top of page

Kutya szívféreg szűrés

Mi a szívféreg és hogyan terjed?

A kutyák szívférgességét a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg okozza, melynek kifejlett, adult egyedei a tüdő nagy ereiben, illetve előrehaladott esetben a szívben telepszenek meg, innen kapta elnevezését is. A szívféreg fertőzött szúnyogokkal terjed, akik a szívféreg ún. közti gazdái. A szúnyogok csípésükkel, vérszívás közben oltják be a féreg fertőző lárva alakjait, a mikrofiláriákat az állatokba. Ezután a lárvák kis méretüknek köszönhetően a kutya szervezetében a szöveteken keresztül vándorolnak a tüdő ereibe, ahol néhány hónap alatt többlépcsős fejlődésen és növekedésen mennek keresztül.

1598s.jpg

A kifejlett alakok a jobb szívfélben és a hátulsó üres vénában élősködnek, ahol akár a 30-40cm-es hosszúságot is elérhetik, élettartamuk pedig 5-7 év is lehet. Ha nőstény és hím férgek egyaránt előfordulnak az állatban, akkor a szaporodásuk révén képződő mikrofiláriák elárasztják a szervezetet és ismételt szúnyogcsípést követően átolthatóak lesznek egy következő kutyába.

Milyen problémákat okozhat ez a kutyádnak?

A szívférgesség nagyon sokáig, akár évekig tünetmentes maradhat, vagy csupán általános tünetekkel jár, mint például a fáradékonyság vagy az étvágytalanság. A kórképre jellemző tünetek általában már csak súlyos, előrehaladott állapotban jelennek meg, amikor a kifejlett férgek nagy mennyiségben halmozódnak fel a tüdőartériákban vagy onnan egészen a szívüregekbe lógnak. Ezek közé tartozik a köhögés, nehezített légzés, súlyos lesoványodás, láz, mozgást vagy intenzív megerőltetést követő légzési elégtelenség, hirtelen elhullás.

Hogyan mutatható ki a szívférgesség?

Kutyák esetében legkorábban 6-7 hónapos kortól mutatható ki a szívférgesség és végezhető el a szívféreg szűrés. Erre azért van mindenképpen szükség, mert amíg nem bizonyosodtunk meg róla, hogy kedvenced szívféreg-negatív, addig nem adhatunk neki megelőzésre alkalmas készítményeket. Amennyiben szűrés nélküli, szívféreg-pozitív állatnak prevencióra alkalmas készítményeket adunk, a már benne kifejlődött adult szívférgek olyan mennyiségben pusztulhatnak el, hogy trombusok formájában elzárhatják például a tüdő vérereit, ezáltal thromboembóliát és szervi elégtelenséget okozva. Ha ekkor nagy mennyiségű mikrofilária is jelen van az állat szervezetében, akkor ezek pusztulásával gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel, akár nagy mennyiségben, ami anafilaxiás reakcióhoz is vezethet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy csak akkor adj szívféreg megelőzésére alkalmas készítményeket kedvencednek, ha előtte állatorvosotok elvégezte a szükséges teszteket és kutyád bizonyítottan szívféreg negatív!

1601s.jpg

Rendelőnkben ‘Witness Dirofilaria ELISA’ gyorstesztet használunk a szívféreg szűrésre, mely a kifejlett, nőstény szívférgek jelenlétét képes kimutatni. Ennek elvégzéséhez csupán pár csepp vérre van szükségünk, tehát a rutin vérvételt követően azonnal elvégezhetjük a tesztet és 10 perc múlva már meg is kapjuk annak eredményét!

A másik módszer az ún. Knott-teszt, amivel a szív- és bőrféreg (Dirofilaria repens) fiatalabb, mikrofilária alakjai mutathatók ki. Ehhez szintén vérvételre van szükség, de a vérmintát külsős laborba küldjük, ahonnan néhány napon belül érkezik meg annak eredménye.

Erre akkor lehet szükség, ha az ELISA teszt kétes eredményt mutat vagy komplett szűrést szeretnénk. Ha a Knott-teszt mikrofiláriák jelenlétét mutatta ki, még nem biztos, hogy szívférgességgel állunk szemben, ugyanis ez a bőrférgességre is bejelezhet. Ennek elkülönítésére PCR-tesztet lehet igénybe venni.

IMG_6235.HEIC

Ismerd meg a doktornőt, aki kutyád szívféreg szűrésében segít: Dr. Borsodi Anna

A szívféreg szűrés ára

A szívféreg szűrés (ELISA gyorsteszt) költsége rendelőnkben: 5.000 Ft

Hogyan védekezhetünk a szívférgek ellen?

