top of page
Keresés
Szerző képeCsudaVet

Hogyan válasszunk egzotikus állatorvost?

Frissítve: 2023. jan. 4.


CsudaVet rendelő - tengerimalac vizsgálat
Nálunk a vizsgálathoz jutalomfalat is jár

Ha bennetek is felmerült már valaha, hogy honnan tudhatom, hogy egzotikus kis kedvencem (nyúl, tengerimalac, csincsilla, hörcsög, patkány, degu, stb.) a lehető legjobb ellátást kapja-e az állatorvosnál, akkor ez a poszt nektek szól!


A legtöbb magyarországi állatorvosi rendelő (pusztán a statisztika törvényszerűségének engedelmeskedve) kutyák és macskák ellátásában szerzett nagy tapasztalatot. Az egzotikus rágcsálók ugyanakkor nem kisméretű kutyák (sokkal inkább nagyon-nagyon kis méretű lovak :)), tehát néhány lényeges ponton teljesen más kezelési módot igényelnek.


Rendelőnkben több kifejezetten egzotikus állatokra specializálódott állatorvos, és egzotikus állatokkal tapasztalt asszisztens dolgozik. Amiben ők hatékonyabban tudnak segíteni:

  • pontosabban tudják a fajok várható élettartamát, amiben az állatorvoslás elmúlt néhány évtizedében jelentős előrelépés történt, így például egy 5 éves tengerimalac már egyáltalán nem számít öregnek, az ő várható életkoruk 8-10 év is lehet

  • többet tudnak segíteni a fajspecifikus viselkedési és táplálkozási problémák feltárásában (például hogy az adott faj egyedül vagy csapatban szeret-e létezni, vagy hogy milyen jellegű táplálásra van szükségük)

  • nagyobb tapasztalatuk van a kis rágcsálók nemének meghatározásában, így kisebb eséllyel tévednek (bár ők sem tévedhetetlenek)

  • tudják, mely gyógyszerek alkalmazhatóak az egzotikus fajoknál (néhány kutya-macskában bevált gyógyszer számukra mérgező lehet), és azokat milyen adagolással szükséges beadni (egyes kutyáknál használatos szerek működnek, de az adagolást nem csak egyszerűen az állat súlyához kell arányosítani)

  • alapos, az adott fajra szabott fizikális vizsgálatot folytatnak le: nem csak szemrevételezés, hanem a kisállat tapintás és hallgatás útján való vizsgálata (ha például egy tengerimalac felsír a vizsgálat közben, az nem feltétlenül probléma, de betegség jele is lehet)

  • az otthoni gyógyszerbeadást nem csak elmondják, de meg is tudják mutatni, hogy gazdiként ne szembesülj megoldhatatlan problémával otthon

  • rutinosan végeznek műtéteket kisállatokon, akár egészen apró mérettartományban is (legkisebb ivartalanított betegünk 11 grammos volt)

CsudaVet rendelő - tengerimalac vizsgálat
Tengerimalac-kompatibilis mérleg

Egy egzotikus állatokra fókuszáló rendelőben a szaktudáshoz társul olyan felszerelés is, ami kifejezetten a kis rágcsálók ellátását könnyíti meg. Mivel tünetrejtő fajokról van szó, akik elképesztő hatékonysággal titkolnak minden problémát, a célzott diagnosztika elengedhetetlen fontosságú náluk:

  • a levett vér, vizelet vagy bélsárminta laboratóriumi elemzése (a legtöbb rendelőben nincs olyan szintű labor, ami megbízható elemzést tud végezni, ezért kifejezetten nem probléma, ha ezt az elemzést külső, validált laborszolgáltatók végzik el)

  • apróság, de életek múlhatnak rajta: a megfelelő mérleg, ami grammos pontossággal méri az állat súlyát, hiszen ebben a mérettartományban minden gramm fontos információval bírhat

  • rágcsálóknál elterjedt a fogászati eredetű problémakör, melyet lehetetlen megfelelő minőségű röntgen nélkül pontosan diagnosztizálni és kezelni

  • altatással járó beavatkozásoknál elengedhetetlen a gépi altatás, enélkül a beavatkozások kockázata hatványozottan megnő

CsudaVet rendelő - patkány fizikális vizsgálat
Patkány fizikális vizsgálata

Ha mindez együtt van, akkor lehetővé válik a komplex problémák megoldása is. Emlékezzünk csak: tünetrejtő fajokhoz van szerencsénk, ezért sokáig el tudnak vinni egy-egy problémát, ami csak akkor derül ki, amikor már súlyos a helyzet. Ilyenkor van igazán elemében egy egzotikus specialista: ha ugyanis egy tengerimalac vizelési problémával érkezik a rendelőbe, akkor nem csak profi módon el tudja távolítani a panaszokért felelős húgykövet (tüneti terápia), de a faj ismeretének és a rutinnak köszönhetően fel tudja tárni a komplex probléma gyökereit is (amik lehetnek tartástechnológiai problémák, mint egy nem megfelelő ketrec, az állat egyedül tartása, rosszul elhelyezett itató, vagy akár táplálkozási problémák, például nem megfelelő minőségű táp és széna), melyeket megoldva nem csak elhárítjuk a fenyegető problémát, de teszünk arról is, hogy jó eséllyel soha többet ne jöjjön elő újra (oki terápia).


Egzotikus emlősök részére nyújtott szolgáltatásainkról bővebben ezen az oldalon olvashattok, ha pedig úgy érzitek, hogy szükséges lehet számotokra egy alapos kivizsgálás, esetleg valamilyen beavatkozás, akkor a lenti gombra kattintva tudtok időpontot foglalni hozzánk!

Ha érdekesnek találjátok a témát, ajánljunk szeretettel Dr. Nagy Georgina Viktória állatorvosunk (a videó készítésekor még leánykori nevén, Dr. Papp Georgina Viktóriaként) 25 perces előadását, melyet a Magyar Tengerimalac-védő Egyesület Gazdiakadémiájának keretében prezentált. Az előadás fókuszában a tengerimalacok állnak, de a megfogalmazott tanulságok a legtöbb egzotikus növényevő rágcsálóra illenek!


2 015 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page