top of page

Miért érdemes a CsudaVet rendelőbe jönnötök oltásra?

Mert máshol várnod kell, nálunk viszont azonnal sorra kerülsz. Mert máshol steril és unalmas, míg nálunk otthonos környezet vár. Mert máshol rohanás van, nálunk ezzel szemben odafigyelünk rátok és rátok szánjuk az időt. 

kutya oltás

Hogy az oltás folyamata élmény legyen nektek és a kutyának is, ne pedig tortúra: 

 • nem kell várnotok, amíg az előttetek álló sor lemegy, hiszen időpontos rendszerben dolgozunk az oltásoknál is

 • azt a néhány percet, mielőtt az állatorvosunk veletek kezd el foglalkozni, egy kényelmes, növényekkel teli, világos és klimatizált váróban tölthetitek

 • asszisztenseink és állatorvosaink is kedvesek, a betegeink (négylábúak és kétlábúak egyaránt) imádják őket 

 • odafigyelünk rátok még egy ilyen egyszerű beavatkozásnál is, hagyunk időt a kérdéseitekre, kedvesen bánunk a kutyákkal és szinte mindig jut nekik jutalomfalat is a végén, hogy pozitív emlékeket társítsanak az állatorvosi rendelőhöz. Hozzánk farokcsóválva jönnek be a kutyák, nem a póráz végén rettegve kell őket behúzni

Dr. Békássy Éva már nagyon vár titeket, hogy találkozhassatok kutyusod oltása alkalmával! 

Rólunk mondták sorozat.jpg

Rendelőnket Budapest 22. kerületében találod, és hétköznap napközben vagyunk nyitva - a nyitvatartásról és pontos címről itt tudsz bővebben tájékozódni

Röviden a kutya oltásról

A felelős kutyatartás elengedhetetlen részét képezi, hogy kedvenced az éves oltásokat megfelelő időben, az életmódotokhoz leginkább alkalmas vakcinák alkalmazásával megkapja. De pontosan milyen betegségek ellen védenek ezek az oltások? Hány hetes kortól adhatóak be a kutyának? Melyek kötelezőek vagy erősen ajánlottak, esetleg csak szabadon választhatóak? Milyen típusú vakcinák közül választhattok rendelőnkben? Mit kell gazdiként tudnod a kötelező oltások jogi hátteréről? A lenti sorainkkal ezekre a kérdésekre próbálunk válaszolni - de ha még marad kérdésetek, várunk titeket a friss gazdik részére szóló ingyenes tanácsadásunkon!

oltás-undi-logó.jpeg

A kötelező veszettség elleni oltás

Jelenleg Magyarországon az egyetlen kötelező védőoltás kutyák számára a veszettség oltás. Ennek beadatása minden esetben a kutyatartó kötelezettsége, melyet jogszabály ír elő. Ennek az időpontja is szabályozott, ha kiskutyád eléri a 3 hónapos kort, akkor 30 napon belül meg kell kapnia az első veszettség oltását. Ezután ezt 6 hónap múlva ismételjük, hogy kialakuljon a megfelelő immunitás, majd innentől kezdve már csak évente kell visszahozni őt a veszettség oltására. Fontos, hogy csak olyan kutyát olthatunk veszettség ellen, amelyik már rendelkezik elektronikus mikrochip-el, ezért ezt még korábban, vagy legkésőbb közvetlenül az oltás előtt be kell ültetnünk az állatba. Az oltások beadását csak erre feljogosított szakember, azaz állatorvos végezheti el!

Mi ellen véd a kombinált oltás? 

kutya oltás

A második legfontosabb vakcina az ún. kombinált oltás, mely az erősen ajánlott kategóriába tartozik. Ez ugyan jogilag nem kötelező, de mivel több, súlyos fertőző betegség ellen is véd mindenhol az alap oltási sor részét képezi. Védelmet nyújt a szopornyica, a parvovírusos bélgyulladás, az adenovírusos fertőző májgyulladás és felső légúti gyulladás, illetve a parainfluenza ellen is.

 

A kombinált oltással együttesen szoktuk beadni a leptospirózis ellen védelmet nyújtó oltóanyagot is, melyet egy embereket is súlyosan megbetegíteni képes kórokozó okoz, így kifejezetten fontos az ellene való védekezés.

Ebből az alap, két leptospira törzs ellen védelmet nyújtó vakcinán túl már elérhető a négy törzs ellen hatásos változat is. A kombinált és a leptospira elleni oltást is évente ismételjük. 

Az alap oltásokon túl

Ha megtörtént kedvenced alapimmunizálása, akkor elgondolkodhatsz rajta, hogy egyéb, opcionálisan választható oltásokat is be szeretnél-e adatni neki. Ezekről minden esetben érdemes kikérni kezelőorvosotok véleményét, hogy indokoltnak látja-e a vakcinázást, mely vakcinákat ajánlja, illetve milyen esetleges mellékhatásokkal járhatnak ezek. 

Kennelköhögés elleni oltás

A legismertebb, rendelőnkben is elérhető kiegészítő vakcina a kennelköhögés ellen nyújt védelmet, mely a kutyák egyik gyakori, felső légúti tünetekkel járó megbetegedése. Erre akkor van leginkább szükségetek, ha rendszeresen kutya-közösségbe jártok, tehát például kutyafuttatóba mentek, kutyasuliba jártok tanulni, vagy nyaralás előtt álltok és kedvenceteket addig panzióba szeretnétek majd beadni, hiszen ezeken a helyeken kaphatja el legnagyobb eséllyel a betegséget. A kennelköhögés elleni oltás évente ismételhető.

