top of page

Nyúl oltás

Ha nyuszid betöltötte a 6 hetes kort, itt az ideje az első oltásnak. Amennyiben még gondolkozol azon, hogy egyáltalán beoltasd-e a nyulad, vagy csak információt szeretnél gyűjteni az oltásokról, mert előrelátó gazdiként szeretnél előre felkészülni erre a helyzetre, akkor KATTINTS IDE és olvasd el a nyúl oltásokról szóló részletes leírásunkat.

 

Ha viszont már eldöntötted, hogy szeretnéd  beoltatni a nyuszid, akkor csak görgess tovább!

272178084_438272341103862_6248191374829884656_n.jpg

Miért érdemes a CsudaVet rendelőbe jönnötök nyúl oltásra?

Azért, hogy az oltás folyamata a lehető legkevésbé érződjön tortúrának, és eközben egzotikus emlősökre specializálódott orvosaink a nyuszit a lehető legnagyobb biztonságban tartják: 

  • időpontos rendszerben dolgozunk az oltásoknál is, ezért nem kell várnotok, amíg az előttetek álló sor lemegy

  • könnyen meg tudtok minket közelíteni tömegközlekedéssel (pl. 141-es és 150-es buszok) és autóval (az M0-tól néhány percnyire, kényelmes utcai parkolási lehetőséggel)

  • azt a néhány percet, mielőtt az állatorvosunk veletek kezd el foglalkozni, egy kényelmes, növényekkel teli, világos és klimatizált váróban tölthetitek

  • odafigyelünk rátok még egy ilyen egyszerű beavatkozásnál is, hagyunk időt a kérdéseitekre, és természetesen kedvesen bánunk a nyuszikkal 

img_5277.jpg

Nyuszid oltásakor nagy valószínűséggel Dr. Molnár Gyulával fogsz találkozni, aki napi szinten foglalkozunk nyuszikkal (és ráadásul imádja is őket :)), tehát az oltás közben minden tartástechnológiai kérdésetekre válaszolni tud, és az oltás részét képező fizikális vizsgálat során meg tudja fogni azokat a fajtaspecifikus problémákat is, ami felett máshol lehet, hogy átsiklanak

Egy nyúl gazdi véleménye: "A Csudavetben nagyon részletes tájékoztatást kaptam, rám is és a nyuszimra is 100%-ban odafigyeltek. Minden tudnivalót elmondtak, és az volt a benyomásom, hogy nekik is ugyanannyira fontos a nyuszi, mint nekem - szeretettel és türelemmel bántak vele, a szakmai színvonalról nem is beszélve."

Mennyibe kerülnek a nyúl oltások? 

​A rendelőnkben elérhető nyúl oltások ára:

  • Pestorin mormyx: 10.000 Ft

  • Eravac RHD2 oltás: 14.000 Ft

  • Nobivac Myxo RHD Plus: 16.000 Ft

Az oltást megelőző fizikális vizsgálat díját az oltás ára minden esetben magába foglalja.
+1 tipp: a hírlevelünkre való feliratkozással az első oltásodból 10%-os kedvezmény jár neked, ezt nem érdemes veszni hagyni!

Hogyan tudok nyúl oltásra időpontot foglalni? 

Időpontot kétféleképpen tudtok hozzánk foglalni: a lenti gombbal telefonon, amin nyitvatartási időben elértek minket (ha nem tudjuk felvenni, visszahívunk), vagy az online foglalási adatok megadásával, ahogyan neked kényelmesebb. 

Elérhetőségeink

Cím: 1223 Budapest, Vörösmarty u. 16.

E-mail cím: info@csudavet.hu

Telefonszám: +36-20-390-7875

Nyitvatartás:

hétfő: 08:00 – 16:30

kedd: 12:00 – 20:30

szerda: 12:00 – 20:30

csütörtök: 08:00 – 16:30

péntek: 08:00 – 16:30

Online időpontfoglalás

Köszönjük a foglalást, hamarosan visszajelzünk!

Akik már jártak nálunk, azt mondják, hogy.....

nyúl3.jpg
asdsad.jpg
nyúl4.jpg

Miért fontos a nyulak oltása? 

Röviden és tömören megfogalmazva: a nyulak oltása a kutyákétól eltérően nem kötelező, viszont ha gazdiként mindent meg szeretnénk tenni, hogy kedvencünk hosszú és boldog életet éljen velünk, akkor kérdés sem fér hozzá, hogy oltassuk be őket.

 

A nyulakat két fertőző betegség ellen tudjuk vakcinával védeni: a myxomatosis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD) ellen. A nyulak vérzéses betegségének, RHD-nek két törzse van, ezekre egyszerűen csak az RHD-1 és RHD-2 megnevezést használjuk.

Ezek a betegségek könnyen behurcolhatóak az otthonunkba, gyógyíthatatlanok, és legtöbbször sajnos a nyusziknak nincs esélye a túlélésre. Egyetlen megelőzés az időben történő vakcinázás, amire viszont szerencsére remek védőoltások állnak rendelkezésünkre.

