top of page

Kutya röntgen

Röntgen diagnosztika kutyák és macskák részére 

Egyik nagyon gyakran alkalmazott kiegészítő vizsgálati módszerünk a röntgenvizsgálat, mely számos esetben segíti munkánkat, és a pontos diagnózis felállítását.

 

Rendelőnkben digitális röntgenberendezést használunk a képalkotó vizsgálatokhoz, melynek segítségével az elkészült felvételeket digitális formátumban szerkeszthetjük, értékelhetjük ki és továbbíthatjuk a gazdiknak, ezzel időt spórolva betegeinknek, azok gazdáinak és kollegáinknak egyaránt.

9113.jpg

Milyen esetekben végzünk röntgenvizsgálatot?

 • általános kivizsgálás részeként

 • lenyelt idegen test gyanújakor

 • bélelzáródás gyanúja, ehhez kapcsolódó gyakori hányás, hasmenés esetén

 • konstipáció gyanújánál

 • légúti tünetek, például köhögés, nehezített légzés, tüdőgyulladás gyanúja esetén

 • daganatos elváltozásoknál, tüdő-áttétek keresésénél

 • traumás sérüléseknél

 • végtagokat érintő sántaság, sérülés esetén

 • ortopédiai kivizsgálás részeként, különböző ortopédiai elváltozások kiszűrésére

Miért érdemes nálunk, a CsudaVetben elvégezni ezt a beavatkozást?

9143.jpg

Te honnan szoktad tudni, hogy egy kivizsgálás a lehető legalaposabb, és tuti nem maradt felderítetlen semmilyen komoly probléma? Mi számtalan komoly sebészeti műtét rutinjával és erre felkészített eszközparkkal végezzük a röntgenvizsgálatokat. Emellett biztosak lehettek abban, hogy csak olyasmibe fogunk bele, amihez tényleg értünk - ha az adott eset túl bonyolult, akkor ahelyett hogy próbálkoznánk, inkább átirányítunk titeket egy másik specialistához. 

Emiatt természetesen nem mi vagyunk a legolcsóbb hely, amit találhatsz, de tényleg érdemes ezen spórolni? 

Ráadásul van néhány általános érvünk is, hogy miért érdemes nálunk röntgeneztetni kutyád vagy cicád:

  • időpontos rendszerben dolgozunk, ezért nem kell várnod, amíg az előttetek álló sor lemegy

  • könnyen meg tudtok minket közelíteni tömegközlekedéssel (pl. 141-es és 150-es buszok) és autóval (az M0-tól néhány percnyire, az utcán pár lépésnyire parkolási lehetőséggel)

  • azt a néhány percet, mielőtt az állatorvosunk veletek kezd el foglalkozni, egy kényelmes, növényekkel teli, világos és klimatizált váróban tölthetitek (itt találtok néhány képet rendelőnkről)

  • a röntgen általában valamilyen átfogóbb vizsgálat része, ahol mindig odafigyelünk rátok, hagyunk időt a kérdéseitekre, mindent alaposan átbeszélünk veletek, ami számotokra fontos kérdés

Hogyan zajlik egy röntgenvizsgálat rendelőnkben?

Barack röntgen postba.jpg

A röntgenvizsgálatok során macskák és kistestű kutyák esetében a gördülékenyebb ellátás érdekében a gazdi általában nem vesz részt a röntgenvizsgálaton, átvesszük kedvencedet és a vizsgálat után a felvételek bemutatása mellett beszéljük meg a további teendőket.

 

Nagyobb testű kutya vagy nehezebben kezelhető macska röntgen esetén előfordulhat, hogy a gazdi az állat asztalra helyezésekor és pozícionálásakor még bent lehet az állattal, hogy jelenléte kicsit megnyugtassa őt, de a felvételek készítésének idejére sugárvédelmi okokból el kell hagynia a vizsgáló helyiséget.

A legtöbb esetben éber állapotban is könnyen kivitelezhetőek a röntgenvizsgálatok. Az állatok rögzítésében asszisztens kollégáink segítenek a vizsgálat során, hogy a lehetőségekhez képest mozdulatlanul tartsuk őket a felvételek készítése során, ez a minél jobb minőségű, éles képek készítése miatt fontos.

 

Az elkészült röntgenfelvételek a kezelőorvos által kerülnek kiértékelésre, aki a gazdikkal is ismerteti a röntgen felvételek eredményeit és megbeszéli a szükséges további lépéseket. Az elkészült felvételeket minden esetben e-mailben továbbítjuk a tulajdonosok részére.

Milyen esetekben indokolt és hogyan zajlik a kontrasztanyagos röntgenvizsgálat?

Az emésztőrendszert érintő elváltozások, például a lenyelt idegen test, bélelzáródás vagy elhúzódó gyomorürülés, hányás esetén gyakran használunk kontrasztanyagot a vizsgálatok során. Ilyen esetben a kontrasztanyagot az állattal szájon át etetjük meg, kevés eleségbe keverve vagy fecskendővel az állat szájába nyomva. A kontrasztanyag beadásától számítva meghatározott időnként készítjük el a röntgenfelvételeket, melyeken a kontrasztanyag szépen kirajzolja az emésztőtraktust, vagy például elzáródás esetén egy ponton túl nem jut tovább a gyomor-bél csatornában.

Miben tér el az ortopédiai röntgenvizsgálat a többitől?

Az ortopédiai kivizsgálás részeként szinte mindig készülnek röntgenfelvételek az állatról, melyeknél sok esetben nagyon fontos, hogy a leképezni kívánt ízületek és csontok megfelelő szögben álljanak. Enélkül ugyanis szakmailag korrektül nem elbírálhatóak az elkészült felvételek. Ezek a beállítások viszont általában kényelmetlenek, a fájdalmas ízületek miatt kifejezetten kellemetlenek az állat számára, így gyakran altatás szükséges a röntgenfelvételek elkészítéséhez.

Ezért ha ortopédiai kivizsgálásra érkeztek kedvencetekkel, érdemes 8 órás koplalást követően hoznotok őt, így ha szükséges az altatás a röntgenvizsgálathoz, akkor azt sok esetben azonnal, az első kivizsgálás alkalmával el is végezhetjük.

A röntgenvizsgálat ára

Röntgen vizsgálataink ára tájékoztató jelleggel: 

 • Röntgen: egy felvétel 13 000 Ft

 • Röntgen: kétirányú felvétel 20 000 Ft

 • Röntgen: három vagy több irányú felvétel 25 000 Ft

 • Fogászati röntgenfelvétel 25 000 Ft

 • Röntgen sorozat (kontrasztos) 35 000 Ft

Hogy pontosan melyik problémához melyik diagnosztikai eljárás illik, azt mindig a kezelőorvos tudja eldönteni fizikális vizsgálatot követően, így a teljes kivizsgálási folyamat áráról is ő fog tudni a helyszínen pontos tájékoztatást adni.

bottom of page