top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Loki állkapocs-problémája


Loki, a fél éves cocker spániel gazdája kedvencének kifejezett szájszaga miatt kereste fel rendelőnket, valamint egy apró dudort is felfedezett Loki alsó ajkán. Kissé bágyadt volt, és felmerült az is, hogy az utcán talált csontokat felehette.


A betegvizsgálat során részletes szájüregi vizsgálatot végeztünk. Egyértelművé vált, hogy Loki alsó állkapcsán látható, borsszemnyi méretű lágyszöveti, fájdalmas duzzanat okozza a galibát, melyből vörhenyes, bűzös váladék szivárgott. A felmerülő bakteriális gyulladás és idegentest gyanúja miatt antibiotikumot kapott otthonra, hogy elkezdjük csökkenteni a gyulladást és az ebből fakadó fájdalomérzetet, és egyúttal altatásos vizsgálatra rendeltük vissza, hogy kiderítsük, pontosan mi okozza a problémát. Mi mindig erősen javasoljuk a gazdiknak a további vizsgálatot ilyen esetekben, amikor egy egyszerű külső fizikális vizsgálattal egyértelműen nem eldönthető, hogy mi áll a probléma hátterében. Egy széles spektrumú (a kórokozók nagy hányadára hatásos) antibiotikummal a problémák jelentős része orvosolható, de mi kompromisszummentes rendelőként arra törekszünk, hogy ne csak az átlagos, tipikus problémákkal, hanem a bonyolultabb eseteknél is megfelelő megoldást adjunk nektek és a kis kedvenceknek.


A további diagnosztika Loki esetében már csak altatásban volt elvégezhető, ebből a szempontból a humán orvosoknak könnyebb dolga van, de Lokinak sajnos nem lehetett azt mondani, hogy maradjon mozdulatlan, amíg a röntgenfelvétel elkészül :) A gazdiknál fel szokott merülni kérdésként, hogy nem kockáztatunk-e azzal, hogy egy vizsgálathoz bealtatjuk a kutyát. Ezt sosem szoktuk tagadni: egy altatásnak mindig van valamekkora kockázata, amit állatorvosaink segítenek az adott kutyára szabottan megítélni, és összevetni a diagnosztizálatlanul hagyott probléma kockázatával. Loki esetében egyértelmű volt, hogy többet nyerünk azzal, ha megtudjuk, hogy pontosan mi a helyzet a szájüregben, ezért továbbléptünk. Az altatási kockázatokat teljesen eltüntetni ugyan nem lehet, de orvosként kötelességünk, hogy ezt a kockázatot a lehetőségekhez képest minimalizáljuk, ezért a szokásos komplex altatási protokollunk szerint jártunk el. A feltárás előtt Loki vénakanült kapott, ezen keresztül az altatást bevezető gyógyszereket, majd a későbbiekben infúziót a beavatkozás teljes időtartama alatt. A szabad légutat légcsőtubussal biztosítottuk, amin keresztül oxigén és altatógáz keverékével altattuk.

Amikor Loki már jól aludt (és ezt folyamatosan nyomon is követtük), fogászati röntgen segítségével felvételeket készítettünk az érintett területről és az ott helyeződő fogakról. Ezáltal egyértelművé vált, hogy ez nem friss probléma Loki esetében. A környező területeken csontoldódási folyamatok látszódtak, röntgen árnyékot adó idegentest viszont nem, így kizárhattuk az eredeti elképzelést, hogy csontot ehetett.

Mivel Loki altatása továbbra is rendben zajlott, ezért azonnal tovább is léptünk, és szerencsénkre a további vizsgálat egyúttal a probléma végleges megoldásához is elvezetett minket. Következő lépésként sebészi úton feltártuk ugyanis az állkapocs jobb elülső szélén lévő tályogot, melyből közepes mennyiségű vörhenyes váladék és kevés növényi maradvány volt eltávolítható. Az eltávolított növényi rész kampós végű, vélhetően egy toklász maradványa volt. Ez nem egy tipikus alap probléma ilyenkor, de azért nem elképzelhetetlen, úgyhogy gazdiként figyeljünk az ilyen apróságokra is, mert egy-egy kis növényi szárból komoly, fájdalmas problémák alakulhatnak ki. A feltárt területet átmostuk steril fiziológiás sóoldattal az apróbb növényi részek minél alaposabb eltávolítása érdekében, majd felszívódó varróanyaggal zártuk, hogy a varratszedéssel már ne okozzunk további kényelmetlenséget sem neki, sem a gazdiknak.


Loki a beavatkozás követően otthon folytatta az antibiotikum kúráját, és 1 hét múlva jött vissza hozzánk kontroll vizsgálatra. A kontroll vizsgálat során már felszabadultan, immáron tályog és szájszag nélkül jelent meg nálunk. A feltárás helye szépen gyógyult, gyulladás nyomai, váladékozás már egyáltalán nem volt megfigyelhető.


Ha tetszett a történet, iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook oldalunkon, ahol hasonló tartalmakat, valamint állatorvosi akciókat találsz. Ha pedig hozzánk fordulnátok kutyusotok problémájával, keressetek minket bármikor e-mail címünkön (info@csudavet.hu) vagy telefonszámunkon (+36203907875)

524 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page