top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Állatorvosi rendelő vagy állatkórház?

Többször megkaptuk már tőletek a kérdést, vagy a meglepett kommentet: ha ennyire komoly műtéteket csináltok (mint például Carey ciszta műtéte), hogyhogy nem állatkórháznak hívják a CsudaVet-et, hanem “csak” állatorvosi rendelőnek? Hiszen ha humán egészségügyre akarnánk lefordítani, a mi rendelőnk sokkal inkább hasonlít egy kórházra, ahol komoly műtéteket végeznek, mint egy alapellátást nyújtó “háziorvosi” rendelőre. Így arra gondoltunk, hogy ez a téma megér egy kis kifejtést, aminek a végén talán ti is jobban látjátok majd, hogy min múlik egy állatorvosi rendelő elnevezésre.

A rövid válasz annak, aki nem szeret sokat olvasni: még nem biztosítunk folyamatos kórházi felügyeletet minden betegünknek, és egy-két műszerünk is hiányzik, ezért nem vagyunk jogosultak az állatkórház névre, de a hosszú távú célunk mindenképp az, hogy állatkórház legyünk. A rendelő épületét például már a beruházás előtt, a kezdeti szakaszban úgy választottuk ki, hogy erre alkalmas méretű és kapacitású legyen.


De visszatérve az elnevezéshez, kezdjük az alapoknál: amit köznyelven állatorvosnak hívunk, az hivatalosan állat-egészségügyi szolgáltató intézmény névre hallgat. Minden állat-egészségügyi szolgáltató intézménynek (mostantól rendelőnek rövidítjük ezt a kellemesen rövid kifejezést, ha nem haragszotok :)) létezik egy úgynevezett praxisengedélye, ahol többek között szerepel a rendelő besorolása is. A Magyar Állatorvosi Kamara szerint ebből háromféle kategória létezik:

  • állatorvosi rendelő

  • állatorvosi szakrendelő

  • állatkórház (illetve ennek egy altípusa, az állatklinika)


A MÁOK egyébként a honlapján megyénkénti bontásban közzé is teszi ezeket az információkat, például a Budapesten működő állatorvosi rendelők nyilvántartását ezen a linken találjátok. A mi rendelőnkre vonatkozó sor így néz ki ebből a dokumentumból:

Ahhoz, hogy még tovább ássunk a témában, el kell hagyjuk a MÁOK honlapját, és egyenesen a vonatkozó jogszabályokig kell eljutnunk, a hangzatos nevű “2012. évi CXXVII. törvény a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenység végzéséről” törvény definiálja ugyanis a fenti fogalmakat, az alábbiak szerint:

  • állatorvosi rendelő: állatorvosi végzettséggel rendelkező személy által szakmailag irányított, az állatorvosi tevékenység végzésére alkalmas helyiségekből álló állat-egészségügyi szolgáltató intézmény, amelyben állatorvosi alapellátás és sürgősségi (baleseti) sebészeti és testfelszíni beavatkozások mellett elkülönített műtőhelyiségben teljeskörűen végezhető testüreget, ízületet érintő steril sebészeti, szülészeti, szemészeti, valamint diagnosztikai célú műtét;

  • állatorvosi szakrendelő (rendelőintézet): több állatorvost foglalkoztató olyan állatorvosi rendelő, ahol az állatok szakirányú speciális vizsgálata, sürgősségi, szakosított és egyéb speciális szakmai követelményeket igénylő gyógykezelése is folyamatosan - előre meghatározott, tervezett rendelési időben - biztosított;

  • állatkórház: állatorvosi végzettséggel rendelkező személy által irányított olyan állatorvosi szakrendelő, amelyben szervezett és tervszerű formában biztosított az állatok gyógykezelés céljából történő elhelyezése, ápolása, bentlakásos utókezelése és folyamatos állat-egészségügyi felügyelete;

Látható tehát, hogy az állatorvosi rendelő fogalma meglehetősen tág, már megköveteli az elkülönített műtőhelyiséget, de a végezhető beavatkozások köre nincs limitálva.


Az állatkórház esetében viszont a kulcsszó: "biztosított az állatok… folyamatos állat-egészségügyi felügyelete". Van olyan állatkórház, ahol ezt asszisztensi ügyelettel oldják meg, van, ahol orvos is ott van az ügyelet során, de a lényeg, hogy a kórházban lévő állatok nem maradhatnak felügyelet nélkül.

A MÁOK meghatározza ezen túl azt az eszközparkot is, amivel egy állatkórháznak rendelkeznie kell (ha nagyon el akartok mélyedni a témában, akkor ezen a linken találjátok a 74 oldalas útmutatót). Ezek legnagyobb része (például fogászati eszközök és berendezések, röntgenberendezés, ultrahang, külön műtő, altatógép, stb.) jelenleg is adott nálunk, de az eszközparkban is van 1-2 olyan tétel (pl. endoszkóp), amire az állatkórházzá válás rögös útján még be kell ruháznunk majd.


Összegezve tehát: még nem vagyunk állatkórház, de igyekszünk, hogy minél hamarabb azok legyünk, és addig is biztosítjuk nektek a kórházi szintű sebészeti ellátást, legyen szó akár kutya, macska vagy egzotikus emlős kedvencetekről.


136 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page