top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Sürgősségi hasi műtét

Frissítve: 2022. ápr. 3.

Barack esete a murvával

Barack, az 5 éves staffordshire terrier (akinek saját Instagram oldala is van gyönyörű képekkel, itt találjátok) volt legutóbbi sürgősségi esetünk. Barack gazdája távolléte miatt régi ideiglenes befogadójának panziójában vendégeskedett, ahol felmerült a gyanú, hogy az udvaron lévő murva kövekből felevett párat. A hazaérkezést követően gazdája szerint kicsit bágyadtabb volt, furcsán viselkedett, rengeteget ivott, viszont az étvágya nagyon hullámzó volt, ezért hozta el hozzánk.


Hogyan látta mindezt a gazdi?

Amikor hazaértem egy 10 napos utazásból, Barack a szokásosnál is kedvetlenebbül fogadott. Olyan minden mindegy feje volt, nem volt kedve sétálni, csak akkor játszott ha én játékra hívtam, és a kutya aki alig iszik, megállás nélkül vizet követelt. Az első gondolatom az volt, hogy rosszul esett neki, amiért őt nem vihettem magammal, és csak színészkedik. Ez tőle nem lenne karakteridegen. De a töménytelen vízivás és a hullámzó étvágya egyre aggasztott, így másnap már úton voltunk a rendelő felé. A kő evése nem az első eset volt, de így utólag eddig szerencsésen megúsztuk és mind átment rajta. Nála valószínűsíthető így jön ki a szeparációs szorongás, mert mindkét esetben a napközi 4 -5 . napján kezdte el ezt a pótcselekvést.

Diagnosztika

A fizikális vizsgálat során nem találtunk nála elváltozást, egyéb tünetet, de mivel erős gyanú volt idegentest felvételére, ezért röntgenfelvételeket készítettünk a teljes hasüregéről. A röntgen után a gazdi félelme sajnos beigazolódott, a felvételeken egyértelműen látszódtak a lenyelt, gyomorban fehéren világító kövek. A kövek formájáról, méretéről, pontos darabszámáról további információnk nem volt, így a tulajdonossal egyeztetve végül a mielőbbi műtéti megoldás mellett döntöttünk. Az operáció előtt a gazdi jelezte, hogy korábban Barack ugyan átesett az ivartalanításon, de ennek ellenére a környezetében lévő kan kutyák különösen nagy érdeklődést mutatnak felé, ezért a műtét során erre vonatkozóan is átvizsgáltuk a hasüregét


Hogyan zajlott a hasi műtét?

A műtét során median laparotomiát végeztünk, vagyis a középvonalban tártuk fel a hasüreget, majd dupla izoláció mellett gyomormetszés történt és eltávolítottunk összesen 7 követ belőle. A gyomrot ezután átvizsgálatuk, hogy biztosan kiszedtük-e az összes követ, majd zártuk a sebet. A gazdi által említett ivarzási tünetek miatt átnéztük a volt nemi traktus körüli területeket is. Barack bal oldali veséje előtt egy soliter sárgás csomót találtunk, mely valószínűsíthetően egy aktív sejtcsomó volt hormontermelő funkcióval. Egy ilyen, a korábbi ivartalanítás során véletlenül bent maradt hormontermelő petefészek-darab okozhatta az észlelt tüneteket, ezért ezt is eltávolítottuk. Az ellenoldali petefészek korábbi helye ép és intakt volt. A hasfal zárását és az ébredést követő posztoperatív időszak panaszmentes volt, így Barack még aznap hazamehetett.


Vissza a szót a gazdinak:

A műtét utáni napok gyorsan teltek, és nagy segítség volt hogy nem egy gallérral a fején kellett mászkálnia a Karácsonyfa körül, hanem egy hipszter zebrás pizsiben. Művésznő énje természetesen előjött, amint kezdett jobban lenni. Az első két nap orvosi utasításra nem lépcsőzhetett, viszont Barack úgy gondolta, hogy az ölben hordozás ezentúl alapszolgáltatás a házban, és mikor már bőven futott és ugrált, még mindig cipeltetni akarta a valagát a lépcsőn.
Egy bull típusú kutyával nem egyszerű, de a konoksága mellett rá sokkal jobban kell figyelni, mert nem foglalkozik azzal ha valami fáj, így apró pici jelekre tudok csak hagyatkozni, ha valami gond lehet. Meg persze a Csudavet csapatára, akik minden szituációhoz a legnagyobb alapossággal állnak hozzá.

Műtét utáni kontroll


A műtétet követő napon visszahívtuk Barackot egy kontroll- és hasi ultrahangos vizsgálatra. Műtéti sebe nagyon szép volt, kedve javult, rövid óvatos sétákat is tettek már, bár enni és inni még nem nagyon akart. Ultrahanggal a belek perisztaltikája megfelelő volt, szabad hasűri folyadékgyülemet pedig nem láttunk.

Tíz nappal később, a varratszedésen már mindenkit kitörő örömmel fogadott Barack. A varratok eltávolítása után egy gyors kontrollvizsgálat során bizonyosodtunk meg arról, hogy Baracknak kutya baja.


A gyomor- és bél idegentestek gyakran műtéti ellátást igénylő esetek. Ilyenkor szinte mindig sérül a bél- és gyomorperisztaltika, valamint a nyálkahártya. Végső esetben az emésztőtraktus perforációja is felléphet ami súlyos hashártya gyulladást okoz, és akár halálos kimenetelű is lehet. Ezért nagyon fontos, hogy ha csak kis esély is van rá, hogy kedvencetek valami rendelleneset evett meg minél előbb derítsük ki mi volt az és okozhat e problémát nála, mielőtt még nagyobb baj történne belőle.


Barack gazdája nagyon figyelmes volt, nem késlekedett, így kedvence a műtét után nagyon gyorsan felépült az ünnepek előtti kalandból.



1 790 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page