top of page

Kutya féreghajtás

Hogyan fertőződhetnek meg a kutyák bélférgekkel, belső élősködőkkel?

274065793_454457629485333_928981491454101324_n.jpg

Négylábú kedvenceink a különböző féregpetéket, egysejtű kórokozókat leggyakrabban a környezetből veszik fel, szaglászás-szimatolás, pocsolyából ivás közben. Sok kutyának rossz szokása a fajtársak bélsarának felevése, ami szintén fő fertőzési forrás lehet. Mindezek hatványozottan igazak, ha kedvenceddel rendszeresen kutya-közösségbe jártok, például kutyaoviba, kutyasuliba vagy a közeli kutyafuttatóba, ugyanis itt rengeteg különböző immunstátuszú, akár parazitásan is fertőzött állat megfordul.

Általánosságban igaz, hogy a kutyára nézve fertőző férgek ellen is könnyebb védekezni, mint az esetleges problémákat kezelni, ezért az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mit javaslunk, hogyan védekezzetek ezek ellen!

Miért fontos a kutyák rendszeres féreghajtása?

A kutyák féreghajtása egyrészt az állat saját egészsége érdekében, a paraziták által okozott megbetegedések, egészségügyi problémák kivédése miatt fontos. Másrészt, a kedvencünkkel való közvetlen érintkezés vagy a lakásban/házban közösen használt bútorok, ruhaneműk által könnyen átadhatóak számunkra is a féregpeték.  Mivel számos zoonotikus, vagyis emberekben is megtelepedni képes, súlyos megbetegedéseket okozó bélféreg élhet a kutyákban, a saját és családunk egészsége szempontjából is nagyon fontos, hogy kedvencünk parazita-mentes legyen.

Milyen gyakran szükséges a kutyákat féreghajtani?

Kutyák esetében javasolt a féreghajtást 3-6 havonta elvégezni, egy a kezelőorvos által javasolt, széles spektrumú féreghajtó tablettával. Ha kedvencetek otthon nem kap rendszeresen féreghajtót, akkor mi a rendelőben évente legalább egyszer, a kötelező veszettség oltás beadásával együttesen, a megfelelő széles spektrumú féreghajtó tablettával is ellátjuk őt.

Hogyan érdemes féreghajtó készítményt választani?

Négylábú kedvenceinknél érdemes a féreghajtást a rendszeres parazitaellenes-kezelésbe beépíteni, adott esetben olyan kombinált készítményt választani, ami megfelelő:

  • belső élősködőkre, bélférgekre

  • külső élősködőkre

  • szívférgesség megelőzésére

 

Ennek előnye, hogy kedvencetek komplex védelmet kap a különböző parazitákkal szemben, gazdiként pedig egyszerűbb a dolgotok, ha csak egyféle, de igen széles spektrumú készítményt kell adnotok kutyusotoknak.

Kutyáknál leggyakrabban tablettás vagy ízesített rágótablettás készítményeket szoktunk alkalmazni, de náluk is elérhetőek a tarkó bőrére cseppenthető, ún. spot-on készítmények is.

273939682_453206609610435_3582215432979515939_n.jpg

Mire kell figyelni a kölyökkutyák féreghajtásánál?

A kiskutyák általában fokozottan terheltek a különböző bélférgekkel, melyeket részben a gyengébb, még kialakulóban lévő immunrendszerünk, részben pedig a tartási körülményeik (például: kóbor állatok kölykei, menhelyen élnek, nem megfelelő helyről vásároltak) miatt szednek össze könnyen.

 

Erre utaló tünetek lehetnek:

  • a feszes, kitelt has

  • lassabb növekedés

  • hasmenés, hányás

  • sokszor szemmel látható féregpeték, féregdarabok a hányadékban és a bélsárban

 

Éppen ezért a kölyökkutyákat sokkal gyakrabban, eleinte az első oltásokkal párhuzamosan, 2 hetente féreghajtjuk, egészen 12 hetes korukig. Náluk gyakrabban választunk szájba nyomható vagy ujjról lenyalogatható ízesített féreghajtó pasztákat, hogy nekik és a gazdiknak és kellemesebb legyen a gyógyszer beadása.

Amikor elérik a 12 hetes kort és megtörtént az alapimmunizálásuk is, javasolt kombinált parazita-ellenes készítményre váltani, és ezt kiegészíteni 3-6 havonta a féreghajtással.

Rendelőnkben számos féreghajtó készítmény elérhető, amire szükségetek lehet. Érdeklődjetek a recepciónkon, vagy térjetek be hozzánk!

9133.jpg
bottom of page