top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Ultrahang vizsgálat éberen?

Gondoltad volna, hogy az ultrahangos vizsgálatot a legtöbb állat békésen tűri? Vagy éppen azt, hogy néhányukat nem lehet éberen ultrahangozni?


  • Kutyákat és cicákat mindig éberen ultrahangozunk, hacsak nem komolyabb ultrahangvezérelt beavatkozásról van szó - például mellkascsapolásról-, vagy egy kevésbé együttműködő állatról.

  • Görényt, nyestet és társaikat többnyire éberen, akár gazdi jelenlétével, szájba adagolt finom pasztával vizsgálunk, ám esetenként indokolt lehet az altatás.

  • Nyuszit mindig éberen ultrahangozunk, hiszen náluk a többi fajhoz képest kirívóan magas altatási kockázat (3-4%) miatt vérvétel nélkül nem jöhet szóba bódítás.

  • A tengerimalacok, érdekes módon csincsillák is, általában szintén tűrik éberen a vizsgálatot, de esetenként altatni kell őket.

  • Patkányok, deguk, hörcsögök és egyéb mozgékony kis barátaink esetében azonban nem lehet éberen elvégezni az ultrahangos vizsgálatokat. Ők sajnos nem tűrik jól a lefogást hosszú perceken keresztül.

Az éberen ultrahangozott állatoknál a stabil rögzítés mellett mindig törekszünk a faj egyedi igényeihez igazodva kényelmesen, biztonságot nyújtva fogni őket.

Mind a rögzítés, mind az altatás vagy nem altatás kérdésében figyelembe vesszük az állat egészségi állapotát, így például nehéz légzéses patkányt nem feltétlenül altatunk, ha biztonsággal rögzíthető éberen.

Ha altatásra kerül a sor, az állatot ugyanúgy monitorozzuk és látjuk el, mintha műtétre vagy fogászatra érkezne.

Ultrahangos szakrendelést Dr. Varsányi Réka tart rendelőnkben, csütörtökönként 9:00-13:00, fél órás időpontokban. (A rendelési idő esetenként változhat a fix napon belül!)




161 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page