top of page

Macska féreghajtás

Hogyan fertőződhetnek a benti cicák bélférgekkel?

A macskák bár kisebb eséllyel, de a lakásban is többféle módon fertőződhetnek. Leggyakrabban az utcáról, cipőtalpunkon vihetjük be a különböző féregpetéket a lakásba, de bekerülhetnek a ruházatunkon vagy akár a környéken sétáltatott kutyánkkal is. Egyes bélférgek fejlődési stádiumai a bolhákban mennek végbe, ezért ha csak bolhákat hurcolunk be a lakásba és a cica mosakodás közben lenyalogatja magáról őket már úgy is fertőződhet. Előfordulhat olyan is, hogy cicánk a lakáson belül találkozik rágcsálókkal, mely szintén fertőzési forrás lehet.

macska féreghajtás

Miért fontos a lakásban tartott macskák féreghajtása?

Lakásban élő kedvenceinkkel teljes mértékben ugyanazon az élettéren osztozunk, ezért ha ők megfertőződnek, akkor a közösen használt bútorokon, ruhaneműkön keresztül, vagy egy egyszerű simogatás révén is átadhatóak a féregpeték. Mivel számos zoonotikus, vagyis emberekben is megtelepedni képes, súlyos megbetegedéseket okozó bélféreg élhet a cicákban, a saját és családunk egészsége szempontjából is nagyon fontos, hogy kedvencünk parazita-mentes legyen.

Milyen férgekkel fertőződhet lakásban tartott kedvencünk?

Benti cicánk fertőződhet például galandférgekkel, fonálférgekkel vagy kampósférgekkel is, de viszonylag gyakori és fontos kórokozó lehet a cicákban a Toxoplasma gondii nevű egysejtű is. 

Hogyan érdemes a lakásban tartott cicánkat féreghajtani?

Benti cicusoknál mi a minimum 3 havonta történő féreghajtást javasoljuk, melyre mind tablettás, mind pedig rácseppentős, ún. spot-on készítmények is elérhetőek. Ha kedvenced magasabb kockázatnak van kitéve, tehát például egy kijárós kutyával él együtt, több cicát is tartasz, vagy előfordulnak rágcsálók a ház/lakás környékén, akkor érdemes ennél is sűrűbben, havonta elvégezni a féreghajtást.

Mi a helyzet a kinti macskákkal? Hogyan fertőződhetnek a kijárós cicák bélférgekkel?

A kertbe, természetbe kijárós macskákat jóval nagyobb veszély fenyegeti a parazitás fertőzések szempontjából, mint lakásban élő társaikat. Ők, ahogy naponta bejárják a saját kis területüket első kézből fertőződnek a környezetből, találkoznak a környékbeli macskákkal, vadállatokkal, esetleg rágcsálókra vagy madarakra is vadásznak.

Miért nagyon fontos a kijárós macskák féreghajtása?

20220221_170913.jpg

A kijárós macskák féreghajtása egyrészt a fokozott parazita-veszély és a cica saját egészsége érdekében fontos, másrészt, ha kinti cicánk időnként a lakásba/házba is bejön, akkor általa mi is nagyobb eséllyel fertőződhetünk a különböző, emberekre is veszélyes, zoonotikus bélférgekkel. Ugyan nem bélféreg, hanem egy egysejtű parazita, de kifejezetten a kijárós, apróbb állatokra, például rágcsálókra is vadászó macskákat érintheti a toxoplasmosis, mely szintén zoonotikus

Hogyan érdemes a kinti-benti cicákat féreghajtani?

Amikor kijárós macskának választunk féreghajtót fontos, hogy minél szélesebb spektrumú legyen az adott készítmény. Mivel a macska is sokféle parazitával érintkezhet odakint ezért szeretnénk, hogy a lehető legtöbbel szemben védett legyen. Ezen felül ilyenkor olyan kombinált készítményeket választunk, amik már nem csak a belső bélférgekkel, hanem a külső élősködőkkel (pl.: kullancsok, bolhák) szemben is védelmet nyújtanak. Ezeket rendszerint havonta, vagy 3 havonta szükséges adagolni, és ugyancsak elérhetőek mind tablettás, mind pedig rácseppentős, ún. spot-on készítmények formájában.

Mire kell figyelni a kölyökmacskák féreghajtásánál?

A kiscicák általában fokozottan terheltek a különböző bélférgekkel, melyeket részben a gyengébb, még kialakulóban lévő immunrendszerünk, részben pedig a tartási körülményeik (például: kóbor állatok kölykei, menhelyen élnek, nem megfelelő helyről vásároltak) miatt szednek össze könnyen.

 

Erre utaló tünetek lehetnek:

  • a feszes, kitelt has

  • lassabb növekedés

  • hasmenés, hányás

  • sokszor szemmel látható féregpeték, féregdarabok a hányadékban és a bélsárban

 

Éppen ezért a kölyökmacskákat sokkal gyakrabban, eleinte az első oltásokkal párhuzamosan, 2 hetente féreghajtjuk, egészen 12 hetes korukig. Náluk gyakrabban választunk szájba nyomható vagy ujjról lenyalogatható ízesített féreghajtó pasztákat, hogy nekik és a gazdiknak és kellemesebb legyen a gyógyszer beadása.

Amikor elérik a 12 hetes kort és megtörtént az alapimmunizálásuk is, javasolt kombinált parazita-ellenes készítményre váltani, és ezt kiegészíteni a rendszeres féreghajtással.

Rendelőnkben számos féreghajtó készítmény elérhető, amire szükségetek lehet. Érdeklődjetek a recepciónkon, vagy térjetek be hozzánk!

9133.jpg
bottom of page