top of page

Fizioterápia egzotikus állatoknál

Kedvencként tartott egzotikus állatok sokkal hosszabb életet élnek, mint a természetben. A hosszabb élettel együtt jár,  hogy a mozgásszervek megkopnak, az izületeken lerakódások keletkeznek (arthrosis), lassul az izületet kitöltő synovia (ízületi nedv) anyagcseréje. Ezek összessége okozza az csontfelszínt védő ízületi porc kopását és a kisállat mozgásának romlását. A mozgásszegény életmód egzotikus kedvencünk számára is további betegségeket generálhat, ezért fontos alternatíva a fizioterápia.

20210618_132216.jpg

A fizioterápiával a kisállat mozgását javítjuk, csillapítjuk a fájdalmat és hosszú ideig biztosítjuk, hogy mozgásukban ne legyenek korlátozottak.

Általánosan a fizioterápiáról

A fizioterápia az egyik legősibb gyógymód a mozgásszervi panaszok kezelésére, kihasználja a fizikai és a kémiai hatás mechanizmusokat a fájdalom csökkentésére és mozgásszervi funkciók helyreállításában.Napjainkban mindenki számára ismert tény, hogy a humán orvoslásban a mozgás preventív jelentősége mennyire fontos. Ugyanígy van ez a kedvenceink életében az irányított mozgással megelőzhetők elsősorban a mozgásszervi betegségeket.

 

A fizioterápia nagyon fontos része az állat érintése. A fizioterapeuta lassú nyugodt mozdulatokkal dolgozik, hogy a kezelt állat megnyugodjon. Sikeres terápiához meg kell nyugtatni az állatot, hogy az izmait ellazítsa és megbízzon a terapeutába. Ha ez a bizalmi kapcsolat nem jön létre akkor az állat megfeszíti izmait és lehetetlenné válik a mozgatása. 

 

Fizioterápia nem kizárólag a mozgásszervi betegségeknél segít a betegen. Hosszabb ideig fekvő állat fizioterápiás mozgatása nagymértékben segíti a felépülést. A fekvő beteg állatoknál az izomtömeg csökkenést nagyon fontos fizioterápiával megállítani/lassítani, hogy a felépülés végén a lábra állás gyorsabb folyamat legyen. Légzésterápiával segíteni tudjuk az állandó fekvésből eredő csökkent légzésfunkció kialakulását.

 

Rendelőnkben rendelkezésre állnak fizikoterápiás készülékek a gyógyulás segítésére TENS készülék fájdalomcsillapításra,izomstimulálásra és pulzáló mágnesterápiás párna általános roborálásra, ízületi megbetegedésekre, fájdalomcsillapításra, gerincproblémák gyógyítására.

 

Összefoglalva a fizioterápia olyan alternatív gyógyászati eljárás, melynek mellékhatásai nincsenek ezzel szemben a pozitívan tud támogatni legyengült szervezetet egyszerű fizikai kontaktussal.

Milyen fajokat lehetséges fizioterápiával kezelni? 

Sokan meglepődnek, amikor látják, hogy mennyiféle fajnál lehetséges fizioterápiával segíteni. A teljesség igénye nélkül (a kutyás fizióról nem beszélve), nálunk egzós fizioterápián jártak már: 

  • nyulak

  • tengerimalacok

  • patkányok

  • deguk

  • csincsillák

Bubi története például jól illusztrálja a patkányok fizioterápiáját: 

20210723_104407.jpg

"Bubi, a kopasz patkány hátsótestfél gyengeség gyanújával érkezett fizioterápiás állapotfelmérésre hozzánk, a CsudaVet Állatorvosi Rendelőbe. Bubi 2 éves elmúlt és sok megpróbáltatáson van túl: például egy tucat nem várt kölyök kihordásán. Emiatt néhány számmal nagyobb “nadrágot hord”, ami megtévesztő lehet a hátsó lábainak használatával kapcsolatban. 

 

Az időskorral járó betegség gyanúját viszont Bubi testtartása, hátsó lábainak tipikusan rendellenes terhelése és nehézkes járása is megerősíti.

 

Ahogy ez a hasonló betegséggel élő patkánytársainál is lenni szokott, manuális vizsgálata során nagy élvezettel fogadta a gerincmasszázst és a hátsó lábak tornáját, amit a végén gülüzéssel köszönt meg."

Egzotikus állatok leggyakoribb mozgásszervi betegségei kezelése fizioterápiával

Hátsó testfélgyengeség - a gerinc spondylosisos elváltozása

A betegség enyhe tünete: hátsó láb hátrafelé fordítása- nem használja. A végső stádiumban mindkét hátsó láb ernyedt és nem tudja használni “fókázó” járással közlekedik. A betegség első diagnózisától kezdve szükség van a fizioterápiára, hogy megőrizzük az állat életminőségét és lassítsuk a betegség romlását. 