Ha kiskutyádat 7 hónapos kora előtt hozod el rendelőnkbe (például a friss gazdik számára elérhető ingyenes tanácsadásunkra), akkor a gyorsteszt elvégzése nélkül is megkezdhető a preventív kezelése. Miért? Azért, mert a nőstény szívférgek kifejlődéséhez - melyeket a gyorsteszt detektál- minimum 6 hónapra van szükség, így ha kedvencedet akár a születését követő első napon megcsípi és beoltja szívféreg lárvákkal egy szúnyog, ennyi idő alatt akkor sem tud a szívféreg olyan méretűre fejlődni, hogy az kimutatható legyen. A legjobb ha minél előbb megkezdjük a védekezést, akár már 6-8 hetes kortól, így kiskutyád fiatal korától kezdve védettséget élvezhet a szívférgekkel szemben!

6165.jpg

7 hónapos kor felett, ha negatív lett kedvenced szívféreg tesztje, akkor elkezdhetjük nála a preventív szívféreg kezelést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy most már olyan kombinált külső és belső parazitaellenes készítményeket is adhatunk neki, amelyek szívféreg megelőzésére is hatásosak. Ezeknek két típusuk van, léteznek tablettás/rágótablettás, illetve spot-on készítmények is, ezek közül választhatjuk ki a számotokra legideálisabbat, hatásosságukban nincsen különbség. Ha ezeket a készítményeket a használati- és állatorvosi utasításoknak megfelelő időközönként és dózisban, megszakítás nélkül adjuk az állatoknak, akkor szinte teljes védettséget érünk el a parazitával szemben. 

A preventív gyógyszeres kezelés elkezdése után fél évvel ajánlott egy újabb teszt elvégzése, mert az adult, nőstény férgek kifejlődése körülbelül 6-9 hónapot vesz igénybe. Így az is kiszűrhető, ha még a kezelés megkezdése előtt fertőződött az állat. A folyamatos védekezés mellett az utolsó szívféreg-teszttől számítva érdemes évente egyszer megismételni a szűrést, mert sajnos így sem áttörhetetlen a készítmények nyújtotta védelem! Ajánlott ezt a szűrést nagyjából tavaszra időzíteni, mert a szívférgek teljes kifejlődésének ideje miatt így addigra az esetleges előző évi fertőződés már kimutatható lesz. Ha időközben valamilyen oknál fogva megszakítottátok a gyógyszeres kezelést, de újra vissza szeretnétek térni rá, akkor ismételten szükséges egy új szűrés elvégzése.

 

A szívférgességet megelőző gyógyszeres védekezés várható havi költsége: 3.000 - 4.000 Ft/hó

Négy rövid tanács szívférgek ellen:

  1. Folyamatosan, az év mind a 12 hónapjában védekezzetek a szívférgesség ellen!

  2. A prevencióra alkalmas készítményeket mindig pontosan, 28 napos időközökkel adjátok a kutyáknak!

  3. Ne tartsatok télen sem szünetet a védekezésben, ugyanis ezek a prevencióra alkalmas készítmények ‘visszafelé hatnak’, vagyis a korábbi fertőzés során a szervezetbe került lárva-alakokat ölik el, ha ezt megszakítjuk, akkor a szúnyogok által beoltott lárvák vígan fejlődésnek indulhatnak!

  4. Ha több, mint 3 hónapot kihagytok a védekezésben, az eddig alkalmazott szerek hatékonysága nagymértékben lecsökken és más szerek alkalmazására, illetve több teszt elvégzésére is szükség van, ezért ezzel nem érdemes kockáztatni!

Mi a teendő, ha szívférges a kutyád? Hogyan kezelhető?

Ha pozitív lett a gyorsteszt, el kell végeznünk a laboratóriumi teszteket is, hogy teljesen megbizonyosodjunk a fertőzésről. Ha ezek is pozitivitást mutatnak, kijelenthetjük, hogy kedvencednek szívféreg fertőzése van. Ezek után szükséges lehet még néhány további vizsgálatot is elvégezni annak érdekében, hogy felmérjük az állat általános állapotát és a fertőzöttség súlyosságát. Ilyen például a mellkasröntgen, a szívultrahang, vagy egy teljes vérlabor és vizeletvizsgálat. Ezek eredményeinek függvényében lehet kiválasztani és megkezdeni a terápiás szívféreg kezelést, mely gyógyszeres és sebészi kezelés egyaránt lehet, nemzetközi protokollok szerint.

 

Azt viszont mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a terápiás kezelések több hónapig is eltartanak, nagyon költségesek, illetve sok esetben sajnos ezekkel sem menthető meg az állat élete. Ezért nem győzzük hangsúlyozni a prevenció fontosságát, hiszen a szívférgesség manapság az ország teljes területén jelen van és nagymértékben veszélyezteti kedvenceinket, a megelőzés pedig a legjobb és leghatékonyabb módszer ellene.

bottom of page