top of page

Kutya ortopédia

Az ortopédiai beavatkozások jelenleg szünetelnek rendelőnkben

Ortopédiai szakvizsgálat kutyák és macskák részére

A mozgásszervi problémák sokszor alig észrevehetően befolyásolják kedvenceink életminőségét, viszont a legtöbb esetben krónikus fájdalommal, diszkomforttal járnak az állat számára. A hirtelen jelentkező sántaság vagy fájdalomreakció a legtöbb gazdi számára könnyen észrevehető, ám amennyiben lassabban jelentkező, fokozatosan romló elváltozásról van szó, sokan halogatják a vizsgálatot vagy nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a problémának, mellyel azonban hosszú távon költségesebb, nehezebben gyógyítható tünetegyüttes állhat elő. Kutya ortopédia szakrendelésünkön ezeken a problémákon igyekszünk segíteni. 

Névtelen terv.jpg

Mikor van szükség az ortopéd szakvizsgálatra?

Gazdiként kezdjetek el gyanakodni, hogy ortopéd szakvizsgálatra van szükségetek, ha kutyátok (vagy akár macskátok) esetében a következők valamelyikét tapasztaljátok: 

 • nehezebben kel fel/fekszik le

 • nem annyira szívesen játszik

 • hirtelen jelentkező egy-, vagy akár kétoldali sántaság

 • egyáltalán nem terheli valamelyik végtagját

 • "ringatja" a csípőjét járás közben

Miért érdemes nálunk, a CsudaVetben elvégezni ezt a beavatkozást?

9143.jpg

Te honnan szoktad tudni, hogy egy kivizsgálás a lehető legalaposabb, és tuti nem maradt felderítetlen semmilyen komoly probléma? Mi számtalan komoly ortopéd műtét rutinjával és erre felkészített eszközparkkal végezzük a kivizsgálásokat. Emellett biztosak lehettek abban, hogy csak olyasmibe fogunk bele, amihez tényleg értünk - ha az adott eset túl bonyolult, akkor ahelyett hogy próbálkoznánk, inkább átirányítunk titeket egy másik specialistához. 

Emiatt természetesen nem mi vagyunk a legolcsóbb hely, amit találhatsz, de tényleg érdemes ezen spórolni? 

Ráadásul van néhány általános érvünk is, hogy miért érdemes hozzánk jönni ortopédiai kivizsgálásra:

  • időpontos rendszerben dolgozunk, ezért nem kell várnod, amíg az előttetek álló sor lemegy

  • könnyen meg tudtok minket közelíteni tömegközlekedéssel (pl. 141-es és 150-es buszok) és autóval (az M0-tól néhány percnyire, az utcán pár lépésnyire parkolási lehetőséggel)

  • azt a néhány percet, mielőtt az állatorvosunk veletek kezd el foglalkozni, egy kényelmes, növényekkel teli, világos és klimatizált váróban tölthetitek (itt találtok néhány képet rendelőnkről)

  • mindig odafigyelünk rátok, hagyunk időt a kérdéseitekre, mindent alaposan átbeszélünk veletek, ami számotokra fontos kérdés

Hogyan zajlik rendelőnkben az ortopéd szakvizsgálat?

A vizsgálat során átvizsgálásra kerül az összes ízület, mely segít lokalizálni a probléma forrását. A nyak átmozgatásával kezdünk, majd rátérünk a gerincoszlop többi részének vizsgálatára, ilyenkor a fájdalmas területek feltérképezése a cél. Nagyon fontos tudni, hogy sok esetben például hasi fájdalmasság is eredhet gerinc eredetű fájdalomból, ennek elkülönítésére is jó megoldás a szakvizsgálat.

Következő lépésként a végtagok átmozgatása (ún. sántaságvizsgálat) során mind a négy végtagra kiterjedően átvizsgáljuk a macskák és kutyák ízületeit. A vizsgálat során rendellenes elmozdíthatóságot és egyéb jeleket keresünk, amelyek összefüggésben lehetnek az állat aktuális mozgásszervi panaszával.

257895477_399770878287342_353113808788437044_n.jpg

Milyen kiegészítő vizsgálatokra lehet még szükség?

