 10%-os kedvezményre jogosít fel).

5 947 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


bottom of page