top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

7 dolog, amit megtudhatsz, amikor az állatorvos vért vesz

Frissítve: 2022. ápr. 3.


Biztos többen tapasztaltátok már, hogy akár egy konkrét problémával, akár általános panaszokkal érkeztek kedvencetekkel hozzánk, sokszor felajánljuk a vérvétel és laborvizsgálat lehetőségét, mint elsődlegesen választandó diagnosztikai módszert. Ez nem véletlen: bár a végrehajtása relatíve egyszerű, minimális fájdalommal és kényelmetlenséggel jár kedvencetek számára, mégis számtalan plusz információt megtudhatunk ebből a kis beavatkozásból is. Hogy melyek is ezek pontosan?


  1. Általános képet adnak az állat egészségügyi állapotáról, azáltal, hogy látjuk benne a különböző szervek működésére utaló értékeket. Ez sokszor segítség lehet abban, hogy milyen úton induljunk el a kezelésben, illetve, hogy milyen gyógyszereket válasszunk kedvencednek. Idős kedvenceiteknél ennek kiemelt jelentősége van, a rájuk szabott úgynevezett geriátriai protokollunkról ebben a posztban olvashattok bővebben.

  2. Külön-külön is vizsgálhatjuk vele az egyes szervek, szervrendszerek működését. Így például kiszűrhetjük, ha vérszegénységgel, májproblémákkal vagy vesebetegséggel küzd kedvenced, illetve ezek stádiumát is meghatározhatjuk vele. Ennek nagyon fontos szerepe van a prevencióban, illetve abban, hogy már a korai stádiumtól kezdve kezeljük és monitorozzuk az egyes elváltozásokat.

  3. A fehérvérsejtek és egyéb specifikus paraméterek alapján következtethetünk arra, hogy zajlik e valamilyen gyulladásos folyamat az állat szervezetében.

  4. Elvégezhetünk különböző hormonszint-méréseket, gyakran nézzük például a pajzsmirigy, a mellékvese által termelt, vagy a nemi hormonok mennyiségét a vérben. Ezek segítségével a különböző endokrin-betegségeket állapíthatjuk meg.

  5. Lehetőség van a különböző parazitás fertőzöttségek szűrésére, így például a szív- és bőrférgesség, a babesiosis vagy egyéb, kullancsok és szúnyogok által terjesztett megbetegedések diagnosztizálására.

  6. Megerősíthetünk vele olyan súlyos, vírusos betegségeket, amelyeket korábban gyorsteszt segítségével diagnosztizáltunk. Ilyen például a kutyáknál előforduló szopornyica- és parvovírus-fertőzés, vagy macskák esetében a FeLV/FIV.

  7. BARF-ozó kutyák esetében lehetőség van olyan enzim és nyomelem szinteket mérni, amelyek segítségével ellenőrizhető, hogy megfelelő tápanyag-ellátásban részesül-e az állat.


A vérvétel és rutin laborvizsgálat ára rendelőnkben 26.500 Ft, mely a vérvételi munkadíjat, a mintaküldés és a labor költségét tartalmazza. Az ettől eltérő vizsgálatok, valamint a pluszban kért vizsgálati paraméterek ezt az árat módosíthatják.


Időpontért vagy további információért a laborvizsgálatokkal kapcsolatban hívd rendelőnket a +36 20 390 7875 -as telefonszámon.

888 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page