Lyme vakcina

A másik ilyen kiegészítő oltásunk a Lyme vakcina, mely a kutyák kullancsok által terjesztett Borrelia burgdorferi fertőzése, köznapi nevén a Lyme-kór ellen nyújt védelmet. Közép-Európában a kutyusok 1-5%-ánál mutatható ki a Borrelia baktérium, valamint a kórokozó az esetek 90-95%-ában tünetmentes fertőzést okoz (forrás: az amerikiai belgyógyászati kollégium ajánlása, American College of Veterinary Internal Medicine (ACVIM) Small Animal Consensus Statement on Lyme Disease in Dogs). A Lyme-vakcinát emiatt csakis kiegészítő oltásként, különösen indokolt esetben szoktuk ajánlani. Akkor lehet rá szüksége kedvencednek, ha kullancsokkal erőteljesen fertőzött területen éltek és a külső paraziták elleni védelem ellenére sokszor találsz kullancsot rajta, illetve ha gyakran jártok ilyen területeken kirándulni, esetleg vadászni. Az első Lyme-oltás beadása után szükség van még egy emlékeztető oltásra, majd ezután évente kell ismételni.

Az oltás folyamata

Rendelőnkben jelenleg elérhető vakcina típusok: 

● Rabisin 

● Nobivac

● Vanguard 

 

Az oltások beadása előtt minden esetben fizikális vizsgálatot végzünk, mellyel felmérjük az állat általános egészségi állapotát. Kizárólag tünetmentes, teljesen egészséges állat oltható, bármilyen éppen zajló megbetegedés, fertőzés, lázas állapot kizárja az oltás beadását!

kutya oltás

Kölyökkutyák számára javasolt oltási sor

A kezdetektől összefoglalva, kölyök kutyáknak az alábbi oltási protokollt javasoljuk: 

 • 6-7 hetes korban: kombinált oltás

 • 9-10 hetes korban: kombinált oltás 

 • 12-13 hetes korban: kombinált oltás

 • 3 hónaposan: veszettség elleni vakcina (kötelező)

 • 16-17 hetesen: kombinált oltás

 • 6 hónaposan: kombinált oltás

 • 9-10 hónaposan: veszettség elleni vakcina ismétlése (6 hónapon belül kötelező)

Oké, ez így elég bonyolultnak tűnik leírva, ezért készítettünk egy vizuális összefoglalót, amit ide kattintva tudtok megnézni - reméljük, így követhetőbb :) 

Mennyibe kerülnek ezek az oltások? 

 • veszettség elleni oltás (Rabisin): 8.000 Ft

 • kombinált oltások (Nobivac, Vanguard): 7.000 Ft - 8.500 Ft

 • kombinált+leptospira elleni oltás-2 törzs (Vanguard Plus-7): 8.000 Ft

 • kombinált+leptospira elleni oltás-4 törzs (Nobivac DHPPi+L4): 10.800 Ft

 • kombinált+veszettség elleni oltás (Nobivac DHPPi+RL): 12.000 Ft

 • leptospira elleni oltás-4 törzs (Nobivac L4): 2.300 Ft

 • kennelköhögés elleni oltás (Nobivac KC): 9.000 Ft

 • Lyme oltás (Biocan B): 12.000 Ft

 

Az oltást megelőző fizikális vizsgálat díját az oltás ára minden esetben magába foglalja, külön díjként nem kerül felszámolásra.

Oltás utáni mellékhatások, tünetek

A védőoltások beadása után néha előfordul, hogy az állat kissé bágyadtabb, fáradékonyabb, enyhe hőemelkedése van, nincs kedve játszani, mozogni, vagy az étvágya is lecsökken. Ezen tünetek normális oltási reakciónak számítanak és általában másnapra megszűnnek. A beadás helye esetenként fájdalmas lehet, az oltás helyén duzzanat keletkezhet, mely általában néhány napon belül szintén önmagától megszűnik.

Ha viszont kedvenceteknél hányás, hasmenés, testszerte apró kiütések, pofatájéki duzzanat, nehezített légzés vagy elfekvés jelentkezik, nem sokkal az oltás beadását követően, akkor ezek a tünetek allergiás oltási reakcióra utalnak, ezért ilyen esetben mindenképpen keressétek fel rendelőnket, vagy sürgős esetben a legközelebbi ügyeleti ellátást nyújtó állatkórházat!

Ha korábban már előfordult ilyen allergiás oltási reakció kedvenceteknél, akkor ennek tényét, a pontos tüneteket, illetve a reakciót kiváltó oltás típusát mindenképpen kerüljön rögzítésre az állat oltási könyvében, illetve a későbbi oltásokat megelőzően is jelezzétek állatorvosotoknak! 

További olvasnivalók a CsudaBlogon kutya oltás témában

Tudjuk, hogy téged valószínűleg ezek a tévhitek nem érintenek - de azért mégis, ha egy kicsit is motoszkál benned a kíváncsiság, hogy mi az, amit mi, állatorvosok a 6 leggyakoribb tévhitnek látunk a kutya oltások kapcsán, akkor csak kattints és olvass tovább.

Ha pedig már oltásra indulsz hozzánk, vagy bármelyik más rendelőbe, érdemes megnézned infografikánkat, ahol adunk néhány tippet, hogy mire érdemes figyelned ilyenkor! 

bottom of page