top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Ciszta műtét egy apróságban

Carey egy mongol futóegér, aki az Együtt A Kisállatokért Alapítvány védence. A mongol futóegerek, vagy más néven mongol versenyegerek igazi örökmozgó gerinces rágcsálók, rendkívül közvetlenek és barátságosak – ezért is tűnt fel az alapítvány ideiglenes befogadójának, hogy valami nem stimmel vele. Carey hasa az utóbbi időben megnőtt, a testtömege is növekedett, de eközben a viselkedése visszahúzódóbb, kedvetlenebb lett. Ezekkel a tünetekkel érkeztek hozzánk, Dr. Molnár Gyulához egy egzotikus fizikális vizsgálatra, hogy kiderítsék, mi lehet a probléma hátterében.

Mongol futóegér ciszta műtét

A fizikális vizsgálat során a has tapintással feszes, kitelt volt, ezért benne térfoglaló képlet volt valószínűsíthető – ezzel sajnos visszaigazolást nyert, hogy Carey nem csak a tápot adagolta túl magának. Ha a hasüregben egy daganat, ciszta vagy bármilyen térfoglaló képlet van, egy bizonyos méret után annyira össze tudja nyomni a belső szerveket, hogy az állat ettől fogyhat. Carey esetében a testtömeg nem csökkent, sőt, még nőtt is a hasüregben lévő képlet növekedése miatt, ennek ellenére Carey kondíciója egyre rosszabb lett. Mint minden rágcsáló, a mongol futóegér is tünetrejtő faj, ami a természetben nagyon jól jön nekik, de az egzotikus kis kedvenceket tartó gazdikat meg lehet ezzel őrjíteni, hiszen mindent megtesznek azért, hogy minél később derüljön ki, ha valami gond van velük. Szerencsére az ideiglenes gazdi rutinos volt, nem dőlt be ennek a trükknek, és kérte az alapos állatorvosi vizsgálatot.


A vizsgálat során világossá vált tehát, hogy valami nincs rendben Carey hasában, de a kezelés megkezdéséhez mindenképp tudnunk kellett, hogy mivel állunk szemben – nem mindegy, hogy egy kézzel kitapintható elváltozás daganat, ciszta, vagy bármilyen egyéb szövetszaporulat. Ezért Dr. Varsányi Réka ultrahang-specialistánk következett, aki évek óta foglalkozik kisméretű rágcsálók ultrahangos diagnosztikájával is.


A doktornő a másnapi ultrahang vizsgálaton a hasüregben egy nagyjából 3 cm-es cystosus képletet látott, benne egy 11*9 mm-es heterogén képlettel, amiről azt valószínűsítettük (később bebizonyosodott, hogy helyesen), hogy Carey petefészke volt. Kiderült tehát, hogy nem daganattal, hanem cisztával állunk szemben, ami nem a legrosszabb forgatókönyv, de még mindig nem lélegezhettünk fel. A petefészek ciszta relatíve gyakori probléma a kisemlős rágcsálók körében, keletkezése általában hormontermelési zavarokra vezethető vissza.


Az világos volt, hogy Carey helyzete ebben a formában az extrém térfoglaló képlet miatt nem tartható, ezért a feltáró műtét mellett döntöttünk. Kicsit azért aggódtunk: a rágcsálók altatása alaphelyzetben is nagyobb kockázattal jár, mint kutyák vagy macskák esetében, ráadásul a mongol futóegerek olyan aprók, hogy a szokásos műtét előtti rutin vérvizsgálatot sem tudjuk elvégezni belőlük, amivel az ilyen beavatkozások előtt az altatási kockázatot szoktuk minimalizálni.


Ráadásul Carey helyzetét a ciszta sem könnyítette meg, ilyenkor a rizikó tovább nő, mert a ciszta a rekeszizmot nyomhatja, ezáltal nehezebbé téve a légzést, ami lássuk be, egy műtéti altatásban lévő állat esetében fontos funkció. Ezeket a kockázatokat mérlegelve és a gazdival egyeztetve döntöttünk úgy, hogy minden negatív előjel ellenére bízunk rutinos egzotikus sebészeink tudásában, és belevágunk (szó szerint :)) a műtétbe.


Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem történt meg Carey preventív ivartalanítása, ami kutyák, macskák vagy nyulak esetében erősen ajánlott, pont az ilyen jellegű problémák megelőzésére. A mongol futóegereknél ezzel együtt a fent felsorolt extra műtéti kockázatok miatt nem javasoljuk a preventív ivartalanítás elvégézését.

Mongol futóegér ciszta műtét

A feltáró műtétnek (avagy szaknyelven diagnosztikai laparatómiának) ilyen esetekben két kimenete lehetséges: vagy olyan komoly problémával szembesülünk, hogy a további beavatkozás értelmetlen, ilyenkor vagy további sebészeti beavatkozások nélkül visszazárjuk a feltáró műtéti sebet, vagy nagyon rossz esetben fel sem ébresztjük már az állatot. Szerencsére Carey esetében a másik forgatókönyv valósult meg: a műtét során egy 3 cm-es bal oldali petefészek ciszta volt előemelhető és eltávolítható, melynek súlya 15 gramm volt (összehasonlításképp, Carey összesen volt 81 gramm, amikor hozzánk érkezett). A beavatkozás tehát sikeres volt, Carey már fél órával a műtét után boldogan szaladgált a hordozójában, ugyanezt a jókedvet hozta magával a műtétet követő kontrollvizsgálaton is.

Mongol futóegér ciszta műtét után

Hogy mi a történet tanulsága? Mostantól Carey esetét is mesélni fogjuk, amikor azt szeretnénk illusztrálni, hogy miért fontos tünetrejtő fajoknál az egzotikus specialisták által elvégzett rendszeres állatorvosi vizsgálat – nem túlzás azt mondani, hogy a gazdi odafigyelése ebben az esetben életmentőnek bizonyult.


Ha tetszett a történet, iratkozz fel hírlevelünkre (ehhez jár egy apró ajándék is) és kövess minket Facebook oldalunkon, ahol hasonló tartalmakat, valamint állatorvosi akciókat találsz. Blogunkon további izgalmas esetismertetőket, tájékoztató anyagokat találsz, egzotikus emlősök számára nyújtott szolgáltatásainkról pedig ezen a linken találsz részletes felsorolást.


Természetesen amennyiben hozzánk fordulnátok egy (nagyon reméljük, hogy Carey eseténél kevésbé komoly) egzotikus rágcsálós problémával, keressetek minket bármikor e-mail címünkön (info@csudavet.hu) vagy telefonszámunkon (+36-20-390-7875)

847 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page