Nagyon gyakran kiegészítő vizsgálatok segítik a munkánkat, melyek lehetnek.: 

 • röntgenvizsgálat - rendelőnk digitális röntgenberendezése segítségével minden felmerülő ortopédiai diagnosztikai eljárást le tudunk folytatni

 • ultrahang - az alap ultrahangos vizsgálatokat sebészeink is el tudják végezni, de ha összetettebb a probléma, akkor ultrahangos szakrendelésünkön erre a területre specializálódó kollegánk tud segíteni, ilyen lehet például a térdízületi ultrahang

 • CT (komputertomográf) és MRI (mágneses rezonancia) vizsgálatokra erre szakosodott partnereinkhez referáljuk betegeinket, akik a Magyarországon elérhető legmagasabb minőséget szolgáltatják

 • ízületi punctio: bizonyos elváltozások során szükség van arra, hogy az adott ízületbe be tudjunk juttatni gyógyszert vagy mintát tudjunk venni belőle, ilyenkor jön szóba az ízületi punctio 

 • citológiai vizsgálat: a punctio során nyert vizsgálati anyagot küldjük laboratóriumi vizsgálatra

Kutya diszplázia szűrés

Az egyik leggyakoribb kérdés, amivel ortopéd állatorvosaink találkoznak, a diszplázia (eredeti latin kifejezéssel: dysplasia, de sajnos annyira gyakori elváltozásról van szó, hogy már magyarosodott a neve) szűrés. A diszplázia alapvetően egy gyűjtőfogalom az ortopédiában, és az ízületek abnormális kialakulását jelenti. Leggyakrabban érintett ízületek: a csípő, könyök, térd és váll (a röntgenképen egy kutya csípő diszpláziája látható). A szakvizsgálat során diagnosztizált diszplázia problémákat rendelőnkben (az eset jellegétől függően) műtéti vagy konzervatív terápiás úton korrigálni is tudjuk, ezekről bővebben az ortopéd műtéti ellátásnál olvashattok. 

Névtelen terv (1).jpg
Hogyan zajlik a diszplázia szűrés?

A szűrés a fizikális vizsgálatot követően az érintett végtagokról és ízületekről röntgenfelvételek készítésével zajlik. A röntgenvizsgálatot diszplázia szűréskor minden esetben altatásban végezzük, hiszen csak így biztosítható az ízületek precíz, megfelelő szögben való leképezése a vizsgálat során. Így a diszplázia szűrésre is az állat legalább 8 órás koplaltatását követően kell érkezni. A röntgenfelvételek elkészítése után ortopédus kollégánk kielemzi a felvételeket és ismerteti a tulajdonossal ezek eredményeit. Az elkészült felvételeket ezután továbbítjuk a MKOE (Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület) számára hivatalos bírálatra, valamint írásos leletet adunk róla. Fontos, hogy a hivatalos szűrést leghamarabb 12 hónapos korban javasolja az egyesület. 

Mit takar a diszplázia előszűrés?

12 hónapos kor előtt végezhető el az úgynevezett előszűrés, amely hasonlóan zajlik, mint egy hivatalos szűrés. Egy ilyen vizsgálat során időben tudjuk észlelni azokat a korai deformitásokat, amelyeket később már nem, vagy csak maradandó károsodással lehet korrigálni. Amennyiben úgy látod, hogy kölyökkutyád mozgásával valami nincs rendben, haladéktalanul keresd fel szakrendelésünket, mert könnyen lehet, hogy mindketten hálásak lesztek majd az elővigyázatosságodért!

Miben tér el az ortopédiai röntgen vizsgálat a hagyományostól? Mikor lehet szükség altatásra az ortopéd szakvizsgálat során? 

Sok esetben éberen is tudunk korrekt, ortopédiai szempontból is jól elbírálható röntgen felvételeket készíteni az állatról, de bizonyos beállításokat csak altatásban lehet elvégezni, bármennyire is együttműködőképes és nyugodt kedvenced. Tipikusan ilyenek: a könyök- és csípőízületről készült röntgen felvételek, Ortolani és Bardens teszt, ízületi punctio. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy minimum 8 órás koplaltatást követően érkezzetek az ortopédiai vizsgálatra, így ha röntgen vizsgálatra is szükség van, azt valószínűleg azonnal elvégezhetjük. 

A szakvizsgálat végén amennyiben szükséges, javaslatot teszünk további, kiegészítő vizsgálatokra annak érdekében, hogy korrekt diagnózist tudjunk felállítani. A fizikális és kiegészítő vizsgálatok eredményeit összegezve tudjuk eldönteni, hogy milyen gyógyszeres, műtéti, fizioterápiás kezelésre vagy ezek kombinációjára van szüksége az állatnak.

Mennyibe kerül az ortopédiai szakvizsgálat?

Az ortopéd szakvizsgálat ára: 25.000 Ft

Az ortopéd kontroll vizsgálat ára: 15.000 Ft

bottom of page