top of page
Keresés
  • Szerző képeCsudaVet

Mici törött szegycsontja

Frissítve: 2022. jún. 28.

Micit, a kijárós cirmos macskát gazdái két napja tartó elesettség, étvágytalanság miatt hozták be rendelőnkbe. A cicának furcsa tünetei voltak, maga elé meredve bámulta a falat, egyensúlyvesztést, a hátsó lábak rendszeres nyújtogatását vették rajta észre. A megszokottól eltérő volt a viselkedése, leginkább a ház egy csendesebb pontjára rejtőzött el. Ezen kívül sem emésztőrendszeri, sem légúti, sem egyéb, specifikusabb tünetei nem voltak.


A fizikális vizsgálat során Mici rendellenes testtartást vett fel, hátát púposította. Külsérelmi nyomokat nem találtunk rajta, de gerincét és hátulsó végtagjait áttapintva is fájdalommal reagált. Hasa betapintható, de feszes volt, úgy tűnt, hogy ez a régió is érzékeny neki. Hallgatózással normál szív- és légzési hangokat hallottunk nála, nyirokcsomóit áttapintva azok fiziológiás méretűek voltak.


A kevésbé specifikus, de határozottan fájdalmat jelző tünetek miatt első lépésként egy áttekintő röntgen-vizsgálatot végeztünk el, mellyel mind a mellkas- és hasüregről, mind pedig a vázrendszerről szerettünk volna információkat kapni. A felvételen rögtön sikerült is megtalálnunk Mici problémáját, oldalirányú röntgenfelvételén egyértelműen látszódott a szegycsont traumás törése és a hátulsó tört darab - szerencsére - kifelé történő elmozdulása.

Kijárós macskáknál, a külvilág számos veszélye miatt lényegesen nagyobb arányban fordulnak elő az efféle traumás sérülések és törések. Ezeket a sérüléseket a macska akár menekülés közben beakadva, beszorulva valahová, akár gázolásos balesetek során, vagy sajnos, ember általi szándékos bántalmazás útján is szerezheti.


Ortopédus kollégánkkal konzultálva a mellkasi sérülés és a légmell kialakulásának kockázata miatt ez esetben elvetettük a műtéti megoldást és javaslatára Mici konzervatív kezelése mellett döntöttünk.


Micit folyamatos fájdalomcsillapítás mellett szigorú ketrecnyugalomra és pihenésre küldtük, kiegészítve a felépülését segítő táplálással és immunerősítéssel. Ezek mellett folyamatos kontroll-vizsgálatokkal nyomon követve megvárjuk, míg a két szegycsont-darab végén megindul a csontképződés, és a tört végek szépen összeforrnak. Így bár Mici szegycsontja kicsit eltérő lefutású lesz egészséges társaitól, de a teljes gyógyulást követően őt ez semmilyen formában nem fogja akadályozni a mozgásban, teljes életet élhet vele. Az ilyen hosszadalmas lábadozást követően mi mindig ajánljuk a fizioterápiás kezeléseket is, melyekkel szépen lelazíthatóak a több hét alatt beállt, görcsös izmok.


Mici esetéből is tanulva, kijárós cicák esetében elesettség, mozgásszervi tünetek, vagy a mozgás teljes elutasítása esetén mindig gondolnunk kell az ilyen traumás sérülések, törések lehetőségére is.


Érdekelnek további macskás témák? Nézd meg, hogy a CsudaVet Állatorvosi Rendelőben mi mindent teszünk azért, hogy macskabarát legyen az ellátás, olvasd el, hogy mennyiféle szolgáltatást nyújtunk macskás gazdiknak, vagy akár foglalj időpontot egy kivizsgálásra hozzánk a +36203907875 telefonszámon.


587 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page