Idősödő kisállatok hátsó testfél gyengeség kezelése során kiemelkedő szerepe van a fizioterápiának. A kezelések során speciális masszázsokkal, manuálterápiával és passzív kimozgatással segítjük a kisállatot. A fizioterápia segíti az izületek anyagcseréjét ezzel serkenti a sinovia (izületi nedv) termelést ami fájdalmat csillapít és lassítja betegség súlyosbodását. Mindezeknek fájdalomcsillapító hatása nagyon fontos.

Korai stádiumban nagyon jók a kilátások: fizioterápia után a kisállat akár mind a négy lábát használva távozik. Egzotikus kisállatot nem lehet heti több alkalommal fizioterápiára hozni, mert túl nagy stressznek tennénk ki, ezért otthoni tornával kell kiegészíteni, hogy az  eredmények tartósak maradjanak.

Térd arthrosis - degeneratív ízületi betegség

Krónikus, visszatérő fájdalommal az izület beszűkülésével és duzzanattal járó gyulladásos elváltozás. Fizioterápiával nagy mértékben javítható a térd mozgástartománya továbbá nem utolsó sorban fájdalomcsillapító hatása is van.

Nyulak- fülgyulladásból vagy E. Cuniculi-ból visszamaradt ferde fejtartása

Tartósan rögzül a fej egy irányba történő oldaltartása, emiatt megváltozik a gerinc terhelése, ami mozgásszervi problémákhoz vezethet. A fizioterápia a gerinc egészséges terhelésének elősegítésével segíthet megakadályozni ezek kialakulását.

Alfréd esetében például így jártunk el: 

"2021 decemberében került hozzánk Alfréd nyuszi  Encephalitozoon cuniculi fertőzéssel. Teljesen elfekvő állapotban, súlyos izomvesztéssel és ferde fejtartással érkezett rendelőnkbe. Dr. Nagy Georgina a diagnózis felállítása után fizioterápiás rehabilitációt írt elő. Fizioterápiás állapotfelmérés és a kórkép alapján kialakítottam a rehabilitáció kezelési tervét.

Az  E cuniculi. fertőzés a legtöbb esetben ferde fejtartással, rotálással a saját tengelye körül, felborulással jelentkezik. Egzotikus állatok esetében is nagyon fontos, hogy újra állni tudjon az állat. Nyulaknál a folyamatos evés-szénázás és ivás nélkül leáll az emésztő rendszerük (stasis) és nagyon súlyos állapotba kerül, ezért létfontosságú a talpra állítás."

IMG_20220608_161603.jpg

Különféle ismeretlen eredetű gerincbetegségek, kyphosis,lordosis

Fiatal (baby,young) állat esetében a megfelelő izomfejlesztéssel helyreállítható a normális mozgás egy teljes értékű élethez. Ezekben az esetekben élethosszig tartó  mozgás gyakorlatokkal segítjük a kisállat izomzatának, ízületeinek megfelelő szinten tartását. Fizioterápia nélkül a kisállat gyors leépülésre számíthat.

Geriátriai prevenció

Minden kisállatunknak hosszú életet szeretnénk, ezért nagyon fontos, hogy időben kezdjünk el foglalkozni a mozgásszervi egészséggel. A mozgásszervi problémákat korai gyógytornával, különböző izületeket támogató táplálék kiegészítőkkel kezelve sokkal később fognak jelentkezni a fájdalmas gerinc, térd és csípőízületi problémák. Megelőzésként nyulak esetében 4-5 éves, tengerimalacok esetében 3-4 éves, patkányoknál 1,5 éves  kor körül ajánlott kivizsgálni mozgásszervi szempontból (többoldali röntgen felvétellel) és szakorvosi javaslattal felkeresni a fizioterapeutát a megfelelő gyógytorna kidolgozása miatt.

Hogyan tudok egzotikus fizioterápiára időpontot foglalni? 

Időpontot kétféleképpen tudtok hozzánk foglalni: a lenti gombbal telefonon, amin nyitvatartási időben elértek minket (ha nem tudjuk felvenni, visszahívunk), vagy az online foglalási adatok megadásával, ahogyan neked kényelmesebb. 

Elérhetőségeink

Cím: 1223 Budapest, Vörösmarty u. 16.

E-mail cím: info@csudavet.hu

Telefonszám: +36-20-390-7875

Nyitvatartás:

hétfő: 08:00 – 16:30

kedd: 12:00 – 20:30

szerda: 12:00 – 20:30

csütörtök: 08:00 – 16:30

péntek: 08:00 – 16:30

Online időpontfoglalás

Köszönjük a foglalást, hamarosan visszajelzünk!

Akik már jártak nálunk, azt mondják, hogy.....

Új bitkép12.jpg
Új bitkép123.jpg
Új bitkép1.jpg
bottom of page