top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Oroszlánfejű nyuszik egészsége

Frissítve: 2022. ápr. 3.


Oroszlánfejű nyuszid van? Pár dologra érdemes odafigyelned egészsége érdekében, ugyanis az oroszlánfejű nyulak jellegzetessége, a különleges szőrzet, jóval finomabb, vékonyabb szálú, szállósabb, mint házi nyuszi rokonáé. A fején, nyakán a szőrszálak hossza is sokszorosa a normálisnak. Ez a szőr bár különlegessé teszi a kinézetét, több szempontból is megnehezíti nyuszink életét.


Az oroszlánfejű nyuszik jellegzetes problémái

  • Zsákmányállat lévén a nyulak számára fontos, hogy jól belássák a környezetüket, a szőrgallérjuk viszont gátolja őket a kilátásban. Ettől sok nyuszi riadósabb, visszahúzódóbb lehet. A szőrgallér lenyírása után valósággal kinyílnak ezek a kisállatok.

  • A szemproblémák is gyakoribbak oroszlánfejűeknél, mert a túl hosszú szőrszálak sokszor belelógnak a szembe, folyamatos irritációt okozva ezzel.

  • A legtöbb bajt a tisztálkodás közben az emésztőrendszerbe jutó szőrszálak okozzák. A nyulak bélrendszere a húsevőkének többszöröse hosszúságban, ezen a természetellenes hosszúságú és struktúrájú szálak nehezen jutnak át. A szálak összegabalyodnak, súlyos görcsöket, hasi fájdalmat okoznak a nehézkes távozásuk közben, bélelzáródást okozhatnak, lineáris idegentestként viselkedve lefűzhetik a beleket, fatális kimenetelt is okozva akár.


Emésztőszervi problémák

Az egyik leggyakoribb halálozási ok törpenyulaknál, és különösen az oroszlánfejűeknél a szőrpangás okozta akkut emésztőszervi probléma, ezért különösen fontos a felismerése, és hogy minden tőle telhetőt megtegyen a gazdi a megelőzés érdekében.


Azonnal fordulj orvoshoz, ha az alábbi tüneteket észleled nyuszidnál:

  • nem eszik

  • gubbaszt

  • nincs bélsár ürítés

  • úgynevezett “láncos kakit”, szőrrel összefűzött bogyókat ürít

  • hasi fájdalmasságot mutat

  • kitelt, feszes a hasa


Mit javaslunk megelőzésként?

Sok esetben a visszatérő emésztési gondokat a hosszú szőrök lenyírása szünteti csak meg véglegesen. Vedlési időszakban mindenképp, de az extrém szőrű fajtáknál egész évben a szőr távozását segítő étrendkiegészítő adagolását. Erre a célra a legjobb választás az Oxbow Digestive Support szénatablettája, amit nálunk bármikor megvásárolhatsz.


Ha a fenti tünetek bármelyikét észleled nyuladnál, kérj időpontot rendelőnkbe a 06-20-390-7875-ös telefonszámon egy fizikális vizsgálatra!

295 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page