top of page

Kutya fizioterápia

A kedvencként tartott kutyák sokkal hosszabb életet élnek, mint őseik a természetben. A hosszabb élettel együtt jár,  hogy a mozgásszervek megkopnak, az ízületeken lerakódások keletkeznek (arthrosis), lassul az ízületet kitöltő synovia (ízületi nedv) anyagcseréje. Ezek összessége okozza az csontfelszínt védő ízületi porc kopását és a kisállat mozgásának romlását. A mozgásszegény életmód kedvencünk számára is további betegségeket generálhat, ezért fontos alternatíva a fizioterápia. Ezzel a kutya mozgását javítjuk, csillapítjuk a fájdalmat és hosszú ideig biztosítjuk, hogy mozgásukban ne legyenek korlátozottak.

IMG_0961.heic

Általánosan a fizioterápiáról

A fizioterápia az egyik legősibb gyógymód a mozgásszervi panaszok kezelésére, kihasználja a fizikai és a kémiai hatás mechanizmusokat a fájdalom csökkentésére és mozgásszervi funkciók helyreállításában.Napjainkban mindenki számára ismert tény, hogy a humán orvoslásban a mozgás preventív jelentősége mennyire fontos. Ugyanígy van ez a kedvenceink életében az irányított mozgással megelőzhetők elsősorban a mozgásszervi betegségeket.

 

A fizioterápia nagyon fontos része az állat érintése. A fizioterapeuta lassú nyugodt mozdulatokkal dolgozik, hogy a kezelt állat megnyugodjon. Sikeres terápiához meg kell nyugtatni az állatot, hogy az izmait ellazítsa és megbízzon a terapeutába. Ha ez a bizalmi kapcsolat nem jön létre akkor az állat megfeszíti izmait és lehetetlenné válik a mozgatása. 

 

Fizioterápia nem kizárólag a mozgásszervi betegségeknél segít a betegen. Hosszabb ideig fekvő állat fizioterápiás mozgatása nagymértékben segíti a felépülést. A fekvő beteg állatoknál az izomtömeg csökkenést nagyon fontos fizioterápiával megállítani/lassítani, hogy a felépülés végén a lábra állás gyorsabb folyamat legyen. Légzésterápiával segíteni tudjuk az állandó fekvésből eredő csökkent légzésfunkció kialakulását.

 

Rendelőnkben rendelkezésre állnak fizikoterápiás készülékek a gyógyulás segítésére TENS készülék fájdalomcsillapításra,izomstimulálásra és pulzáló mágnesterápiás párna általános roborálásra, ízületi megbetegedésekre, fájdalomcsillapításra, gerincproblémák gyógyítására.

 

Összefoglalva a fizioterápia olyan alternatív gyógyászati eljárás, melynek mellékhatásai nincsenek ezzel szemben a pozitívan tud támogatni legyengült szervezetet egyszerű fizikai kontaktussal.

Kutyák leggyakoribb mozgásszervi problémái

Artosis (krónikus izületi gyulladás)

Krónikus visszatérő fájdalom jellemzi sántasággal és mozgástartomány beszűkülésével, ízületi duzzanattal járó tünetegyüttes jellemzi. Az állatorvosi kezelés mellett fizioterápiával csökkenteni tudjuk a fájdalomérzetet. Javítható az ízületi mozgástartomány és mindenképpen izomerősítő gyakorlatokat is szükséges végezni. A terápia során alkalmazunk masszázs technikát, passziv kimozgatást, stabilizáló gyakorlatokat illetve elektroterápiával támogatjuk ezeket.

Elülső keresztszalag szakadás, hátsó végtag sérülés

Többnyire sérülés következménye, a kutya felkapkodja a hátsó lábát vagy egyáltalán nem teszi le és 3 lábon sántikál. Az állatorvosi diagnózis után a szalag szakadás súlyosságától függően konzervatív vagy műtéti megoldása van. A konzervatív kezelés szigorú mozgáskorlátozás lehetőség van ortézis viselésére, hogy mereven tartsuk a térdízületet a gyógyulás érdekében. Nagyobb testű kutyáknál ilyen esetben a többi végtag fizioterápiás kezelés szükséges, hogy a túlterhelés miatt ne legyen sérülés.

