top of page
Keresés
 • Szerző képeCsudaVet

Nyúl oltás - gyakori tévhitek (és cáfolataik)

Frissítve: 2023. febr. 10.

Tévhit: A csak lakásban tartott nyulaknak nincs szüksége oltásra.

Nyúl oltás - CsudaVet Állatorvosi Rendelő

A myxomatózis nevű, az esetek többségében halálos kimenetelű betegséget vérszívó paraziták, elsősorban bolhák és szúnyogok terjesztik.


A bolhákat sajnos bolhapetékkel fertőzött használati tárgyakkal vagy szénával, alomanyaggal is behurcolhatjuk a lakásba (például kisállat-kereskedésben vásárolt dolgokkal), de akár az utcáról is hazavihetjük őket.


A szúnyogok ellen sem a szúnyogháló, sem pedig a különböző szúnyogriasztó szerek nem nyújtanak teljes védelmet, mivel ezek csak valamelyest lecsökkentik a házba, lakásba bejutó szúnyogok számát, de közel sem nyújtanak teljes védelmet ellenük. A hazánkban megtalálható összes szúnyogfaj hordozója a myxomatózisnak és akár egyetlen csípéssel is bejuttathatják a kórokozót a nyuszi szervezetébe.


A myxomatózis sajnos az esetek nagy részében még korai felismerés és intenzív ellátás mellett is végzetes kimenetelű.


Mivel a fertőződést nem lehet külső eszközökkel megelőzni, a lakásban, zárt helyen tartott nyuszik esetében is egyedül a védőoltással előzhetjük meg a betegséget. Ha bővebben szeretnél olvasni nyúl oltás témában, csak kattints ide!


Tévhit: Ha csak egy nyuszim van, vagy a nyuszijaim nem érintkeznek más nyuszikkal, akkor nincs szükségük RHD oltásra.


A nyulak fertőző vérzéses betegsége nagyon nagy fertőzőképességű. Elsősorban valóban a nyulak testnedveivel terjed, de vérszívó parazitákkal, ragályfogó tárgyakkal is behurcolhatjuk a vírust az otthonunkba.


Az RHD lefolyása nagyon gyors. A rövid lappangási idő után szinte minden esetben 48 órán belüli halálhoz vezet, így sokszor csak a boncolás derít fényt a fertőzésre.


Fertőzés esetén a nyuszit sajnos sem a korai felismerés, sem a gondos orvosi ellátás nem menti meg. Mivel a vírus pontos forrása a kedvtelésből tartott nyuszik esetében nem visszakövethető vagy ellenőrizhető, az egyetlen megoldás a védekezésre a megfelelő vakcinázás.


Tévhit: A szúnyogháló vagy szúnyogriasztó megfelelő védelmet nyújt a myxomatózis fertőzéssel szemben.

Nyúl oltás - CsudaVet Állatorvosi Rendelő

Mint azt fentebb is írtuk, a szúnyogháló nem jelent teljes védelmet. Valamelyest ugyan valóban csökkenti a lakásba bejutó szúnyogok számát, de ajtónyitáskor, szellőztetéskor vagy a hálón keletkező kisebb sérüléseken, anyaghibákon keresztül be fognak jutni a szúnyogok.


A másik probléma, hogy a myxomatózist nem csak a szúnyogok terjesztik, hanem a bolhák is, amelyeket tudtunk nélkül hazahurcolhatunk akár a megvásárolt szénával, alommal vagy akár a ruhánkon is, ha a természetben jártunk.


A szúnyogriasztó spray-k többsége olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek belégzése rendkívül káros az egészségre. A nyuszik légzőszervei igen érzékenyek, így soha ne használjunk ilyen spray-ket a nyuszi által használt helyiségekben!


Tévhit: A nyúl oltás túl nagy stressz a nyusziknak, akár bele is halhatnak a félelembe.


Gyakori hiedelem, hogy az állatorvos látogatása eleve nagyon veszélyes a nyuszi számára, mert annyira félhet, hogy sokkot kap.


Bár a nyulak esetében valóban előfordulhat, hogy sokkos állapotba kerülnek, ha nagyon megijednek, de ez egyrészt a valóságban nem túl gyakori jelenség, másrészt a megfelelő bánásmóddal könnyedén elkerülhető.


Néhány egyszerű dolgot te is tehetsz, hogy az állatorvosi látogatás és az oltási procedúra kevésbé legyen stresszes a nyuszid számára:

 • Mindig megfelelő méretű, jól szellőző szállítóeszközben utaztasd a nyuszid.

 • A szállítót takard le, hogy a nyuszi jobban biztonságban érezze magát, kevesebb félelmetes, ismeretlen inger érje.

 • Mindig tegyél a szállítóba egy törölközőt, polár takarót vagy egyéb anyagot, ami meggátolja, hogy a nyuszi a hordozóban csúszkáljon.

 • Ügyelj a hőmérsékletre. Hideg esetben tartsd melegen a nyuszit, hőségben pedig gondoskodj a hűtéséről.

 • Mindig biztosíts jó minőségű szénát és vizet a nyuszi számára a teljes utazás alatt.

 • A nyuszit soha ne erőszakkal tedd bele a szállítóba! Friss szénával vagy egy egészséges (pl. Oxbow) jutalomfalattal könnyedén becsalogathatod a szállítóba. Ha magától nem megy be a szállítóba, vedd le a szállító tetejét és a nyuszit stabilan, de gyengéden fogva, a fenekénél mindenképpen megtámasztva helyezd a szállítóba.

 • Érdemes megtanítod a nyuszidnak, hogy a szállítóba magától menjen be, ha kinyitod az ajtaját vagy ha rámutatsz a szállítóra (nagyon könnyen megtanulják!:).

 • Soha, de soha ne ragadd meg a nyuszit a fülénél vagy lábánál fogva!

 • Ne fordítsd a nyuszit a hátára! Habár úgy tűnhet, ettől megnyugszik, az ilyenkor jelentkező ernyedtség valójában egy nagyon intenzív stresszreakció, amit a félelem és a tehetetlenségérzet vált ki.

Nyúl oltás - CsudaVet Állatorvosi Rendelő

Mi a rendelőben minden esetben gondoskodunk róla, hogy a hozzánk érkező nyuszik a lehető legkevesebb stressznek legyenek kitéve:

 • A nyuszikat minden esetben puha, csúszásmentes felületen vizsgáljuk.

 • Minden esetben a lehető leggyengédebb megfogási technikákat alkalmazzuk.

 • Mind a váróban, mind a vizsgálóban óvjuk nyuszidat a zajoktól, éles fényektől és kerüljük a hirtelen mozdulatokat.

 • A túl sok stresszel járó vagy fájdalmas vizsgálatokat, beavatkozásokat altatásban végezzük (a megfelelő vizsgálatok elvégzését követően).


Ha hasznos volt, amit olvastál, akkor kövess minket a Facebook oldalunkon, ahol számíthatsz rá, hogy érkezni fognak még hasonló tartalmak! Ha tovább olvasnál nyúl oltások témában, akkor ajánljuk átfogó leírásunkat, ahol megtudhatod, hogy Nudli és gazdája miért is szeret hozzánk járni. Ide kattintva pedig körülnézhetsz nálunk, a CsudaVet Állatorvosi Rendelőben legalább virtuálisan, amíg nem találkozunk személyesen!

Nyúl oltás - CsudaVet Állatorvosi Rendelő

És egy utolsó tipp: a hírlevelünkre feliratkozással az első oltásotokból 10%-os kedvezményre vagy jogosult - csak kattints ERRE a linkre és már küldjük is a kedvezmény! :)

2 121 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page