Myxomatosis - avagy a "szúnyog elleni oltás"

A myxomatosist (magyarosabban: myxomatózist) leggyakrabban vérszívó paraziták, szúnyog vagy bolha közvetítésével kapják el a háziállatként tartott nyulak. A betegség fenntartói a vadon élő nyulak. A tünetek általában a fertőződést követően 8-21 napon belül jelentkeznek. Ezek a szemhéjak, orr és fülek duzzanata, gennyes kötőhártyagyulladás, a nemi szervek duzzanata, láz. Gyakran másodlagos bakteriális fertőzés is súlyosbítja a tüneteket. A myxomatosis gyógyíthatatlan, halásos betegség, általában a nyulak akut, 2 héten belül történő elhullását okozza. Az időben megkezdett támogató kezelés ellenére csekély az esély a túlélésre.

A nyulak vérzéses betegsége (RHD)

Az RHD-t is terjesztik vérszívó paraziták, de a vírus megtapad tárgyakon is, ezért akár cipővel, ruhával vagy fertőzött szénával is behurcolható. Gyógyíthatatlan betegség, gyakran 48 órán belül elhullást okoz, ezért sokszor csak post mortem diagnosztizálható. Tünetei lehetnek étvágytalanság, orr, szájüreg, esetleg a végbél vérzése, de a gyors kórlefolyás miatt nagyon gyakori a tünet nélküli elhullás is.

Milyen oltásokkal védekezhetünk? 

Több oltási protokoll is van, mivel több vakcina van a piacon. Az egyik lehetőség, hogy a nyuszi Nobi-Vac Myxo RHD Plust kap, a másik, hogy Pestorin mormyx és Eravac kombinációját.

Pestorin mormyx

Myxomatosis és RHD-1 ellen ad védelmet. 6 hetes kortól lehet oltani a nyulakat vele, 4 hét múlva meg kell ismételni az oltást, utána fél évente.

Eravac

RHD2 ellen ad védelmet. 30 napos kortól adható. Kombinálni javasolt a Pestorin mormyx vakcinával, így minden olyan betegség ellen védi a nyulakat, amit oltással meg lehet előzni. A Pestorin momryx után 3 héttel adjuk a vakcinát és évente kell ismételni.

Nobivac Myxo RHD Plus

Az egyetlen vakcina, amivel mindhárom betegség (myxomatosis, RHD-1, RHD-2) ellen egy oltásban tudunk védekezni. Alapimmunizálásra is csak egy vakcinát kell beadni, és utána évente kell ismételni.

Az oltás folyamata

A nyúl oltás egyik legfontosabb kérdése: szép, hogy itt ez a három vakcina, de melyiket válasszam: a Pestorin+Eravac kombinációját, vagy a Nobivac-ot? Természetesen állatorvosunk ebben a kérdésben is támogat titeket, ha már nálunk jártok, de addig is álljon itt két támpont: 

  • a gyártó csak akkor vállal garanciát a vakcináira, ha a nyúl folyamatosan csak azzal és helyesen van oltva, tehát ha már valamilyen oltást elkezdtetek, érdemes azt folytatni

  • az első oltásnál pedig érdemes azt mérlegelnetek, hogy a féléves vagy az éves gyakoriság a megfelelő nektek - a vakcinák hatásosságában, mellékhatásaiban nincsen érdemi különbség

 

Az oltások beadása előtt minden esetben fizikális vizsgálatot végzünk, mellyel felmérjük az állat általános egészségi állapotát. Kizárólag tünetmentes, teljesen egészséges állat oltható, bármilyen éppen zajló megbetegedés, fertőzés, lázas állapot kizárja az oltás beadását! 

294523349_553165276281234_9013825329338234456_n.jpg

Oltás utáni mellékhatások, tünetek

A védőoltások beadása után néha előfordul, hogy az állat kissé bágyadtabb, fáradékonyabb, enyhe hőemelkedése van, nincs kedve játszani, mozogni, vagy az étvágya is lecsökken. Ezen tünetek normális oltási reakciónak számítanak és általában másnapra megszűnnek. A beadás helye esetenként fájdalmas lehet, az oltás helyén duzzanat keletkezhet, mely általában néhány napon belül szintén önmagától megszűnik. A myxomatosis oltásoknál ezen felül előfordulhatnak bőrtünetek is. 

Ha viszont kedvenceteknél hasmenés, testszerte apró kiütések, pofatájéki duzzanat, nehezített légzés vagy elfekvés jelentkezik nem sokkal az oltás beadását követően, akkor ezek a tünetek allergiás oltási reakcióra utalnak, ezért ilyen esetben mindenképpen keressétek fel rendelőnket, vagy sürgős esetben a legközelebbi ügyeleti ellátást nyújtó állatkórházat!

Ha korábban már előfordult ilyen allergiás oltási reakció kedvenceteknél, akkor ennek tényét, a pontos tüneteket, illetve a reakciót kiváltó oltás típusát mindenképpen kerüljön rögzítésre az állat oltási könyvében, illetve a későbbi oltásokat megelőzően is jelezzétek állatorvosotoknak! 

bottom of page