Műtéti kezelés TPLO műtét esetén állatorvosi javaslat kezdjük el a fizioterápiát. Operáció után fontos a fokozatos terhelésre felépített fizioterápia A kezelések szükség szerint tartalmaznak masszázst, hidegterápiát, sebkezelés, passzív kimozgatást, stabilizáló és izomerősítő gyakorlatokat.

Porckorongsérv

Tipikusan tacskó, shih-tzu  betegség. Nagyon erős fájdalom kíséretében gyakorlatilag kutyánk mozgás közben összeesik. Azonnali bénulás tüneteit mutatja. A porckorongsérv súlyosságától függően és az állatorvos javaslata alapján dolgozzuk ki a fizioterápiás kezelési tervet. Mindenképpen hosszú rehabilitációs folyamat veszi kezdetét, ahol a gazdi közreműködése (otthon végzett gyakorlatok) nélkül nem tudunk hatásosan eredményt elérni. Ezekben az esetekben mágnesterápiával kombinált fizioterápiás kezelési tervet készítünk. A mágnesterápiás készülék hatása nagyon fontos szerepet játszik a sérült és fájdalmas idegrendszeri regenerálódásban.

Merlin fizioterápiájának története: 

"Merlin 2 év körüli mentett keverék kutyus, aki a a bal hátsó lábát egyáltalán nem használta.

Rendelőnkbe 2022 tavaszán  jelentkezett ortopédiai vizsgálatra, ahol a sántaság vizsgálat és a röntgen alapján a diagnózis: chronicus talo-cruralis sérülés. Az ortopédia javaslat, hogy intenzív fizioterápiával a javítsuk a végtag mozgástartományát. A kezeléssel a célunk  Merlin bal hátsó végtagjának talppal való érintkezése a talajjal. A fizioterápia során az izmok lazításához alkalmaztunk melegterápiát és  masszázs technikát. Az Achilles-ínszalag nyújtása speciális masszázs technikával történt, majd manuálterápia és passzív kimozgatás kezelésekkel zártuk a fizioterápiás napokat. Gazdik lelkesen támogatták Merlint otthon végzett gyógytornával amihez részletes útmutatót készítettünk.

IMG_20220318_161258.jpg

A terápia 5 hetében elértük, hogy Merlin járás közben használni kezdte a bal hátsó lábát, így előkészítve az korrekciós műtétre.  A korrekciós osteotomia és fixatuer exterma műtét után szigorú mozgáskorlátozás mellett folytattuk a fizioterápiát a varratszedésig. Ezután 8 héten keresztül az eddig kezelések mellett a műtött lábat fokozatosan kezdtük terhelni billenő padon.A gyógyuláshoz vezető következő lépés a fixatuer eltávolítása. Az implantátum eltávolítása után a fizioterápában egyre több eszközt (calvetti, billenő pad, egyensúly párna) tudtunk használni Merlin teljes gyógyulás érdekében. Az őszig tartó folyamatos ellátásnak köszönhetően Merlin ma boldogan versenyez társával Lunával .

Hogyan tudok kutya fizioterápiára időpontot foglalni? 

Időpontot kétféleképpen tudtok hozzánk foglalni: a lenti gombbal telefonon, amin nyitvatartási időben elértek minket (ha nem tudjuk felvenni, visszahívunk), vagy az online foglalási adatok megadásával, ahogyan neked kényelmesebb. 

Elérhetőségeink

Cím: 1223 Budapest, Vörösmarty u. 16.

E-mail cím: info@csudavet.hu

Telefonszám: +36-20-390-7875

Nyitvatartás:

hétfő: 08:00 – 16:30

kedd: 12:00 – 20:30

szerda: 12:00 – 20:30

csütörtök: 08:00 – 16:30

péntek: 08:00 – 16:30

Online időpontfoglalás

Köszönjük a foglalást, hamarosan visszajelzünk!

bottom of page